Φωτεινή Φράγκου

Φωτεινή Φράγκου

Η Φωτεινή ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα, όπου εκπονεί την διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Χημείας σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Έχει σπουδάσει Χημεία, καθώς και Επιστήμη των Υλικών σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Η αγάπη της για την Επιστήμη ανταγωνίζεται μόνιμα την αγάπη της για την Τέχνη αλλά τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε μέσω της ενασχόλησής της με αυτή, και τελικά υπερίσχυσε.

Σήμερα, νανο-υλικά, νανο-ένζυμα ή μελέτες τοξικότητας καταλαμβάνουν τον περισσότερο χρόνο της καθημερινότητάς της. Στον ελεύθερο χρόνο της, όση φαντασία της απομένει την αφιερώνει στη μουσική.  

Οι γυναίκες αποτελούν το 40% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Μεταξύ αυτών, μόνο το 5% απασχολούνται ως CEO εταιριών ή σε ανώτερες διοικητικές θέσεις. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις ετήσιες μισθοδοσίες. Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες κερδίζουν περίπου το 80% σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους σε ισοδύναμες -υψηλόβαθμες- θέσεις εργασίας. Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 10:11

Ο μαγικός κόσμος των «δασών της βροχής»

Καμιά φορά αναρωτιέμαι, πόσο λίγο αντιλαμβανόμαστε το φυσικό μας περιβάλλον εγκλωβισμένοι μέσα στις μεγαλουπόλεις μας. Πόσα λίγα ξέρουμε για τη φύση, για τη γη που μας φιλοξενεί; 

Το ψάρι, ένα πολύ βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, συναντάται πολύ συχνά στο μεσημεριανό τραπέζι των οικογενειών της Ελλάδας, παρασύροντας μαζί του και λίγη από την αύρα της θάλασσας, την οποία όλοι αγαπάμε. Γνωρίζετε, όμως, πως, πίσω από την μη προσεκτική κατανάλωση θαλασσινών και ψαριών, κρύβεται ένας μεγάλος κίνδυνος για το περιβάλλον;

Τα χρώματα μας προκαλούν συναισθήματα ή μας βοηθούν να θυμόμαστε το σχήμα ενός συγκεκριμένου αντικειμένου ξεχωρίζοντάς το από τα υπόλοιπα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από διαφημιστικές εταιρίες για να επηρεάζουν την τάση για αγορά και κατανάλωση υλικών αγαθών ή ακόμη και για να καθορίσουν ολόκληρες κουλτούρες (ας σκεφτούμε για λίγο το κόκκινο χρώμα των Χριστουγέννων του τελευταίου αιώνα).

Μπορεί να έχετε ακούσει ή διαβάσει πολλές φορές σχετικά με τα αντιοξειδωτικά και τα οφέλη τους, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν ακριβώς τη σημασία τους.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που επηρεάζει την υγεία και την ποιότητα ζωής κυρίως των ανθρώπων που κατοικούν σε μεγάλα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization-WHO) περίπου 7 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι ανά έτος μπορούν να συσχετιστούν με την ρύπανση του αέρα.

Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2020 10:08

Νανοτεχνολογία και μικρά «θαύματα»

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε ακόμη, ναι, η Νανοτεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας! Και αν δεν φαντάζεστε καν το πόσο πολύ, αρκεί να αναφέρουμε πως οι εφαρμογές της επεκτείνονται από το «έξυπνο» κινητό μας μέχρι την οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούμε.