Μαρία Χατζηδάκη

Μαρία Χατζηδάκη

Η Μαρία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πήρε το μεταπτυχιακό της στη Βιοϊατρική Μηχανική από το Imperial College London και το διδακτορικό της από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Örebro στη Σουηδία.

Σήμερα, εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την οικολογία, τα φυτά στο μπαλκόνι της και τα ανίψια της. Αγαπάει τις δράσεις για την εκλαϊκευμένη επιστήμη και θεωρεί ότι μόνο η παιδεία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, ιδρυτικό μέλος του www.boroume.gr ο οποίος με άμεσο τρόπο (χαρακτηριστικό της οργάνωσης) κατάφερε να μας παρουσιάσει τη δράση της ομάδας και πώς καταφέρνουν να μην «πάει» καμία μερίδα φαγητού χαμένη.

Ποιοι είστε;

Είμαστε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που σκοπό έχει να γίνει η γέφυρα ανάμεσα σε φορείς που θέλουν να προσφέρουν τρόφιμα (όπως φούρνοι, σούπερ μάρκετ, καφετέριες) και σε οργανισμούς που έχουν ανάγκη μερίδες φαγητού (οικοτροφεία, προσφυγικά camps κλπ).

Στόχος μας είναι να περιοριστεί η σπατάλη τροφίμων αξιοποιώντας το εκάστοτε διαθέσιμο φαγητό με το βέλτιστο τρόπο, δηλαδή προσφέροντάς το!

Πώς ξεκίνησε η ιδέα;

To Μπορούμε ξεκίνησε ως ιδέα από την Ξένια Παπασταύρου, μία εκ των ιδρυτικών μελών του, η οποία κατά τη διάρκεια γεύματος σε ταβέρνα παρατήρησε πόσα τρόφιμα θα κατέληγαν στα σκουπίδια, γεγονός που την ενόχλησε πολύ, ειδικά μια εποχή (μέσα 2011) κατά την οποία όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας έψαχναν επισιτιστική στήριξη.

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει;

Οι τρόποι είναι τόσο απεριόριστοι όσο και η φαντασία μας. Η ενημέρωση σε μια γειτονιά ή σε ένα σχολείο ότι υπάρχει αυτή η δομή είναι πολύ σημαντική. Η σκέψη να έρθει κανείς σε επαφή μαζί μας μετά από μια εταιρική εκδήλωση ή ένα γάμο και να προσφέρει τις περισσευούμενες μερίδες φαγητού είναι μια πράξη μεγάλης αξίας που δεν θα κοστίσει παρά μόνο τα λίγα λεπτά επικοινωνίας.

Πόσο εύκολο είναι να προσφέρεις;

Έχουμε δημιουργήσει και συνεχώς εξελίσσουμε και ενημερώνουμε μια πλατφόρμα η οποία συνδυάζει τη γεωγραφική εγγύτητα με την προσφορά. Όταν κάποιος θέλει να δωρίσει, εμείς έχοντας χαρτογραφήσει τις επισιτιστικές ανάγκες διαφόρων φορέων, ενημερώνουμε και συντονίζουμε την άμεση παραλαβή των μερίδων από τον κοινωφελή φορέα. Και αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα.

Πώς έχει συνεισφέρει το Μπορούμε μιλώντας με αριθμούς;

Από την έναρξη της οργάνωσης το 2011 έως σήμερα έχουμε καταφέρει προσεγγιστικά να σώσουμε και να προσφέρουμε 32.000.000 μερίδες φαγητού αξίας πάνω από 42.000.000€. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε συνεργασία με 2200 επιχειρήσεις προσφοράς φαγητού και 600 κοινωφελείς οργανισμούς. Σημαντικό επίσης είναι να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των ρυπογόνων χωρών λόγω σπατάλης φαγητού αφού το 30% των τροφίμων χάνεται στην αλυσίδα τροφής από το χωράφι στο πιάτο.

Πείτε μας λίγα πράγματα για τη δράση «Μπορούμε στη Λαϊκή»

Σκοπός του παρόντος προγράμματος είναι η μείωση της σπατάλης στον πρωτογενή τομέα μέσω της αξιοποίησης των αδιάθετων προϊόντων των παραγωγών και εμπόρων των λαϊκών αγορών σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Είναι μια δράση που στην αρχή αντιμετωπιζόταν από κάποιο σκεπτικισμό από τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών, τώρα όμως αφού είδαν τα αδιάθετα φρούτα και λαχανικά τους να δωρίζονται σε κοινωφελείς οργανισμούς, χαίρονται με την ιδέα της προσφοράς. Στη δράση αυτή μπορεί να συμμετέχουν εθελοντές, ή ομάδες εθελοντών από εταιρείες ή άλλες ομάδες. Τα οφέλη λόγω της αλληλεπίδρασης και της προσφοράς είναι ανεκτίμητα. Σήμερα, συμμετέχουν στο πρόγραμμα 29 λαϊκές αγορές ενώ σώζονται 17 τόνοι φρούτων και λαχανικών κάθε μήνα. Πολλά από αυτά τα τρόφιμα δωρίζονται στα κοινωνικά παντοπωλεία των αντίστοιχων περιοχών και δίνονται στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Πώς έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος το Μπορούμε;

Η αγάπη του κόσμου και η προσφορά του στην οργάνωση είναι ανεκτίμητη. Χωρίς τους εθελοντές μας που μπορεί να είναι άνθρωποι που απλά έχουν έρθει και στηρίζουν την προσπάθειά μας με όποιον τρόπο μπορούν, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε εδώ σήμερα. Επίσης, ο κόσμος της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού έχει αγκαλιάσει την οργάνωση από το να φορέσει μια μπλούζα με το logo μας και να επικοινωνήσει την προσπάθειά μας, μέχρι να τη δωρεά τροφίμων ή χρημάτων. Οποιαδήποτε κίνηση είναι απολύτως χρήσιμη και είναι για εμάς κίνητρο να συνεχίσουμε.

