Οι καλύτερες επιστημονικές φωτογραφίες του 2019

Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019, 11:Δεκ
Οι καλύτερες επιστημονικές φωτογραφίες του 2019 Οι καλύτερες επιστημονικές φωτογραφίες του 2019

Στην εκπνοή του 2019, οι επιστημονικές φωτογραφίες που σημάδεψαν το απερχόμενο έτος σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Nature», αδιαμφισβήτητα εντυπωσιάζουν. Και ποιος άλλωστε θα μπορούσε να ξεχάσει την απεικόνιση της μαύρης τρύπας για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπινου είδους. «Γέρε χρόνε, φύγε τώρα», αλλά μέσα από τον επιστημονικό σου φακό αποκάλυψες τόσο νέες μορφές ζωής στο πλανήτη γη όσο και τα δυσοίωνα σημάδια της κλιματικής αλλαγής. 

Go with the flow

gowiththeflow

Γάλλοι ερευνητές δημιούργησαν ένα σύστημα προσομοίωσης της ροής του αίματος όπως συμβαίνει στο κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού μας. Ο βιοφυσικός Benoît Charlot στο Πανεπιστήμιο Μονπελιέ της Γαλλίας συνέλαβε την εικόνα, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης.

Cell Cycle

CellCycle

Κάθε μικροσκοπική κουκίδα σε αυτόν τον κύκλο αντιπροσωπεύει ένα από τα περίπου 100.000 κύτταρα του είδους Rhesus Macaque (ένα από τα πιο γνωστά είδη μαϊμούδων). Τα κύτταρα με παρόμοια χαρακτηριστικά ανήκουν στον ίδιο ιστό και αντιπροσωπεύονται με το ίδιο χρώμα, όπως οι λεμφαδένες (μπλε) και ο μυελός των οστών (κόκκινο).

Tiny trumpets

 TinyTrumpets

Οι Στέντορες (Stentors), ανήκουν στην κατηγορία των πρωτοζώων, είναι μονοκύτταροι οργανισμοί των γλυκών υδάτων. Η εικόνα κέρδισε το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό φωτογραφίας «2019 Nikon Small World Photomicrography». Ο ερευνητής Igor Siwanowicz, του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Janiela στο Άσμπερν, της Βιρτζίνια, τράβηξε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση 40x.

On thin ice

OnThinIce

Η αεροφωτογραφία τραβήχτηκε μέσω drone στην Ανατολική Γροιλανδία από τον Florian Ledoux. Αποτελεί γλαφυρή απεικόνιση της κλιματικής αλλαγής καθώς τα υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας για την εποχή στην περιοχή συνέβαλλαν στην τήξη των πάγων.

Friends reunited

 FriendsReunited

Η αστροναύτης Christina Koch τράβηξε τη φωτογραφία του διαστημικού οχήματος Soyuz, το οποίο μετέφερε τη συνάδελφο της Jessica Meir, καθώς πλησίαζε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Στις 18 Οκτωβρίου, το ζευγάρι πραγματοποίησε την πρώτη στην ιστορία αποκλειστικά γυναικεία διαστημική εκστρατεία για να επισκευάσει μια ελαττωματική μονάδα συσσώρευση στο ISS.

Out of its shell

OutOfItsShell

Η φθορίζουσα απεικόνιση μιας χελώνας με το έμβρυο της ήταν ο νικητής του διαγωνισμού «2019 Nikon Small World Photomicrography».

Good vibrations

GoodVibrations

Η ψευδής εικόνα δείχνει τα κρουστικά κύματα που εκπέμπονται από υπερηχητικά αεροσκάφη US T-38 Talon. Προσωπικό της NASA χρησιμοποίησε πειραματικές τεχνικές για τη φωτογραφία. Κατάφεραν να αποδώσουν τις γρήγορες εναλλαγές της πίεσης του αέρα που προκαλούν στους ανθρώπους οι ακουστικοί υπερηχητικοί κρότοι. Τα στοιχεία πρόκειται να βοηθήσουν τους μηχανικούς αεροσκαφών να σχεδιάσουν αθόρυβα υπερηχητικά αεροπλάνα.

Anyone home?

AnyoneHome

Ένα ψάρι διερευνά την αποχρωματισμένη θαλάσσια ανεμώνη στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Σαουδικής Αραβίας. Όπως και τα κοράλλια, έτσι και οι ανεμώνες δημιουργούν συμβιωτικές σχέσεις με τα φύκη, οι οποίες διαταράσσονται με αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, με αποτέλεσμα οι ανεμώνες να αποχρωματίζονται.   

Wee dram

WeeDrum

Η μικροσκοπική δομή τύπου ιστού σχηματίστηκε από τα υπολείμματα λιπών, έπειτα από την εξάτμιση μιας σταγόνας (1μL) μπέρμπον (Αμερικανικό ουίσκι).

Αυτές, λοιπόν, ήταν κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές επιστημονικές φωτογραφίες για το 2019.

Εμείς να ευχηθούμε, ακόμα περισσότερα καθηλωτικά επιστημονικά στιγμιότυπα τη νέα χρονιά.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

    Πηγές

    https://www.nature.com/articles/d41586-019-03839-z

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(8 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: