Συνεντεύξεις

Ακούγοντας αρχικά για φεστιβάλ γρίφων ο νους πηγαίνει πρώτα στο παιχνίδι και στη συνέχεια στην επιστημονική κοινότητα και στις γνώσεις που χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένας γρίφος. Έτσι ξεκίνησέ πέρυσι το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων το οποίο πραγματοποιήθηκε τελικά στο Καστελλόριζο. Οι κάτοικοι το αγκάλιασαν, οι διοργανωτές και οι εθελοντές είχαν πολύ όρεξη και στο τέλος η απήχηση ήταν κάτι το αναπάντεχο! Εν όψη του 2ου Φεστιβάλ Γρίφων, η κυρία Έλενα Γραμματικοπούλου, με μια χρόνια πορεία στον χώρο της Επικοινωνίας της Επιστήμης και συν-διοργανώτρια του Φεστιβάλ Γρίφων, μας έκανε την τιμή να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη που έλυσε όλες τις απορίες μας σχετικά με το επερχόμενο φεστιβάλ, το οποίο θα λάβει χώρα σε λίγες μέρες 22-25 Σεπτεμβρίου 2022 στο Καστελλόριζο.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωρίσουμε τον Χρήστο Πανοηλία, τον Χάρη Ασλανίδη και τον Θοδωρή Παναγόπουλο που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν έναν πυρήνα-ομάδα που πιστεύει στον Άνθρωπο. Ο λόγος για την ομάδα «Σπουδαία Εvents» που κινούνται στους χώρους του πολιτισμού και της τέχνης. Αν έχεις ένα όραμα για μια δράση την οποία δεν μπορείς να διοργανώσεις μόνος σου αλλά πιστεύεις ότι θα έκανε πάταγο και είναι αυτό το κάτι που λείπει από την αγορά τότε έχεις βρει την ομάδα στην οποία πρέπει να απευθυνθείς και αυτή είναι τα Σπουδαία Events.

Ο Τάσος Νικολόπουλος είναι φυσικός, science communicator και εθνικός νικητής του διαγωνισμού επικοινωνίας της επιστήμης Famelab 2020. Ακόμη, είναι δημιουργός του podcast SciTales, όπου συνδυάζει την επικοινωνία των επιστημών με το storytelling σε μικρές ολιγόλεπτες ομιλίες για ποικίλα επιστημονικά θέματα. 

Πόσα γνωρίζουμε για την ανακύκλωση; Υπάρχει ανταποδοτική ανακύκλωση και αν ναι, πώς μπορούμε να συμμετέχουμε; Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα αναπτύξαμε με την κυρία Άνι Θεοδωροπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας ΕΠΤΑ Α.Ε. & Followgreen.

Η Βιβή Ανθοπούλου είναι Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη και έχει υποστηρίξει μέσα από τη δράση της μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση και τη γυναικεία ενδυνάμωση. Είναι εμπνεύστρια του προγράμματος γυναικείας ενδυνάμωσης Womentors, το οποίο κατάφερε να ξεχωρίσει και να βραβευτεί. Μας περιγράφει τις εμπειρίες της και μας μαθαίνει τα μυστικά μίας πραγματικής leader.

Εσύ αγαπάς το αντικείμενο με το οποίο ασχολείσαι; Αν όχι, θα ήθελες να βρεις αυτό που αγαπάς; Το Ikigai σημαίνει στα ιαπωνικά «λόγος ύπαρξης». Ο Μάρκος Κορβέσης είναι Σύμβουλος Καριέρας και βοηθάει άτομα σε όλο τον κόσμο να βρουν το Ikigai τους, μια εργασία που αγαπάνε, την κάνουν καλά, τη χρειάζεται ο κόσμος και ανταμείβονται γι’ αυτή. Έχει βοηθήσει περισσότερα από 1000 άτομα, με επιτυχίες σε περισσότερες από 25 χώρες, να βρουν την εργασία που επιθυμούν. Το όραμα του είναι να βοηθήσει εκατομμύρια άτομα με την επαγγελματική τους πορεία σε όλο τον κόσμο. 

Τελικά, πόσο εύκολη είναι η διοχέτευση ψευδούς πληροφορίας γύρω από επιστημονικά θέματα; Πόσο διευρυμένη είναι η παραπληροφόρηση και πόσο εύκολο για κάποιον να την καταρρίψει; O Mad Scientist είναι εδώ για να μας δείξει πώς αυτός αξιολογεί την πληροφορία και καταρρίπτει μύθους, με το δικό του μοναδικό τρόπο. 

Σε έναν κόσμο, όπου έχει αλλάξει ραγδαία πλέον, το πώς αντιμετωπίζουμε την υγεία μας και προσέχουμε τον εαυτό μας, ο Θεμιστοκλής Τσίτσος, Φαρμακοποιός, μέσα από τη δική του ιστοσελίδα, με βίντεο και ομιλίες, βρίσκεται εδώ, ώστε να λύνει με τον πιο άμεσο και κατανοητό τρόπο τις απορίες μας. Ας τον ακούσουμε.

Άραγε, πόσες ιστορίες έχουμε μοιραστεί γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι; Ιστορίες, οι οποίες μας προκαλούν γέλιο, νοσταλγία και συγκίνηση, συνδυάζονται άριστα με καλή παρέα και πολύ φαγητό. Επειδή, λοιπόν, φαγητό χωρίς πιοτό δε γίνεται, σήμερα, θα μάθουμε για το ελληνικό ποιοτικό κρασί με τη βοήθεια του Δημήτρη Σπυριδάκου.

Πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας στην εποχή μας, προσπαθώντας να διαχειριστούν το βάρος δυσάρεστων καταστάσεων της καθημερινότητας. Πού μπορούν να απευθυνθούν; To Σωματείο «Κυβέλη» μας δίνει απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα σχετικά με την υπογονιμότητα στην Ελλάδα.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η προώθηση της εκπαίδευσης και της επικοινωνίας της επιστήμης φαίνεται να είναι η μόνη λύση στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Ο Βαγγέλης Κραββαρίτης το είχε ήδη αναγνωρίσει αυτό από νωρίς και γι’ αυτό έχει αφοσιωθεί στην ανάδειξη της επικοινωνίας στην εκπαίδευση.

Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί, πώς ένας ηλικιωμένος βιώνει την πανδημία της Covid-19. Ξέρεις, όλα έχουν αλλάξει και γι’ αυτούς. Οι καθημερινές βόλτες στη γειτονιά έχουν περιοριστεί, οι συγκεντρώσεις στο καφενείο έπαψαν πια μέχρι νεοτέρας και τα εγγόνια τους δεν τα βλέπουν, όσο συχνά θα ήθελαν. Με το φόβο της πανδημίας να τους κατακλύζει, προσπαθούν να ακολουθήσουν ένα άλλο «αναγκαίο κακό», όπως συχνά το αποκαλούν, αυτό της μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Σελίδα 1 από 2