Τρέχω και φροντίζω το περιβάλλον; Just “plogging” darling…
Βάλτε στο blender αθλητισμό, ευεξία, περιβάλλον, κοινωνική αλλά και προσωπική συναίσθηση και μια (μεγάλη) δόση ανακύκλωσης, χτυπήστε καλά στους 36,6οC και το αποτέλεσμα αυτού είναι το plogging!
Για να μάθουμε όμως τι είναι το plogging θα πρέπει να γυρίσουμε στο 2016 στη Βόρεια Ευρώπη και, συγκεκριμένα, στη Σουηδία. Εκεί, λοιπόν, ο Erik Ahlström (1ος συνειδητοποιημένος plogger) φανατικός ποδηλάτης αλλά και δρομέας μονοπατιών παρατηρεί στις διαδρομές, τις οποίες πραγματοποιεί ότι, υπάρχουν σκουπίδια, τα οποία μπορεί να παραμένουν εκεί ακόμη και για εβδομάδες. Έτσι αποφασίζει να κάνει κάτι γι’ αυτό.
Οργανώνει μια ομάδα – μέσω του αθλητικού συλλόγου, στον οποίο είναι μέλος, αλλά και των social media – και συνδυάζουν το τρέξιμο με το μάζεμα σκουπιδιών, τα οποία βρίσκουν στη διαδρομή τους. Έτσι και το τρέξιμο έγινε ομαδική δραστηριότατα με πολλαπλό σκοπό και το ασκησιολόγιο του εμπλούτισε με κινήσεις squatting, pulling κλπ προκειμένου να μαζέψει τα απορρίμματα. Επίσης, αναβάθμισε τη διαδρομή, μιας και πλέον ήταν καθαρότερη και πιο ελκυστική για τον υπόλοιπο κόσμο, έδωσε παράλληλα ένα χαρακτήρα «προστασίας» μέσω της ομάδας, η οποία δημιουργήθηκε, ώστε η ρύπανση να είναι πιο δύσκολο να προκύψει. Είναι επιστημονικά αποδειγμένο ότι τέτοιες συμπεριφορές λειτουργούν μιμητικά κα,ι εφόσον ένα σημείο είναι καθαρό, αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά από το να ρυπανθεί. Το αντίθετο συμβαίνει με ένα, ήδη, βρώμικο χώρο.
Η κίνηση του αυτή βρίσκει (και με την βοήθεια των social media) άμεσα ανταπόκριση και, έτσι, ξεπηδούν διάφορες ομάδες, οι οποίες κάνουν plogging αρχικά στη Βόρεια Ευρώπη και, γρήγορα, σε άλλες χώρες (fun fact J ο πρωθυπουργός της Ινδίας δηλώνει φανατικός και ποστάρει συνεχεία plogging δραστηριότητες). Στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί ομάδες, οι οποίες ασχολούνται ενεργά, μια αναζήτηση θα βοηθήσει (π.χ Plogging Greece).
Ο απαραίτητος εξοπλισμός είναι ελάχιστος και αποτελείται από μία επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα πλάτης και (ιδανικά) ένα ζευγάρι γάντια, ενώ το αποτέλεσμα είναι πολλαπλά ωφέλιμο μιας και ενώνει ανθρώπους με ένα κοινό σκοπό. Ο σκοπός αυτός είναι για το κοινό καλό, έχει άμεσο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, βελτιώνει την ποιότητα ζωής (κυρίως του ασκούμενου αλλά και του χρήστη της όποιας διαδρομής) και το κυριότερο όλων, σε κάνει conscious…
Τι λέτε, λοιπόν, για μια δοκιμή στην επόμενη διαδρομή σας;
Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!