Μαρία Χατζηδάκη

Μαρία Χατζηδάκη

Η Μαρία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πήρε το μεταπτυχιακό της στη Βιοϊατρική Μηχανική από το Imperial College London και το διδακτορικό της από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Örebro στη Σουηδία.

Σήμερα, εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την οικολογία, τα φυτά στο μπαλκόνι της και τα ανίψια της. Αγαπάει τις δράσεις για την εκλαϊκευμένη επιστήμη και θεωρεί ότι μόνο η παιδεία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

Είναι ίσως η πρώτη φορά που όλος ο πλανήτης αναζητά τόσο εντατικά απαντήσεις, οι οποίες σχετίζονται με ένα εμβόλιο. Το 1ο εγκεκριμένο εμβόλιο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency-EMA) κατά της νόσου COVID-19, αυτό της Pfizer/BioNTech, είναι εδώ. Ας δώσουμε, λοιπόν, κάποιες απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για το θέμα, αν και είναι πολύ νωρίς για να τις δώσει κανείς με απόλυτη βεβαιότητα.

Και να που η στιγμή που όλη η ανθρωπότητα περίμενε τον τελευταίο χρόνο, ήρθε. Με τη συμβολική ημερομηνία 27 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή πριν καν τελειώσει το 2020, η Ευρώπη ξεκινά εντατικά τους εμβολιασμούς. Το 1ο εμβόλιο που πήρε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) στις 21 Δεκεμβρίου 2020 είναι αυτό των Pfizer/BioNTech.

Έχετε νιώσει ποτέ αφόρητο πόνο από μοναξιά, βαθύ στρες και ασφυξία στην ιδέα ότι το έτερον σας ήμισυ δε σας έχει πια σε εκτίμηση; Γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να χωρίσουμε, ακόμα και αν η σχέση μας μας κάνει δυστυχισμένους, ή τουλάχιστον «όχι ευτυχισμένους»;

Γιατί οι άνθρωποι έχουν την τάση να φανατίζονται; Γιατί μια ιδέα, μια ομάδα, μια θρησκεία, ένα πολιτικό κόμμα, ακόμα και ένα δημοψήφισμα, ένας νόμος, μια είδηση μπορεί να πολώσει τόσο πολύ την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ώστε να «φαγωθούμε μεταξύ μας»; Ποιο είναι αυτό που στην επιστήμη ονομάζουμε “driving force” που μας ωθεί να ταυτιστούμε με απόψεις ή να τις μισήσουμε; Ήταν πάντα όλα άσπρα ή μαύρα ή αυτό είναι ένα νέο φίλτρο στη ζωή μας;

Δεν είναι υπέροχο που ζούμε σε μια εποχή που οι διατροφικές επιλογές έχουν τόσο μεγάλο εύρος και είναι στο επίκεντρο εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως; Έχουμε φτάσει σε μια εποχή που κάθε διατροφή έχει (φυσικά) φανατικούς οπαδούς και αντιπάλους ενώ κάθε ειδική διατροφή έχει και μια όμορφη, καινούρια ονομασία για αυτούς που την ακολουθούν. Πάμε να γνωρίσουμε τους πιο γνωστούς τύπους διατροφών καθώς και τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά τους.

Βλέποντας πρόσφατα ένα επεισόδιο στο Netflix ένιωσα την ανάγκη να αναπτύξω ένα θέμα που θεωρώ σημαντικό και επίκαιρο. Το επεισόδιο πραγματευόταν το fast furniture, την τάση δηλαδή των καταναλωτών να αγοράζουν ελαφριά και φτηνά έπιπλα, τα οποία συνήθως συναρμολογούν οι ίδιοι ώστε να μπορούν να τα ανανεώνουν γρήγορα και εύκολα ακολουθώντας τις «επιταγές» της εκάστοτε μόδας. Είναι κάτι τέτοιο προς το συμφέρον μας; Και -κυρίως- ελλοχεύει κινδύνους; Και πώς προστατευόμαστε;

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ένα πλαστικό παιχνίδι μπορεί να έχει επίπτωση στην υγεία του παιδιού σας; Πού υπάρχει η δισφαινόλη-Α (BPA) και τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν;

Πρόσφατα, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανακοίνωσε ότι πιθανότατα βρήκε τρόπο να λύσει το τεράστιο πρόβλημα του μικροπλαστικού, χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη, η οποία χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο κρέατος. Μια ιδέα με τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, η οποία μας εντυπωσίασε.

Μετά την παγκόσμια κρίση λόγω του ιού SARS-CoV-2 και ενώ τα πράγματα φαίνεται να μπαίνουν σε μια νέα πραγματικότητα, ίσως χρειάζεται να επαναξιολογήσουμε κάποια πράγματα. Ίσως τα πιο δύσκολα να είναι μπροστά, ίσως να πέρασαν, κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Αλλά η πρωτόγνωρη κατάσταση που ζήσαμε πρέπει να μας αφυπνίσει.

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι η επιστήμη δεν γνωρίζει όρια, ούτε φραγμούς. ’Oσοι ασχολείστε με την επιστήμη, γνωρίζετε ότι η ηθική παίζει πια σπουδαίο ρόλο σε κάθε σημαντικό επίτευγμα. Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ;

Θα σας διηγηθώ, λοιπόν, μια ιστορία. Αυτή της βιοφυσικού και κρυσταλλογράφου Rosalind Franklin.

Σελίδα 1 από 4