Μαρία Χατζηδάκη

Μαρία Χατζηδάκη

Η Μαρία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πήρε το μεταπτυχιακό της στη Βιοϊατρική Μηχανική από το Imperial College London και το διδακτορικό της από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Örebro στη Σουηδία.

Σήμερα, εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την οικολογία, τα φυτά στο μπαλκόνι της και τα ανίψια της. Αγαπάει τις δράσεις για την εκλαϊκευμένη επιστήμη και θεωρεί ότι μόνο η παιδεία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχει τόσο μεγάλη έρευνα γύρω από το μητρικό θηλασμό αλλά και μεγάλη ενημέρωση στις νέες μαμάδες για τα θετικά αυτού του «υγρού χρυσού»; Επειδή υπάρχει όπως σε όλα τα θέματα στην Ελλάδα ένας διχασμός ανάμεσα στις μαμάδες (θηλάζουσες και όχι) ας προσπαθήσουμε να δούμε κάποια δεδομένα ως προς την ποιότητα του γάλατος και όχι ως προς την ψυχολογική σύνδεση μαμάς-παιδιού.

«Πίσω από έναν σπουδαίο άντρα κρύβεται πάντα μια σπουδαία γυναίκα». -Ναι, φυσικά, αν της κλέβει τη δουλειά

Στο πλαίσιο του Athens Science Festival μιλήσαμε με τον Πάνο Καφούσια, Project Leader της SciCo και Executive Manager για το ASF 2022.

Η Hearthy είναι μια καταπληκτική ιδέα και ένα πολύ καλό παράδειγμα για εμάς ώστε να εμβαθύνουμε στην έννοια της κυκλικής οικονομίας που εισαγάγαμε πολύ πρόσφατα στο site μας. O Εριάλ, η Δέσποινα και η Χαρά ένωσαν τις δυνάμεις τους, τις γνώσεις τους και την θέληση τους για να αφήσουν το λιθαράκι τους σε αυτόν τον κόσμο με όσο το δυνατόν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και έτσι δημιούργησαν την Hearthy.

Ακούγοντας αρχικά για φεστιβάλ γρίφων ο νους πηγαίνει πρώτα στο παιχνίδι και στη συνέχεια στην επιστημονική κοινότητα και στις γνώσεις που χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένας γρίφος. Έτσι ξεκίνησέ πέρυσι το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων το οποίο πραγματοποιήθηκε τελικά στο Καστελλόριζο. Οι κάτοικοι το αγκάλιασαν, οι διοργανωτές και οι εθελοντές είχαν πολύ όρεξη και στο τέλος η απήχηση ήταν κάτι το αναπάντεχο! Εν όψη του 2ου Φεστιβάλ Γρίφων, η κυρία Έλενα Γραμματικοπούλου, με μια χρόνια πορεία στον χώρο της Επικοινωνίας της Επιστήμης και συν-διοργανώτρια του Φεστιβάλ Γρίφων, μας έκανε την τιμή να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη που έλυσε όλες τις απορίες μας σχετικά με το επερχόμενο φεστιβάλ, το οποίο θα λάβει χώρα σε λίγες μέρες 22-25 Σεπτεμβρίου 2022 στο Καστελλόριζο.

Το 2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί στο ακριτικό νησί από 22 έως 25 Σεπτεμβρίου 2022.

Plastic Free July και αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας και να μειώσετε τα σκουπίδια σας; Σκέφτεστε πολύ να αποκτήσετε ένα βιώσιμο τρόπο ζωής και δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε; Καταρχάς, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία.

Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγα ότι τα παιδιά μπορούν να αλλάξουν τις συνήθειες τους πιο εύκολα από τους μεγάλους; Μάλλον θα με πιστεύατε!

Τι μπορεί όμως να καταλάβει ένα παιδί 4-6 ετών από έννοιες όπως η κλιματική αλλαγή, η κομποστοποίηση ή ο zero waste τρόπος ζωής; Προς μεγάλη μου έκπληξη, ΠΟΛΛΑ!

Πόσα γνωρίζουμε για την ανακύκλωση; Υπάρχει ανταποδοτική ανακύκλωση και αν ναι, πώς μπορούμε να συμμετέχουμε; Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα αναπτύξαμε με την κυρία Άνι Θεοδωροπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας ΕΠΤΑ Α.Ε. & Followgreen.

Πάει λίγος καιρός που έχω να γράψω κι όλα είναι διαφορετικά. Ενώ η πανδημία που μας ταλαιπώρησε τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται σε ύφεση, έχει έρθει πόλεμος μέσα στην Ευρώπη και ένα κύμα καταστροφών μας έχει περικυκλώσει και πάλι. Ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα και μεγάλα κενά στην εφοδιαστική αλυσίδα με το μεγαλύτερο άγχος να προέρχεται από τη βιομηχανία τροφίμων. Έρχεται στα αλήθεια επισιτιστική κρίση; Και αν ναι, τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε;

Σελίδα 1 από 6