Κυβέλη: Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021, 11:04
Κυβέλη: Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας Κυβέλη: Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας

Πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας στην εποχή μας, προσπαθώντας να διαχειριστούν το βάρος δυσάρεστων καταστάσεων της καθημερινότητας. Πού μπορούν να απευθυνθούν; To Σωματείο «Κυβέλη» μας δίνει απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα σχετικά με την υπογονιμότητα στην Ελλάδα.

Τι είναι και πώς δημιουργήθηκε το Κυβέλη;

Ένα νεαρό ζευγάρι, ένας εμβρυολόγος κι ένας γυναικολόγος στάθηκαν αρκετοί, ώστε να ιδρυθεί το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας «ΚΥΒΕΛΗ». Ήταν δύσκολο στην αρχή, γιατί έπρεπε να βρεθούν είκοσι ιδρυτικά μέλη και την εποχή εκείνη ελάχιστοι παραδέχονταν ανοικτά την υπογονιμότητά τους. Στην ουσία, ωστόσο, υπήρχε μια μεγάλη ανάγκη για τα ζευγάρια να μιλήσουν, να ακουστούν, να μοιραστούν την αγωνία και τους φόβους τους με άλλους, οι οποίοι αντιμετώπιζαν τον ίδιο Γολγοθά.

Το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας «ΚΥΒΕΛΗ» ιδρύθηκε το 1995, μετά από ζυμώσεις μηνών ανάμεσα σε υπογόνιμα ζευγάρια και επαγγελματίες του χώρου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Σκοπός του Σωματείου είναι η υποστήριξη των υπογόνιμων ζευγαριών και η ενημέρωση για τις δυνατότητες υποβοήθησης της αναπαραγωγής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επίσης, σκοπός είναι και η παροχή μιας ζεστής αγκαλιάς, για όποιον τη χρειάζεται.

Ποιες είναι οι δράσεις του σωματείου στην Ελλάδα και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο;

Το Σωματείο «Κυβέλη» στην μέχρι τώρα πορεία του πέτυχε η συνέβαλε:

  • Στη δωρεάν χορήγηση από το ΙΚΑ των φαρμάκων της εξωσωματικής.
  • Στη δημιουργία του Νομικού πλαισίου που διέπει την εξωσωματική γονιμοποίηση.
  • Στην εν γένει γνωστοποίηση του προβλήματος στο ευρύ κοινό.
  • Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη, δύο φορές το μήνα στα γραφεία μας(πλέον αυτό γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας).
  • Γραμμή Εθελοντικής υποστήριξης από τηλεφώνου.
  • Παροχή πληροφοριών μέσω των social media & της ιστοσελίδας του Σωματείου kiveli.gr, η οποία ενημερώνεται συνεχώς.
  • Οικονομική υποστήριξη των ασθενέστερων οικονομικά ζευγαριών με τη μορφή παροχών από τις μονάδες ΙΥΑ, δωρεάν η επιχορηγούμενων κύκλων εξωσωματικής.
  • Έκδοση περιοδικού με ενημερωτική ύλη & ιατρικά άρθρα.
  • Οργάνωση ημερίδων με τη συμμετοχή επιστημόνων, οι οποίοι ασχολούνται με την ΙΥΑ, για την πλήρη ενημέρωση του κοινού στα θέματα της υπογονιμότητας.

Από το 2014 είμαστε μέλος του Fertility Europe του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, ομπρέλα όλων των σωματείων υπογονιμότητας της Ευρώπης με έδρα τις Βρυξέλλες. Έτσι, ενημερωνόμαστε για όλα όσα συμβαίνουν στις υπόλοιπες χώρες, υιοθετούμε τις καλές πρακτικές αλλά και μεταφέρουμε την φωνή των υπογόνιμων ζευγαριών στο Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά συνέδρια αναπαραγωγικής ιατρικής και ενημερωνόμαστε για όλες τις νέες εξελίξεις για την υπογονιμότητα.

Τι πρέπει να κάνει ένα ζευγάρι που προσπαθεί αλλά δεν καταφέρνει να αποκτήσει παιδί; Πότε πρέπει να αναζητήσει άλλες λύσεις;

Η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη εφόσον περάσουν 12 μήνες συστηματικού σεξ χωρίς προφυλάξεις και δεν επιτευχθεί σύλληψη, εφόσον η γυναίκα είναι κάτω των 35 ετών.

Όταν όμως η γυναίκα είναι μεγαλύτερης ηλικίας, η ιατρική συμβουλή πρέπει να επισπεύδεται και συνιστάται έπειτα από 6 μήνες συχνών ερωτικών επαφών χωρίς προφυλάξεις, διότι η ηλικία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την υπογονιμότητα του γυναικείου φύλου. 

