Δεδομένα και απαντήσεις σχετικά με το νέο κορωνοιό SARS-CoV-2
«Η μεγαλύτερη πανδημία είναι ο φόβος». Ισχύει. Αλλά η κατάσταση είναι σοβαρή. Μήπως όμως, να δούμε τα πράγματα με λίγη παραπάνω αισιοδοξία;
Το πιο επικίνδυνο φαινόμενο είναι η ημιμάθεια του κοινού. Έτσι, σήμερα ας αναγνώσουμε τα επιστημονικά δεδομένα με ψύχραιμο μάτι και ας επιλέξουμε με συνείδηση τη στάση που πρέπει και όλα θα πάνε καλά.
Facts
- Ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε
Ο ιός (SARS-CoV-2) αναφέρθηκε πρώτη φορά στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και στις 7 Ιανουαρίου 2020 είχε ήδη ταυτοποιηθεί. Οι κορωνοΐοί ήταν γνωστή κατηγορία ιών που μολύνουν ανθρώπους και ζώα. Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι νέο. Η επιστημονική κοινότητα κάνει μια τεράστια προσπάθεια σε αυτή τη μάχη έναντι στον νέο εχθρό και οι χρόνοι αντίδρασής είναι εξαιρετικά γρήγοροι. Αρκεί να πούμε ότι μόλις στις 13/01/20 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε την πρότυπη μέθοδο διάγνωσης του ιού, η οποία χρησιμοποιείται από τα εργαστήρια αναφοράς δίνοντας την δυνατότητα σε κάθε χώρα να αξιολογεί τα κρούσματά της με αξιοπιστία.
- Οι επιστήμονες στον αγώνα κατά του ιού
Από την αρχή αυτής της κατάστασης έχουν δημιουργηθεί online βάσεις δεδομένων για real time παρακολούθηση της εξάπλωσης της νόσου παγκοσμίως. Η ανθρωπότητα δουλεύει πυρετωδώς και νέες μελέτες που βοηθούν το έργο των ιατρών για την προστασία της ανθρωπότητας δημοσιεύονται συνεχώς. Μέχρι σήμερα (12/03/2020), μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε 527 άρθρα στο PuBMed (διεθνής βάση επιστημονικών δεδομένων) που έχουν δημοσιευτεί εντός του τρέχοντος έτους σχετικά με τον ιό. Τα άρθρα αφορούν από προκαταρκτικές μελέτες για πιθανές θεραπείες και εμβόλια μέχρι χαρακτηρισμό του ιού, επιδημιολογικά στοιχεία παγκοσμίως κλπ.
- Περίπου το 80%-85% των περιπτώσεων έχουν ήπια συμπτώματα
Ο ιός επηρεάζει κυρίως ηλικιωμένους και ανθρώπους με χρόνια νοσήματα. Οι υπόλοιποι έχουν πολύ ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κοινή γρίπη. Ωστόσο, είναι φορείς και άρα επικίνδυνοι για τη διάδοση της νόσου στις ευπαθείς ομάδες που προαναφέρθηκαν.
- Τα παιδιά δεν παρουσιάζουν σχεδόν καθόλου συμπτώματα
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα παγκοσμίως (τα οποία ανανεώνονται συνεχώς), ο SARS-CoV-2 φαίνεται να μην είναι καθόλου εχθρικός ως προς τα παιδιά και τους εφήβους με ελάχιστα σοβαρά περιστατικά. Πολλά πιθανολογούνται για το πού μπορεί να οφείλεται αυτό, ωστόσο ας σταθούμε στο γεγονός. Η Ελληνίδα Μάνα μπορεί να κοιμάται ήσυχη.
- Η Κίνα φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση
Επιτέλους βλέπουμε να μειώνονται τα ημερήσια επιβεβαιωμένα περιστατικά στη «γενέτειρα» του SARS-CoV-2. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα περιορισμού φαίνεται να αποδίδουν απέναντι σε αυτό τον- αόρατο στο μάτι- εχθρό. Η πρώτη μάχη φαίνεται να κερδίζεται.
Στο επόμενο μισό του κειμένου θα προσπαθήσω να απαντήσω σε κάποιες ερωτήσεις που παρότι κάποιες από αυτές φαίνονται αυτονόητες και ίσως αστείες για πολλούς από εμάς, τις έχω συναντήσει στην καθημερινότητά μου. Καλό θα ήταν να επιλυθούν όλες οι απορίες, ώστε να επικεντρωθούμε σε αυτά που έχουν σημασία και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στον περιορισμό του ιού.
Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις
- Ισχύει ότι ο νέος κορωνοϊός έχει 2 στελέχη; Αυτό που προσβάλει τους ανθρώπους βαριά και αυτό που τους προσβάλει με ήπια συμπτώματα;
OXI. Ο ιός δεν έχει 2 στελέχη, μέχρι σήμερα. Είναι το ίδιο στέλεχος για όλους απλά ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του ασθενή εμφανίζονται άλλοτε ήπια και άλλοτε πιο σοβαρά συμπτώματα.
- Ποιες ομάδες του πληθυσμού πλήττονται περισσότερο;
Οι ομάδες που πλήττονται περισσότερο είναι ηλικιωμένοι και άνθρωποι με προβλήματα υγείας. Τα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα. Για τις εγκύους δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, παρόλα αυτά επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μειωμένο, καλό θα ήταν να προσέχουν περισσότερο.
- Ο ιός μεταδίδεται με τον Εκκλησιασμό;
Ξεκάθαρα ΝΑΙ. Ο ιός μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους όπου συνωστίζονται άνθρωποι. Οι Εκκλησίες ειδικά αυτή την περίοδο (που πλησιάζει το Πάσχα) είναι τέτοιοι χώροι. Άρα ο κίνδυνος όχι απλά υπάρχει, αλλά είναι και υψηλός.
- O ιός μεταδίδεται με την Θεία Κοινωνία;
Ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο. Το ποσοστό αιθανόλης στο κρασί της Θείας Κοινωνίας (περίπου 14%) ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ. Νομίζω είμαι ξεκάθαρη.
- O ιός ξεκίνησε από χώρες που είχαν εγκαταστήσει το 5G;
ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟ 5G με τον ιό.
- Το εμβόλιο ήταν γνωστό πριν καν βγει ο ιός;
Κάθε εμβόλιο παρασκευάζεται με βάση τον παθογόνο παράγοντα που θέλει να προλάβει. Πώς μπορεί να είναι γνωστό το εμβόλιο πριν ακόμη να γνωρίσουμε τον παθογόνο παράγοντα; Η απάντηση είναι μόνο αν έχουμε μαντικές ικανότητες. Επίσης, αν το εμβόλιο ήταν γνωστό η επιστημονική κοινότητα θα το είχε δώσει στα κράτη. Γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να βρεθεί πιθανή θεραπεία ή εμβόλιο αλλά χρειάζεται χρόνος.
- Τελικά, αν όλα είναι καλά, ποιο είναι το πρόβλημα;
Το πρόβλημα και ο στόχος της κάθε χώρας αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσει να ελέγξει και να διασπείρει στο χρόνο τα κρούσματα ώστε να μην καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι με βαριά συμπτώματα θα μπορούν να έχουν την περίθαλψη που χρειάζονται και τους αξίζει. Το παράδειγμα της Ιταλίας μας δείχνει ότι είναι απλά μαθηματικά. Αν ο ιός μεταδοθεί ανεξέλεγκτα μέσα στην κοινότητα, τότε το 60-70% του πληθυσμού θα μολυνθεί. Για την Ελλάδα, αυτό το ποσοστό του πληθυσμού αντιστοιχεί σε 6.500.000 ανθρώπους. Ακόμα και αν παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα μόνο το 1% αυτών των ανθρώπων, το σύστημα υγείας θα πρέπει να περιθάλψει και να φροντίσει 65.000 ασθενείς ταυτόχρονα. Δυναμική που φυσικά δεν έχει (Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά καμία χώρα του πλανήτη και κανένα σύστημα υγείας όσο άρτιο και αν είναι). Στην περίπτωση που αυτό συμβεί, οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να έχουν την περίθαλψη που τους αξίζει και άρα δεν θα καταφέρουν να επιζήσουν. Ο στόχος είναι να ελέγξουμε –με τα μέτρα που προτείνονται- τα περιστατικά, να διασπαρθούν στο χρόνο. Μέχρι τώρα, η χώρα μας τα πάει εξαιρετικά. Τώρα, ήρθε η ώρα των πολιτών να βοηθήσουν σε αυτό.