Τι σημαίνει για εσάς “conscious”;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ζουν συνειδητά με τον εαυτό τους, δεν γνωρίζουν τι είναι σημαντικό και τι όχι αγνοώντας έτσι την αρχή και το τέλος της αυτοανάλυσης. Στο «Μπορούμε» η λέξη “conscious” έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μια μεγάλη ανησυχία για συνειδητότητα και μια ανάγκη να διακρίνουμε τι έχει ουσιαστική σημασία και να πορευόμαστε με γνώμονα αυτό. Και αυτή η πορεία μας έχει οδηγήσει σε αυτούς που είμαστε σήμερα.

Εμείς να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον Αλέξανδρο και τους Μπορούμε. Πιστεύουμε στην προσπάθειά τους και θα είμαστε δίπλα τους με όποιο τρόπο μπορούμε.

Πλησιάζοντας στα Χριστούγεννα, το σημερινό άρθρο έχει μια διαφορετική, εορταστική, αλλά πάντα οικολογική διάθεση. Αν καταφέρατε να αντισταθείτε στην υπεραγορά προϊόντων την Black Friday, τα Χριστούγεννα θα πρέπει να προσπαθήσετε ακόμα περισσότερο.

Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος σας έλεγε ότι η μεγαλύτερη απειλή για το ανθρώπινο είδος είναι κάτι τοσο μικρό που δεν μπορούμε καν να το διακρίνουμε με γυμνό μάτι;

Με αφορμή τα 100 χρόνια του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur, είναι ευκαιρία να μάθουμε ποιός ήταν ο λεγόμενος «Πατέρας της Μικροβιολογίας» και γιατί η ανθρωπότητα οφείλει να τον θυμάται για πάντα.

Φανταστείτε ότι γεννιέστε το 1950 σε μια σχετικά εύπορη οικογένεια στην περιοχή της Αθήνας. Γεννηθήκατε υγιής και οι γονείς σας είναι πολύ χαρούμενοι που σας έφεραν στον κόσμο. Τα πρώτα χρόνια της ζωής σας περνούν ευχάριστα με παιχνίδι και πολλή αγάπη. Μια μέρα λίγο πριν κλείσετε τα 5 σας χρόνια αρχίζετε να μην αισθάνεστε καλά μέχρι που παραλύουν τα κάτω άκρα σας. Η διάγνωση των γιατρών στο νοσοκομείο είναι κατηγορηματική. Έχετε προσβληθεί από τον ιό της πολιομυελίτιδας. 

Πριν λίγους μήνες δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η Επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για κάθε χώρα των 28. Ομολογώ ότι τη διάβασα χωρίς να ξέρω τι να περιμένω και έμαθα πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία (όχι πάντα θετικά). Πού βρίσκεται, λοιπόν, η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ στον προγραμματισμό και στην εφαρμογή σχεδίων για την προστασία του περιβάλλοντος; Προλαβαίνουμε;

Τον τελευταίο καιρό γίνονται πολλές συζητήσεις, ειδικά από περιβαλλοντικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για τις επιπτώσεις του μικροπλαστικού στην ανθρώπινη υγεία. Θα μου πείτε, «Ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τι είναι και πώς επηρεάζει τη ζωή μας το πλαστικό, θα ασχοληθούμε με το μικροπλαστικό; Ίσα-ίσα, όσο μικρότερα τα κομμάτια τόσο το καλύτερο.» Λάθος. Και θα σας εξηγήσω αμέσως γιατί.

Το 1992 στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δημιουργήθηκε ένα λουλούδι, το οποίο χρησιμοποιήθηκε έκτοτε ως το οικολογικό σήμα για ευρωπαϊκά προϊόντα και υπηρεσίες φιλικά προς το περιβάλλον. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Φοβάμαι πια να έρθει το καλοκαίρι. Πέρυσι η θανατηφόρα φωτιά στο Μάτι για την Ελλάδα αλλά και οι συγκλονιστικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με την πιο καταστροφική και θανατηφόρα πυρκαγιά που καταγράφηκε ΠΟΤΕ στην περιοχή.

Φέτος, ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε χώρες τις Ευρώπης είναι γεγονός, με τη Γαλλία να φτάνει στις νότιες περιοχές έως και 45,9ο C.

Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αποτελούν συχνό φαινόμενο ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι εντυπωσιακό ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις πυρκαγιές (European Forest Fire Information System-EFFIS), Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία αντιπροσωπεύουν το 78% των καμένων εκτάσεων στην Ευρώπη και το 88% των καταγεγραμμένων περιστατικών πυρκαγιάς την περίοδο 2000-2013.

Στη χώρα μας, με επιτομή τη θανατηφόρα πυρκαγιά το περσινό έτος, έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα.

Σελίδα 1 από 2