Μαρία Χατζηδάκη

Μαρία Χατζηδάκη

Η Μαρία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πήρε το μεταπτυχιακό της στη Βιοϊατρική Μηχανική από το Imperial College London και το διδακτορικό της από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Örebro στη Σουηδία.

Σήμερα, εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την οικολογία, τα φυτά στο μπαλκόνι της και τα ανίψια της. Αγαπάει τις δράσεις για την εκλαϊκευμένη επιστήμη και θεωρεί ότι μόνο η παιδεία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

Ξέρετε τι αγαπάμε περισσότερο στο BeConscious? Να ξεκινάμε όμορφες συνεργασίες με εκλεκτούς ανθρώπους που έχουν το ίδιο όραμα με εμάς. Άνθρωποι που κάνουν -με τον τρόπο τους- τον κόσμο μας λίγο καλύτερο. Αυτό επιδιώκει και το Μουσείο Ηρακλειδών. Ένα κρυμμένο διαμάντι στο κέντρο της Αθήνας, κάτω ακριβώς από την Ακρόπολη σε ένα νεοκλασσικό οίκημα με εσωτερικό κήπο και εκθέσεις που έχουν πάντα ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.

Ελάτε να ενώσουμε τα κομμάτια της Επιστήμης σε ένα μεγάλο Puzzle
Πού; στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου/Παιγνίδια Επιστήμης

Για τρεις ημέρες το μικρό αυτό ακριτικό νησί θα γίνει το επίκεντρο της επιστημονικής γνώσης φιλοξενώντας πληθώρα επιστημονικών δρώμενων, εντυπωσιακών πειραμάτων, πρωτότυπων δράσεων, παιγνιδιών και εργαστηρίων. Η νέα γνώση γίνεται ένας μεγάλος επιστημονικός γρίφος που επιζητεί την επίλυσή του.

Σημαντικοί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, επιστήμονες, ερευνητές και εκπαιδευτικοί σχεδίασαν τις παρουσιάσεις τους γεμάτες με κάθε λογής γρίφους προσαρμόζοντας τες ειδικά για τις απαιτήσεις του ξεχωριστού αυτού φεστιβάλ.

Ο ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής θα μας αποκαλύψει τα μυστικά της πλοήγησης στο διάστημα. Παρακολουθώντας την ομιλία του ποιος δεν θα ανυπομονεί να «αγναντέψει» καλύτερα τον βραδινό ουρανό αλλά να παρατηρήσει και το άστρο της ημέρας; Η θρυλική αστρο–ηλιο παρατήρηση επιστρέφει δυναμικά τη φορά αυτή μάλιστα εμπλουτισμένη και με αστρφωτογράφηση βαθέως ουρανού μέσα από την σύμπραξη τριών φορέων: του Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Ινστιτούτου Αστροφυσικής /ΙΤΕ (με τη στήριξη του ΕΛ.Ι.Δ.ΕΚ) και της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης «Διόσκουροι».

Το ταξίδι του στην Ανταρκτική αναζητώντας μετεωρίτες θα μας αφηγηθεί ο καθ. του  Γεωπονικού Πανεπιστημίου Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης. Ένα συναρπαστικό ταξίδι εμπειρίας ζωής μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης και παράδειγμα θέλησης για το νεανικό κοινό. Το επίκαιρο θέμα της κλιματικής αλλαγής, του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις στην υγεία, προσεγγίζεται μέσα από διαφορετικές δράσεις. Ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος
καθ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης θα ανοίξει έναν ζωντανό διάλογο για το Περιβάλλον και την Υγεία ενώ το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του Παν/μίου Κρήτης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Μαθαίνοντας και διδάσκοντας για την Κλιματική Αλλαγή» (EDU4Clima) με απλά πειράματα επίδειξης. \Επιπρόσθετα και ο χημικός Δημήτρη΄Κονιδιτσιώτη “Science is Fun” – ΕΕΦ θα απαντήσει, μέσα από εντυπωσιακά πειράματα, σε ερωτήματα, όπως: Τί είναι καύση, τα καύσιμα και τα καυσαέρια είναι τα ίδια, και ποιες οι  περιβαλλοντικές συνέπειες από την αλόγιστη χρήση των ορυκτών καυσίμων; Τέλος η Δέσποινα Κοροντίνη (ΜENSA) με τα «S.T.E.A.M. Projects: Η επόμενη γενιά προβλημάτων για επίλυση λύση: Ανθρώπινη Φύση και Περιβαλλοντική Τεχνολογία θα δώσει της δική της επιστημονική αντιμετώπιση.

Μένοντας στον χώρο των εργαστηρίων ο Μανόλης Αγγελάκης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Παστέρ και η ομάδα του θα αποκαλύψουν τα μυστικά αλλά και κάποιες δραστηριότητες ενός ερευνητικού εργαστηρίου. Παίζοντας λοιπόν θα ‘ανασύρουν’ τον μικρό επιστήμονα που κρύβεται μέσα μας…

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική από τον καθηγητή πληροφορικής Μάριο Χατζημιχάλη (Ροδίων Παιδεία) θα εξάψει για άλλη μια χρονιά τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη των παιδιών. Άλλη μία ενδιαφέρουσα δράση έρχεται από Ρόδο, η καθηγήτρια Χρυσάνθη Σκουμπουρδή / ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα δείξει στα παιδιά του Δημοτικού πως «Μετράμε τα μήκη παίζοντας».

Η ανατρεπτική ομάδα των Science Reactors με το γνωστό Stand up Science kids θα κάνει τις δικές της επιστημονικές «αποδράσεις» και η Εκπαιδευτικός Χριστίνα-Ανθή Χαρισίδου ΄θα συνδυάσει τα μαθητικά με τη μουσική.

Η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Γιώργου Τζεδάκη «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ / Επιχείρηση ANGLO» από τη σειρά «Μια σταγόνα Ροδιακής Ιστορίας» αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στους ήρωες Γιώργο Κυρμιχάλη από τη Σορωνή και Νικόλαο Σάββα, μιας ακόμη εμβληματικής μορφής του νησιού. Οι πρωινές ξεναγήσεις στα μονοπάτια του νησιού από τον μοναδικό Πανταζή Χούλη, έναν
ακόμη γρίφο στον οποίο ο ίδιος σας προσκαλεί να συμπορευθείτε, μονοπάτια τα οποία στην ουσία εκείνος έχει χαράξει, θα σας αποκαλύψουν τις ομορφιές και τις ιστορικές αλήθειες του νησιού.

Για την έκθεση, τα εργαστήρια, το Μουσείο Γρίφων, το 1 ο Κινητό Εργαστήριο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»- Χαμόγελο του Παιδιού και τις υπόλοιπες ενδιαφέρουσες δράσεις που θα πλαισιώσουν το 3ήμερο Φεστιβάλ Γρίφων αναφερθήκαμε εκτενώς σε προηγούμενα Δελτία Τύπου. Μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν ειδικά για τους μαθητές του νησιού τις πρωινές ώρες στο σχολείο τους, πριν από το φεστιβάλ.

Τη διοργάνωση συντονίζουν ο Πανταζής Χούλης- Μουσείο Γρίφων Μεγίστης και το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) σε συνεργασία με την Ελένη Γραμματικοπούλου. Τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων Αθλητισμού, Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Το ΦΓ συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υποστηρίζεται από τον Δήμο Μεγίστης. Το ΦΓ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αφιλοκερδή συμμετοχή 35 και πλέον ερευνητών, ακαδημαϊκών, και εκπαιδευτικών φορέων και την ευγενική ροσφορά άλλων ιδιωτών χορηγών.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα, τα podcast, τα video, τις δημοσιεύσεις κ.λπ. στο site: https://kastellorizofestival.com/

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχει τόσο μεγάλη έρευνα γύρω από το μητρικό θηλασμό αλλά και μεγάλη ενημέρωση στις νέες μαμάδες για τα θετικά αυτού του «υγρού χρυσού»; Επειδή υπάρχει όπως σε όλα τα θέματα στην Ελλάδα ένας διχασμός ανάμεσα στις μαμάδες (θηλάζουσες και όχι) ας προσπαθήσουμε να δούμε κάποια δεδομένα ως προς την ποιότητα του γάλατος και όχι ως προς την ψυχολογική σύνδεση μαμάς-παιδιού.

«Πίσω από έναν σπουδαίο άντρα κρύβεται πάντα μια σπουδαία γυναίκα». -Ναι, φυσικά, αν της κλέβει τη δουλειά

Στο πλαίσιο του Athens Science Festival μιλήσαμε με τον Πάνο Καφούσια, Project Leader της SciCo και Executive Manager για το ASF 2022.

Η Hearthy είναι μια καταπληκτική ιδέα και ένα πολύ καλό παράδειγμα για εμάς ώστε να εμβαθύνουμε στην έννοια της κυκλικής οικονομίας που εισαγάγαμε πολύ πρόσφατα στο site μας. O Εριάλ, η Δέσποινα και η Χαρά ένωσαν τις δυνάμεις τους, τις γνώσεις τους και την θέληση τους για να αφήσουν το λιθαράκι τους σε αυτόν τον κόσμο με όσο το δυνατόν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και έτσι δημιούργησαν την Hearthy.

Ακούγοντας αρχικά για φεστιβάλ γρίφων ο νους πηγαίνει πρώτα στο παιχνίδι και στη συνέχεια στην επιστημονική κοινότητα και στις γνώσεις που χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένας γρίφος. Έτσι ξεκίνησέ πέρυσι το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων το οποίο πραγματοποιήθηκε τελικά στο Καστελλόριζο. Οι κάτοικοι το αγκάλιασαν, οι διοργανωτές και οι εθελοντές είχαν πολύ όρεξη και στο τέλος η απήχηση ήταν κάτι το αναπάντεχο! Εν όψη του 2ου Φεστιβάλ Γρίφων, η κυρία Έλενα Γραμματικοπούλου, με μια χρόνια πορεία στον χώρο της Επικοινωνίας της Επιστήμης και συν-διοργανώτρια του Φεστιβάλ Γρίφων, μας έκανε την τιμή να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη που έλυσε όλες τις απορίες μας σχετικά με το επερχόμενο φεστιβάλ, το οποίο θα λάβει χώρα σε λίγες μέρες 22-25 Σεπτεμβρίου 2022 στο Καστελλόριζο.

Το 2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί στο ακριτικό νησί από 22 έως 25 Σεπτεμβρίου 2022.

Plastic Free July και αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας και να μειώσετε τα σκουπίδια σας; Σκέφτεστε πολύ να αποκτήσετε ένα βιώσιμο τρόπο ζωής και δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε; Καταρχάς, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία!

Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγα ότι τα παιδιά μπορούν να αλλάξουν τις συνήθειες τους πιο εύκολα από τους μεγάλους; Μάλλον θα με πιστεύατε!

Τι μπορεί όμως να καταλάβει ένα παιδί 4-6 ετών από έννοιες όπως η κλιματική αλλαγή, η κομποστοποίηση ή ο zero waste τρόπος ζωής; Προς μεγάλη μου έκπληξη, ΠΟΛΛΑ!

Σελίδα 1 από 7