Τρέχω και φροντίζω το περιβάλλον; Just “plogging” darling…

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020, 18:Μαρ
Τρέχω και φροντίζω το περιβάλλον; Just “plogging” darling… Τρέχω και φροντίζω το περιβάλλον; Just “plogging” darling…

Βάλτε στο blender αθλητισμό, ευεξία, περιβάλλον, κοινωνική αλλά και προσωπική συναίσθηση και μια (μεγάλη) δόση ανακύκλωσης, χτυπήστε καλά στους 36,6 βαθμούς και το αποτέλεσμα αυτού είναι το plogging!

Για να μάθουμε όμως τι είναι το plogging θα πρέπει να γυρίσουμε στο 2016, στη Βόρεια Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Σουηδία. Εκεί λοιπόν ο Erik Ahlström (1ος συνειδητοποιημένος plogger) φανατικός ποδηλάτης αλλά και δρομέας μονοπατιών παρατηρεί στις διαδρομές που κάνει ότι υπάρχουν σκουπίδια, τα οποία μπορεί να παραμένουν εκεί ακόμη και για εβδομάδες, και έτσι αποφασίζει να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Οργανώνει μια ομάδα – μέσω του αθλητικού συλλόγου στον οποίο είναι μέλος αλλά και των social media – και συνδυάζουν το τρέξιμο με το μάζεμα σκουπιδιών που βρίσκουν στην διαδρομή τους. Έτσι και το τρέξιμο του έγινε ομαδική δραστηριότατα με πολλαπλό σκοπό, και το ασκησιολόγιο του εμπλούτισε με κινήσεις squatting, pulling κλπ προκειμένου να μαζέψει τα απορρίμματα. Επίσης αναβάθμισε την διαδρομή μιας και πλέον ήταν καθαρότερη και πιο ελκυστική για τον υπόλοιπο κόσμο, έδωσε παράλληλα έναν χαρακτήρα «προστασίας» μέσω της ομάδας που δημιουργήθηκε ώστε η ρύπανση να είναι πιο δύσκολο να προκύψει. Είναι επιστημονικά αποδειγμένο ότι τέτοιες συμπεριφορές λειτουργούν μιμητικά και εφόσον ένα σημείο είναι καθαρό λειτουργεί αποτρεπτικά από το να ρυπανθεί ενώ συμβαίνει το αντίθετο, με ένα ήδη βρώμικο χώρο.

Η κίνηση του αυτή βρίσκει (και με την βοήθεια των social media) άμεσα ανταπόκριση και έτσι ξεπηδούν διάφορες ομάδες που κάνουν plogging αρχικά στην Βόρεια Ευρώπη και γρήγορα και σε άλλες χώρες (fun fact J ο πρωθυπουργός της Ινδίας δηλώνει φανατικός και ποστάρει συνεχεία plogging δραστηριότητες). Και στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί ομάδες που ασχολούνται ενεργά, μια αναζήτηση θα βοηθήσει π.χ Plogging Greece.

Ο εξοπλισμός είναι ελάχιστος και αποτελείται από μια επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα πλάτης και (ιδανικά) ένα ζευγάρι γάντια, ενώ το αποτέλεσμα είναι πολλαπλά ωφέλιμο μιας και ενώνει ανθρώπους με ένα κοινό σκοπό, ο σκοπός αυτός είναι για το κοινό καλό, έχει άμεσο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, βελτιώνει την ποιότητα ζωής (κυρίως του ασκούμενου αλλά και του χρήστη της όποιας διαδρομής) και το κυριότερο όλων σε κάνει conscious…

Τι λέτε λοιπόν για μια δοκιμή στην επόμενη διαδρομή σας;;;

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(4 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: