Φωτεινή Φράγκου

Φωτεινή Φράγκου

Η Φωτεινή ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα, όπου εκπονεί την διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Χημείας σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Έχει σπουδάσει Χημεία, καθώς και Επιστήμη των Υλικών σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Η αγάπη της για την Επιστήμη ανταγωνίζεται μόνιμα την αγάπη της για την Τέχνη αλλά τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε μέσω της ενασχόλησής της με αυτή, και τελικά υπερίσχυσε.

Σήμερα, νανο-υλικά, νανο-ένζυμα ή μελέτες τοξικότητας καταλαμβάνουν τον περισσότερο χρόνο της καθημερινότητάς της. Στον ελεύθερο χρόνο της, όση φαντασία της απομένει την αφιερώνει στη μουσική.  

Οι σκύλοι, αυτές οι εξαντλητικά χαριτωμένες χνουδόμπαλες, υπάρχουν στη ζωή των ανθρώπων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο σκύλος προέρχεται από τον κοινό γκρίζο λύκο και έτσι διατηρεί πολλά από τα ένστικτά του. Από πολύ νωρίς ωστόσο διαφοροποιήθηκε από την άγρια φύση του λύκου και άρχισε να συνυπάρχει με τον άνθρωπο που τον φρόντιζε. Υπήρξε πάντα πιστός φίλος, σύντροφος και βοηθός του ανθρώπου.

Κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα μουσείο μοντέρνας τέχνης, παρατηρώ τη φύση των εκθεμάτων. Βλέπω καμπύλες, σφαίρες, σπείρες, ευθείες, σημεία, ασύμμετρους όγκους, ελλείψεις. Και μου δημιουργείται πάντα μια αίσθηση ότι απέναντί μου έχω μια διαφορετική και σημαντικά ομορφότερη πτυχή τεχνολογικής πεζότητας. Τα πάντα μου θυμίζουν Επιστήμη. Ίσως λόγω επαγγέλματος; Κάποιας προσωπικής ανάγκης να συσχετίζω τα πάντα; Μοιάζουν σαν φιλοσοφίες; Είναι που χρειάζονται φαντασία για να δουλέψουν και οι δυο; Υπάρχει κάποια ουσιαστική σύνδεση μεταξύ Τέχνης και Επιστήμης τελοσπάντων; Για πάμε να δούμε…

Αν βρεθούμε την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος και σε απόλυτο σκοτάδι, είναι πιθανό να διακρίνουμε μια φωτεινή λεπτή λωρίδα φωτός στον ουρανό. Το φως είναι συνεχόμενο χωρίς να αναβοσβήνει. Μην τρομάξετε. Αν και η φαντασία μας θα μπορούσε να φτάσει πολύ μακριά, κατά πάσα πιθανότητα βλέπουμε απλά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αν ακούτε για πρώτη φορά αυτόν τον όρο, συνεχίστε το διάβασμα για να το πιάσουμε από την αρχή.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο αδυνατούν, ακόμα και σήμερα, να γράψουν μία σύντομη πρόταση, να κατανοήσουν μια πινακίδα στο δρόμο τους ή να διαβάσουν την ετικέτα ενός φαρμάκου. Οι άνθρωποι αυτοί που πολύ συχνά βρίσκονται δίπλα μας, τους βλέπουμε στη γειτονιά μας, είναι άνθρωποι, των οποίων η καθημερινότητα είναι αντικειμενικά πιο δύσκολη από τη δική μας. Η UNESCO καθιέρωσε, με δική της πρωτοβουλία, τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού στις 8 Σεπτεμβρίου του 1965, κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Τεχεράνης και από το 1966 γιορτάζεται κάθε χρόνο την ημερομηνία αυτή.  

Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2021 11:52

Superfoods και διατροφή στην εποχή των social media

Ένα είναι σίγουρο, στη χρυσή εποχή των social media, η εικόνα θεωρείται μία πολύ σημαντική παράμετρος. Ο βομβαρδισμός διαφημίσεων που ανταποκρίνονται στα γούστα μας και μας παρέχονται δωρεάν και ανελέητα, καλλιεργούν όλο και περισσότερο την ανάγκη για αλλαγή και ενσωμάτωση σε αυτή τη νέα κοινότητα αψεγάδιαστων προτύπων ομορφιάς. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, φυσικά. Η βιομηχανία των προϊόντων που συμβάλλουν στην βελτίωση της εικόνας του ανθρώπινου σώματος ανθίζει εδώ και δεκαετίες. Προϊόντα αντί-γήρανσης, αντι-οξειδωτικά, κατά της παχυσαρκίας, κατά της χαλάρωσης, κατά, κατά, κατά… μία τεράστια λίστα από «κατά» και «αντί», με σκοπό όλα να γίνονται χωρίς κόπο!

Οι γυναίκες αποτελούν το 40% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Μεταξύ αυτών, μόνο το 5% απασχολούνται ως CEO εταιριών ή σε ανώτερες διοικητικές θέσεις. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις ετήσιες μισθοδοσίες. Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες κερδίζουν περίπου το 80% σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους σε ισοδύναμες -υψηλόβαθμες- θέσεις εργασίας. Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 10:11

Ο μαγικός κόσμος των «δασών της βροχής»

Καμιά φορά αναρωτιέμαι, πόσο λίγο αντιλαμβανόμαστε το φυσικό μας περιβάλλον εγκλωβισμένοι μέσα στις μεγαλουπόλεις μας. Πόσα λίγα ξέρουμε για τη φύση, για τη γη που μας φιλοξενεί; 

Το ψάρι, ένα πολύ βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, συναντάται πολύ συχνά στο μεσημεριανό τραπέζι των οικογενειών της Ελλάδας, παρασύροντας μαζί του και λίγη από την αύρα της θάλασσας, την οποία όλοι αγαπάμε. Γνωρίζετε, όμως, πως, πίσω από την μη προσεκτική κατανάλωση θαλασσινών και ψαριών, κρύβεται ένας μεγάλος κίνδυνος για το περιβάλλον;

Τα χρώματα μας προκαλούν συναισθήματα ή μας βοηθούν να θυμόμαστε το σχήμα ενός συγκεκριμένου αντικειμένου ξεχωρίζοντάς το από τα υπόλοιπα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από διαφημιστικές εταιρίες για να επηρεάζουν την τάση για αγορά και κατανάλωση υλικών αγαθών ή ακόμη και για να καθορίσουν ολόκληρες κουλτούρες (ας σκεφτούμε για λίγο το κόκκινο χρώμα των Χριστουγέννων του τελευταίου αιώνα).

Μπορεί να έχετε ακούσει ή διαβάσει πολλές φορές σχετικά με τα αντιοξειδωτικά και τα οφέλη τους, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν ακριβώς τη σημασία τους.

Σελίδα 1 από 2