Υπάρχουν, όμως, και μερικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες τα ζευγάρια πρέπει να ζητούν ιατρική βοήθεια πολύ νωρίτερα. (*Αυτή είναι, για παράδειγμα, η περίπτωση των ζευγαριών, στα οποία ο ένας ή και οι δύο έχουν συμπτώματα ύποπτα για υπογονιμότητα. Στις γυναίκες, τέτοιου είδους συμπτώματα είναι η ακατάστατη έμμηνος ρύση, η επώδυνη ή «βαριά» περίοδος, η απουσία έμμηνου ρύσης, διάφορες ενδείξεις ορμονικών διαταραχών (π.χ. επίμονη ακμή, μειωμένη ερωτική επιθυμία, αυξημένη τριχοφυΐα σε ασυνήθιστα μέρη του σώματος, λέπτυνση των μαλλιών) και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.

Στους άνδρες, συμπτώματα ύποπτα για υπογονιμότητα είναι οι αλλαγές στην ερωτική επιθυμία, ο πόνος ή η διόγκωση των όρχεων, οι δυσκολίες στη διατήρηση της στύσης, τα προβλήματα εκσπερμάτισης και οι μικροί σκληροί όρχεις.)

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί λόγοι που καθιστούν ένα ζευγάρι υπογόνιμο; Βιολογικοί ή ψυχολογικοί;

Οι πιο συχνοί λόγοι είναι βιολογικοί αλλά στα ζευγάρια που βιολογικά δεν έχουν πρόβλημα, αλλά το παιδί δεν έρχεται, ο ψυχολογικός παράγοντας πρωταγωνιστεί, κάνοντας πιο περίπλοκο το όλο θέμα του προβλήματος.

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες, με υποστήριξη, το ζευγάρι μπορεί να προχωρήσει χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση;

Υπάρχουν, βεβαίως, όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί χωρίς επιτυχία και όταν, ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι βιολογικοί λόγοι που να εμποδίζουν την εγκυμοσύνη. Υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν κάποιες περιπτώσεις να προχωρήσουν χωρίς εξωσωματική.

Πώς μπορεί το Κυβέλη να βοηθήσει ένα υπογόνιμο ζευγάρι;

Πρώτα θα το βοηθήσουμε και θα το στηρίξουμε ψυχολογικά.

Μετά θα δούμε με ποιους άλλους τρόπους θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε (οικονομικούς-συμβουλευτικούς).

Ποια είναι η πραγματικότητα σε σχέση με την υπογονιμότητα στην Ελλάδα;

Ένα στα 6 ζευγάρια πλέον είναι υπογόνιμο και το ποσοστό αυτό τείνει να μεγαλώσει. Η έλλειψη ενημέρωσης, πρόληψης και οι κακές συνήθειες στη διατροφή και στην καθημερινότητά μας συμβάλλουν σε αυτό.

Επίσης, οι κοινωνικοί λόγοι, οι οποίοι οδηγούν στην καθυστέρηση δημιουργίας οικογένειας, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας.

Πείτε μας μια έντονη εμπειρία από τη συμμετοχή σας στο σωματείο

Μια από τις εντονότερες στιγμές ήταν όταν ήρθε ένα ζευγάρι, το οποίο μόλις είχε χάσει δίδυμη κύηση μετά από εξωσωματική, το ένα μωρό γεννήθηκε νεκρό ενώ το άλλο έσβησε μετά από 20 μέρες στην εντατική. Τα λόγια ήταν περιττά, ο πόνος ανείπωτος, δύσκολα μπορείς να παρηγορήσεις μια τέτοια απώλεια.

Τι θα θέλατε να πείτε σε ένα ζευγάρι που προσπαθεί αλλά δεν καταφέρνει να αποκτήσει παιδί;

Να μην τους γίνεται η απόκτηση παιδιού εμμονή, με ηρεμία και με τη βοήθεια ειδικών θα βρουν τη λύση.

Μετά από πόσες φορές ένα ζευγάρι πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί; Είναι πιθανό, όταν το πάρει απόφαση ότι δεν μπορεί, να προκύψει τότε ένα παιδί; Γιατί;

Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό, ούτε μπορείς να πεις σε κάποιον στοπ. Θα πρέπει το ίδιο το ζευγάρι να θέσει τα όριά του. Αν μιλάμε για φυσική σύλληψη, ναι, πολλές φορές προκύπτει όταν ένα ζευγάρι ηρεμήσει ψυχολογικά και αποδεχτεί το γεγονός της μη απόκτησης παιδιού. Έχει αποδειχτεί εδώ και αρκετά χρόνια πως, ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα, καταφέρνουν εγκυμοσύνη μετά από συνειδητή απόφαση τερματισμού των εξωσωματικών ή μετά από υιοθεσία παιδιού.

Τι σημαίνει για εσάς conscious;

H δυνατότητα να κάνεις πράγματα στη ζωή σου συνειδητά και όχι γιατί έτσι τα ορίζει το κατεστημένο ή η κοινωνία. Όπως πολύ σοφά είχε πει ο Νικηφόρος Βρεττάκος «Η συνείδηση είναι το βάθος του ανθρώπου. Η αγάπη είναι το πλάτος του»

Εμείς να ευχαριστήσουμε το Σωματείο «Κυβέλη» για τη συνέντευξη και να ευχηθούμε καλή δύναμη στο σπουδαίο έργο τους. Βρείτε τους στο https://kiveli.gr.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(6 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: