Πού οφείλεται το ροζ χρώμα της λίμνης Hillier στην Αυστραλία;

Πού οφείλεται το ροζ χρώμα της λίμνης Hillier στην Αυστραλία; Πού οφείλεται το ροζ χρώμα της λίμνης Hillier στην Αυστραλία;

Η λίμνη Hillier βρίσκεται στην δυτική Αυστραλία και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1802 από τον χαρτογράφο Matthew Flinders. Ο Flinders είναι και ο «νονός» της λίμνης καθώς της έδωσε το όνομά της, στη μνήμη ενός μέλους του πληρώματος, του William Hillier, ο οποίος πέθανε από δυσεντερία όταν αγκυροβόλησαν στο νησί. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον Ειρηνικό Ωκεανό, επομένως εάν καταφέρετε να φτάσετε ως εκεί προτιμήστε να την δείτε από ψηλά, διότι η αντίθεση μεταξύ του ροζ της λίμνης και του μπλε του ωκεανού είναι εντυπωσιακή.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό αυτής της λίμνης είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε αλάτι, γεγονός που σε συνδυασμό με τους μικροοργανισμούς που επιβιώνουν εκεί φαίνεται να της προσδίδει τον ιδιαίτερο χρωματισμό της, αν και τα αίτια αυτού του φαινομένου δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι πιθανώς σχετίζεται με την παρουσία ενός συγκεκριμένου είδους μικροφυκών - Dunaliella salina και των ροζ αρχαίων προκαρυωτικών μικροοργανισμών- Halobacterium. Και οι δύο επιβιώνουν σε συγκεντρώσεις αλατότητας εως 35%, είναι δηλαδή ακραία αλατόφιλοι. Οι φωτοσυνθετικοί αυτοί μικροοργανισμοί όταν παράγουν ενέργεια χρησιμοποιούν μόνο πορτοκαλί και κόκκινες συχνότητες στο ορατό φάσμα, το οποίο οδηγεί στην παραγωγή καροτενοειδών χρωστικών ουσιών με έντονο πορτοκαλί χρώμα, όπως το β-καροτένιo, τα οποία τους επιτρέπουν να προστατεύονται από την ηλιακή ακτινοβολία. Υπάρχουν επίσης μεγάλες ποσότητες άλλων βακτηρίων και αρχαίων στις κρούστες αλατιού της λίμνης που παράγουν μια παρόμοια καροτενοειδή χρωστική εντός των κυτταρικών μεμβρανών τους, η οποία είναι ένας επιπλέον παράγοντας που συμβάλλει στο συνολικό χρωματισμό της λίμνης. Ένα άλλο μυστήριο που ξεχωρίζει τη λίμνη Hillier από άλλες ροζ λίμνες ανά τον κόσμο, είναι ότι παραμένει ροζ όλο το χρόνο, ενώ άλλες γνωστές ροζ λίμνες αλλάζουν τακτικά χρώματα ανάλογα με τις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Δεδομένης της μοναδικής απόχρωσης και του μυστηρίου που την περιβάλλει, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται εάν είναι ασφαλές να κολυμπήσουν στη λίμνη Hillier. Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο για τη ροζ λίμνη της Αυστραλίας, είναι απολύτως ασφαλές να κολυμπήσετε στη λίμνη. Παρά τον χρωματισμό, το νερό είναι διαυγές και δεν θα προκαλέσει βλάβη σε εσάς ή στο δέρμα σας. Pink is the new blue, let’s swim!!!

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

    Πηγές

    https://www.leisurepro.com/blog/explore-the-blue/why-is-lake-hillier-pink/

    https://interestingengineering.com/lake-hillier-australias-pink-lake-and-the-story-behind-it

    https://hillierlake.com/

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: