Μαρία Χατζηδάκη

Μαρία Χατζηδάκη

Η Μαρία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πήρε το μεταπτυχιακό της στη Βιοϊατρική Μηχανική από το Imperial College London και το διδακτορικό της από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Örebro στη Σουηδία.

Σήμερα, εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την οικολογία, τα φυτά στο μπαλκόνι της και τα ανίψια της. Αγαπάει τις δράσεις για την εκλαϊκευμένη επιστήμη και θεωρεί ότι μόνο η παιδεία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

Για τη διατροφή και τις εκάστοτε επιλογές που υπάρχουν έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερα άρθρα. Ποτέ ωστόσο δεν είναι αρκετά, μιας και η διατροφή μας αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό παράγοντα που σχετίζεται με την υγεία και μπορούμε να ελέγξουμε. Μια ομάδα καταναλωτών που έχει αρχίσει να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια είναι οι flexitarians.

Δεν είναι υπέροχα τα πανέμορφα, κάτασπρα, επεξεργασμένα φαγητά μας που σου δίνουν αυτή την αίσθηση του καθαρού με το χρώμα και τη γεύση τους; Είναι. Μήπως όμως παραείναι ωραία για να είναι πραγματικά; Μήπως η ανάγκη μας για αρμονία και ομορφιά στο φαγητό μας, μας έχει εκτρέψει από καθετί φυσικό;

Ας μιλήσουμε για την περίπτωση του διοξειδίου του τιτανίου (Titanium Dioxide – Ή όπως λέμε στη χημεία, TiO2).

Ένα ακόμα καλοκαίρι μόλις τελείωσε και άφησε πίσω εκατομμύρια στρέμματα καμμένης γης σε όλο τον πλανήτη. Να διευκρινίσω ότι καμμένη γη δε σημαίνει μόνο δέντρα, αλλά ζώα, πουλιά, έντομα, μικροοργανισμοί – ένα ολόκληρο οικοσύστημα κατεστραμμένο. Οι ζημιές ανυπολόγιστες και η θλίψη απερίγραπτη.

Τελικά, πόσο εύκολη είναι η διοχέτευση ψευδούς πληροφορίας γύρω από επιστημονικά θέματα; Πόσο διευρυμένη είναι η παραπληροφόρηση και πόσο εύκολο για κάποιον να την καταρρίψει; O Mad Scientist είναι εδώ για να μας δείξει πώς αυτός αξιολογεί την πληροφορία και καταρρίπτει μύθους, με το δικό του μοναδικό τρόπο. 

Αρκετές φορές αναρωτιέμαι γιατί ο περισσότερος κόσμος δεν ευαισθητοποιείται για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη. Γιατί πρέπει να συμβεί μια φυσική καταστροφή, γιατί πρέπει να θρηνήσουμε θύματα ώστε να αναλάβουμε δράση, να προστατέψουμε το οικοσύστημα, να ενδιαφερθούμε; Διότι έχουμε απομακρυνθεί τόσο από το φυσικό περιβάλλον που δεν πιστεύουμε ότι κάτι κακό μπορεί να συμβεί.

Ρούχα, ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, και άλλα ρούχα, ζώνες και μια ακόμα μπλουζίτσα και πάει λέγοντας.  Είναι δύσκολο κυρίως για μια γυναίκα -και ναι το ζήτημα έχει διαφορές ανάμεσα στα φύλα- να σταματήσει να αγοράζει ρούχα. Υπάρχουν όμως conscious επιλογές και είναι όντως ωραίες!

Πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας στην εποχή μας, προσπαθώντας να διαχειριστούν το βάρος δυσάρεστων καταστάσεων της καθημερινότητας. Πού μπορούν να απευθυνθούν; To Σωματείο «Κυβέλη» μας δίνει απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα σχετικά με την υπογονιμότητα στην Ελλάδα.

Είτε έχεις αποφασίσει να μειώσεις το κρέας για ηθικούς λόγους, είτε νηστεύεις για θρησκευτικούς λόγους, είτε ακολουθείς μια πιο υγιεινή διατροφή, ένα είναι σίγουρο: έχεις αυξήσει την κατανάλωση σε όσπρια, φρούτα και λαχανικά στην καθημερινότητά σου, άρα αυτό το άρθρο σε αφορά. O κίνδυνος που συχνά ελλοχεύει από την υπερκατανάλωση αυτής της κατηγορίας τροφών είναι η αναπόφευκτη κατανάλωση κάποιου ποσοστού «φυτοπροστατευτικών ουσιών». Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή...

Τι είναι αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους να κλαίνε με το «πάμε πακέτο» και κάποιους άλλους να δολοφονούν εν ψυχρώ χωρίς κανένα συναίσθημα; Ας γνωριστούμε με το πιο σημαντικό από όλα τα ένστικτα. Αυτό που ξεχωρίζει τον «καλό» από τον «κακό».

Πόση σημασία δίνουμε στο νερό; Ένα από τα πιο σπουδαία στοιχεία που κρατούν όλα τα έμβια όντα στη ζωή. Το πολυτιμότερο όλων των αγαθών. Ποια ήταν η τελευταία φορά που δώσατε σημασία στο καθαρό νερό που ήπιατε ή που σπαταλήσατε με τις ώρες στο μπάνιο ή το πλύσιμο των πιάτων σας; Γιατί δεν ακούμε συχνά ότι τα αποθέματα νερού παγκοσμίως στερεύουν και ότι ο επόμενος πόλεμος θα γίνει προς αναζήτηση αυτού του αγαθού;

Σελίδα 1 από 5