Μαρία Χατζηδάκη

Μαρία Χατζηδάκη

Η Μαρία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πήρε το μεταπτυχιακό της στη Βιοϊατρική Μηχανική από το Imperial College London και το διδακτορικό της από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Örebro στη Σουηδία.

Σήμερα, εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την οικολογία, τα φυτά στο μπαλκόνι της και τα ανίψια της. Αγαπάει τις δράσεις για την εκλαϊκευμένη επιστήμη και θεωρεί ότι μόνο η παιδεία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο κοστίζει ενεργειακά το φαγητό που καταναλώνετε καθημερινά, ή που τόσο εύκολα πετάξατε στα σκουπίδια γιατί χορτάσατε; Μάλλον όχι. Αλλά και να το είχατε σκεφτεί, τι θα μπορούσατε να κάνετε; Οι αριθμοί σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων είναι σε παγκόσμιο επίπεδο αποκαρδιωτικοί όπως έχουμε ξαναπεί αλλά τι συμβαίνει με την ενέργεια που καταναλώνεται για να τραφεί (και όχι να υπερτραφεί) ολόκληρος ο πληθυσμός της Γης;

Πιθανώς να μην το γνωρίζετε αλλά τον Οκτώβριο του 2015 ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο(International Agency for Research on Cancer) κατέταξε την κατανάλωση του επεξεργασμένου κρέατος (λουκάνικα, μπέικον κλπ) στην κατηγορία «καρκινογόνα» και την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος ως «πιθανά καρκινογόνα». Και ενώ σκέφτεστε ότι δεν θα ξαναφάτε ποτέ το burger σας χωρίς τύψεις, να σας καθησυχάσω… Υπάρχει ήδη στην αγορά εναλλακτικό μπιφτέκι από 100% φυτικές πρώτες ύλες.

Οι γιορτές τελείωσαν και η περίοδος προετοιμασίας καλοκαιρινών γάμων ξεκινά. Αν είστε από αυτούς που έχουν επιλέξει να κάνουν ένα γάμο full extra (γάμος στην εκκλησία, δεξίωση κλπ) αυτό το άρθρο σας αφορά. Καταρχάς σας παροτρύνω να οπλιστείτε με υπομονή, ανοχή στην παράνοια και καλή διάθεση. Οι στιγμές αυτές είναι μοναδικές για κάθε ζευγάρι και αξίζει να τις ευχαριστηθείτε. Πάμε να δούμε βήμα-βήμα με ποιο τρόπο θα μπορούσατε να ελαττώσετε τα άχρηστα απορρίμματα σε κάθε στάδιο αυτής της προετοιμασίας και της μεγάλης μέρας.

Μόλις σας χάλασε το αγαπημένο σας κινητό ή η καφετιέρα σας. Και δυστυχώς δεν επισκευάζονται. Ποια είναι η πρώτη σας σκέψη; Μάλλον να πάρετε καινούρια. Αλλά τι γίνεται με τα παλιά; Γιατί κανείς να ανακυκλώσει την ηλεκτρική του συσκευή; Και κυρίως πώς το κάνει;

Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, ιδρυτικό μέλος του www.boroume.gr ο οποίος με άμεσο τρόπο (χαρακτηριστικό της οργάνωσης) κατάφερε να μας παρουσιάσει τη δράση της ομάδας και πώς καταφέρνουν να μην «πάει» καμία μερίδα φαγητού χαμένη.

Πλησιάζοντας στα Χριστούγεννα, το σημερινό άρθρο έχει μια διαφορετική, εορταστική, αλλά πάντα οικολογική διάθεση. Αν καταφέρατε να αντισταθείτε στην υπεραγορά προϊόντων την Black Friday, τα Χριστούγεννα θα πρέπει να προσπαθήσετε ακόμα περισσότερο.

Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος σας έλεγε ότι η μεγαλύτερη απειλή για το ανθρώπινο είδος είναι κάτι τοσο μικρό που δεν μπορούμε καν να το διακρίνουμε με γυμνό μάτι;

Με αφορμή τα 100 χρόνια του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur, είναι ευκαιρία να μάθουμε ποιός ήταν ο λεγόμενος «Πατέρας της Μικροβιολογίας» και γιατί η ανθρωπότητα οφείλει να τον θυμάται για πάντα.

Φανταστείτε ότι γεννιέστε το 1950 σε μια σχετικά εύπορη οικογένεια στην περιοχή της Αθήνας. Γεννηθήκατε υγιής και οι γονείς σας είναι πολύ χαρούμενοι που σας έφεραν στον κόσμο. Τα πρώτα χρόνια της ζωής σας περνούν ευχάριστα με παιχνίδι και πολλή αγάπη. Μια μέρα λίγο πριν κλείσετε τα 5 σας χρόνια αρχίζετε να μην αισθάνεστε καλά μέχρι που παραλύουν τα κάτω άκρα σας. Η διάγνωση των γιατρών στο νοσοκομείο είναι κατηγορηματική. Έχετε προσβληθεί από τον ιό της πολιομυελίτιδας. 

Πριν λίγους μήνες δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η Επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για κάθε χώρα των 28. Ομολογώ ότι τη διάβασα χωρίς να ξέρω τι να περιμένω και έμαθα πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία (όχι πάντα θετικά). Πού βρίσκεται, λοιπόν, η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ στον προγραμματισμό και στην εφαρμογή σχεδίων για την προστασία του περιβάλλοντος; Προλαβαίνουμε;

Σελίδα 1 από 3