- Αυτές τις μέρες συζητούν για τα «πραγματικά» κρούσματα, σε σχέση με τα «επιβεβαιωμένα». Ποια η διαφορά τους;
Επιβεβαιωμένα είναι τα κρούσματα τα οποία έχουν κάνει το τεστ και έχουν βγει θετικά στον ιό. Τα λεγόμενα «πραγματικά» είναι αυτά που θεωρητικά (και πραγματικά) υπάρχουν στον πληθυσμό αλλά δεν έχουν κάνει το τεστ. Κατά τη γνώμη μου, στην παρούσα φάση λίγη σημασία έχει αν έχεις αυτό τον ιό ή άλλον. Σε περίπτωση που έχεις συμπτώματα ίωσης ενημερώνεις τον ΕΟΔΥ (1135) και σε καθοδηγούν ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σου. Είτε έχουμε Η1Ν1 είτε SARS-CoV-2 είτε οτιδήποτε αντιδρούμε με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί απλά να χρειάζεσαι απομόνωση στο σπίτι. Το πιο σημαντικό από όλα σε αυτή τη φάση είναι να μην επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας χωρίς λόγο. Ακολουθούμε τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών και μόνο.
- Γιατί όλοι μιλούν για ατομική ευθύνη;
Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κατάσταση πρέπει να δράσουμε -όπως συνηθίζω να λέω- ως «συνειδητοποιημένοι πολίτες».
Α. Υπακούμε στους κανόνες υγιεινής και στις υποδείξεις των αρχών
Β. Παραμερίζουμε το προσωπικό μας όφελος για το καλό του συνόλου (δεν επιτρέπουμε στα παιδιά μας να βρίσκονται σε κλειστούς χώρους ή σε μέρη με συνωστισμό γιατί δεν έχουμε τι να τα κάνουμε). Δεν είναι διακοπές αναψυχής η περίοδος που διανύουμε.
Γ. Δεν αψηφούμε τις υποδείξεις επειδή δεν είμαστε ομάδα υψηλού κινδύνου. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και αυτοί που πρέπει να προστατέψουμε δεν είναι απλώς νούμερα μιας χώρας με πανδημία. Είναι οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι γονείς, οι άνθρωποι κάποιου και γι’ αυτούς είναι σημαντικοί. Ας συμπεριφερθούμε με τη σοβαρότητα που μας αναλογεί. Τηρώντας απλά τους κανόνες για όσο χρειαστεί. Σκεφτόμαστε out of the box. Πάμε βόλτα στη θάλασσα ή στο βουνό. Καθαρός αέρας και όχι επαφή με πολύ κόσμο.
Δ. Δεν παρακωλύουμε το έργο των αρχών. Η γραμμή 1135 δεν δημιουργήθηκε για πλάκα ούτε για υστερίες. Αν έχουμε ένα συνάχι και δέκατα, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και περιμένουμε. Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά προσπαθούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μου από κινήσεις πανικού. Είπαμε, δεν επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας για απλά περιστατικά.
Ε. Δεν αδειάζουμε το σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Όλοι χρειάζονται είδη πρώτης ανάγκης, αντισηπτικά, μάσκες. ΟΛΟΙ. Κάποιοι περισσότερο από εσάς. Αλλά έστω, όλοι το ίδιο. Δίνουμε την ευκαιρία και σε άλλους να πάρουν αυτό που τους αναλογεί. Δεν έχουμε πόλεμο.
ΣΤ. Δεν πυροβολούμε τους συνανθρώπους μας που βήχουν στο γραφείο/καφετέρια/μετρό. Τους προτρέπουμε να ακολουθήσουν τους κανόνες υγιεινής για το καλό όλων.
Ζ. Κρατάμε τους ηλικιωμένους, όσο γίνεται, σπίτι.
Και θα μπορούσα να πω και εκατοντάδες άλλα… Αλλά θα σταματήσω το μακροσκελές μου άρθρο εδώ. Εμμένω αισιόδοξη, και θα κλείσω αυτό το άρθρο λέγοντας ότι έχω εμπιστοσύνη στην επιστήμη, στις Ελληνικές Αρχές, στον ανώνυμο Έλληνα γιατρό αλλά και στον Έλληνα πολίτη. Που μπορεί να ενωθεί με τους υπόλοιπους και να τα καταφέρει. Κρίση είναι, θα περάσει. Και θα νικήσουμε.
Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!
Πηγές
https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/wuhan-virus-assay-v1991527e5122341d99287a1b17c111902.pdf?sfvrsn=d381fc88_2
https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
https://nextstrain.org/ncov
https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
http://weekly.chinacdc.cn/en/article/id/e53946e2-c6c4-41e9-9a9b-fea8db1a8f51
https://reader.elsevier.com/reader/sd/pii/S1684118220300396?token=9EDA690EBA702674F409B00A14E8CB1878067EBFDE2D4424A83F38D88C566D8E13D4DCCA26D41D13F66ED593069AF572
https://www.weforum.org/agenda/2020/03/coronavirus-ten-reasons-not-to-panic