Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μπορεί μια πανδημία να μας αφυπνίσει;

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020, 01:03
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μπορεί μια πανδημία να μας αφυπνίσει; Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μπορεί μια πανδημία να μας αφυπνίσει; https://www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/Copernicus/Sentinel-5P/The_air_we_breathe2

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που επηρεάζει την υγεία και την ποιότητα ζωής κυρίως των ανθρώπων που κατοικούν σε μεγάλα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization-WHO) περίπου 7 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι ανά έτος μπορούν να συσχετιστούν με την ρύπανση του αέρα.

COVID-19 και ατμοσφαιρική ρύπανση

Σήμερα, και εν μέσω της πανδημίας λόγω του ιού SARS-CoV-2 που ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2019 στην επαρχεία Hubei της Κίνας, παρατηρείται σε πληγείσες περιοχές σημαντική μείωση επικίνδυνων αερίων ρύπων στην ατμόσφαιρα. Τα μέτρα προστασίας που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου έχουν αλλάξει κάποιες από τις καθημερινές επιβλαβείς για το οικοσύστημα και την ανθρώπινη υγεία δραστηριότητες. Στις δραστηριότητες αυτές συμπεριλαμβάνονται οι μετακινήσεις με τη χρήση αυτοκινήτων και φυσικά η λειτουργία βιομηχανικών μονάδων που ευθύνονται για την παραγωγή επικίνδυνων αερίων ρύπων, όπως το Διοξείδιο του Αζώτου (NO2).

Διοξείδιο του Αζώτου (NO2)

Η κύρια πηγή παραγωγής του είναι η χρήση ορυκτών καυσίμων και το μεγαλύτερο ποσοστό του (περίπου 80%) στην ατμόσφαιρα των αστικών κέντρων προέρχεται από τις εκπομπές των εξατμίσεων μηχανοκίνητων οχημάτων. Ακόμη, ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται σε εκπομπές βιομηχανικών διεργασιών, οδηγώντας στην δημιουργία της «ομίχλης» που συναντάται σε μεγάλες πόλεις και αναγκάζει τους κατοίκους να κυκλοφορούν καθημερινά με ειδικές μάσκες προστασίας. Αποτελεί λοιπόν -όχι άδικα- έναν από τους πιο επικίνδυνους ρύπους, καθώς ευθύνεται για σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνο του πνεύμονα, λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις.   

Ελάττωση της συγκέντρωσης αερίου ΝΟ2 στην ατμόσφαιρα της Κίνας και της Ιταλίας

Δορυφόροι της NASA και του Ευρωπαϊκού  Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency - ESA) που παρακολουθούν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ανίχνευσαν μια σημαντική ελάττωση της συγκέντρωσης του Διοξειδίου του Αζώτου (ΝΟ2) πάνω από την Κίνα στο διάστημα που ακολούθησε μετά τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού. Συγκρίνοντας με τα δεδομένα αντίστοιχων μελετών των προηγούμενων ετών (2005-2019) εντοπίστηκε μια μείωση της τάξης του 10-30 % στην ατμόσφαιρα της κεντρικής και ανατολικής Κίνας. Μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2020, οι κινεζικές αρχές, είχαν απαγορεύσει τις μετακινήσεις μέσα και έξω από την Wuhan, όπως και την λειτουργία τοπικών επιχειρήσεων. Αρχικά, η ελάττωση της ρύπανσης περιορίστηκε στο επίκεντρο της επιδημίας, την Wuhan, με τον καιρό όμως επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές της Κίνας. Παρόμοια εικόνα παρατηρήθηκε στην συνέχεια και στην ατμόσφαιρα της Βόρειας Ιταλίας, αμέσως μετά την «άφιξη» του ιού και τη μείωση της κυκλοφορίας οχημάτων και βιομηχανικών διεργασιών. Με χρήση του δορυφόρου Copernicus Sentinel-5P, παρατηρήθηκε απότομη ελάττωση των επιπέδων του τοξικού ΝΟ2 στην ατμόσφαιρα, σε διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 11η Μαρτίου 2020.

Τροφή για σκέψη…

Η κλιματική αλλαγή μας έχει απασχολήσει τελευταία, κάποιους περισσότερο και κάποιους λιγότερο, ωστόσο ο ακτιβισμός γύρω από το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Οι άνθρωποι επεμβαίνουν ολοένα και περισσότερο στο κλίμα και τη θερμοκρασία της γης και τα σημάδια είναι εμφανή. Οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα χαρακτηριστικά των καιρικών φαινομένων μεταβάλλονται, οι πάγοι και το χιόνι λιώνουν με ραγδαίους ρυθμούς και η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει επικίνδυνα. Πέρα από την ατμοσφαιρική ρύπανση, λόγω των επικίνδυνων αερίων που εκλύονται, δραστηριότητες όπως η εκτενής χρήση ορυκτών καυσίμων, η αποψίλωση των δασών και η κτηνοτροφία αυξάνουν τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, επιταχύνοντας ακόμη περισσότερο την κλιματική αλλαγή. Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία μας δεν περιορίζονται στις νόσους που προκαλούνται από ιούς και η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε λόγω της τωρινής πανδημίας, είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε την επικινδυνότητα κάποιων συνηθειών μας.  Με θέληση μπορούμε να πάρουμε όσα μέτρα χρειάζονται σε μια έκτακτη ανάγκη για την προστασία μας. Χρειάζεται μόνο να γίνει η αρχή. Μπορεί τελικά όλη αυτή η κρίση να έχει και κάποια θετικά αποτελέσματα.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Ακούστε το Podcast

    Πηγές
    • https://www.who.int/health-topics/air-pollution#tab=tab_1
    • https://www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/Copernicus/Sentinel-5P/The_air_we_breathe2
    • https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-italy-pollution/air-pollution-clears-in-northern-italy-after-coronavirus-lockdown-satellite-shows-idUSKBN2102X4
    • https://www.environment.gov.au/protection/publications/factsheet-nitrogen-dioxide-no2
    • https://earthobservatory.nasa.gov/images/146362/airborne-nitrogen-dioxide-plummets-over-china

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(3 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: