Μαρία Χατζηδάκη

Μαρία Χατζηδάκη

Η Μαρία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πήρε το μεταπτυχιακό της στη Βιοϊατρική Μηχανική από το Imperial College London και το διδακτορικό της από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Örebro στη Σουηδία.

Σήμερα, εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την οικολογία, τα φυτά στο μπαλκόνι της και τα ανίψια της. Αγαπάει τις δράσεις για την εκλαϊκευμένη επιστήμη και θεωρεί ότι μόνο η παιδεία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι προσφέρει μια αγκαλιά και τι συναισθήματα δημιουργεί σε πομπό και δέκτη; Ειδικά τώρα, που είναι απαγορευμένη.

H αρθρογραφία τις τελευταίες εβδομάδες έχει πλημμυρήσει με αναλύσεις και θέματα σχετικά με το νέο κορωνοϊό αποδεικνύοντας ότι η κατάσταση που βιώνουμε παγκοσμίως έχει επηρεάσει σχεδόν όλους τους τομείς της ζωής μας. Κυρίως όμως έχει επηρεάσει –και θα συνεχίσει να επηρεάζει- την ψυχολογία μας, και έχουμε ανάγκη να συζητήσουμε για αυτό.

«Η μεγαλύτερη πανδημία είναι ο φόβος». Ισχύει. Αλλά η κατάσταση είναι σοβαρή. Μήπως, όμως, να δούμε τα πράγματα με λίγη παραπάνω αισιοδοξία;

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο κοστίζει ενεργειακά το φαγητό που καταναλώνετε καθημερινά, ή που τόσο εύκολα πετάξατε στα σκουπίδια γιατί χορτάσατε; Μάλλον όχι. Αλλά και να το είχατε σκεφτεί, τι θα μπορούσατε να κάνετε; Οι αριθμοί σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων είναι σε παγκόσμιο επίπεδο αποκαρδιωτικοί όπως έχουμε ξαναπεί αλλά τι συμβαίνει με την ενέργεια που καταναλώνεται για να τραφεί (και όχι να υπερτραφεί) ολόκληρος ο πληθυσμός της Γης;

Πιθανώς να μην το γνωρίζετε αλλά τον Οκτώβριο του 2015 ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο(International Agency for Research on Cancer) κατέταξε την κατανάλωση του επεξεργασμένου κρέατος (λουκάνικα, μπέικον κλπ) στην κατηγορία «καρκινογόνα» και την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος ως «πιθανά καρκινογόνα». Και ενώ σκέφτεστε ότι δεν θα ξαναφάτε ποτέ το burger σας χωρίς τύψεις, να σας καθησυχάσω… Υπάρχει ήδη στην αγορά εναλλακτικό μπιφτέκι από 100% φυτικές πρώτες ύλες.

Οι γιορτές τελείωσαν και η περίοδος προετοιμασίας καλοκαιρινών γάμων ξεκινά. Αν είστε από αυτούς που έχουν επιλέξει να κάνουν ένα γάμο full extra (γάμος στην εκκλησία, δεξίωση κλπ) αυτό το άρθρο σας αφορά. Καταρχάς σας παροτρύνω να οπλιστείτε με υπομονή, ανοχή στην παράνοια και καλή διάθεση. Οι στιγμές αυτές είναι μοναδικές για κάθε ζευγάρι και αξίζει να τις ευχαριστηθείτε. Πάμε να δούμε βήμα-βήμα με ποιο τρόπο θα μπορούσατε να ελαττώσετε τα άχρηστα απορρίμματα σε κάθε στάδιο αυτής της προετοιμασίας και της μεγάλης μέρας.

Μόλις σας χάλασε το αγαπημένο σας κινητό ή η καφετιέρα σας. Και δυστυχώς δεν επισκευάζονται. Ποια είναι η πρώτη σας σκέψη; Μάλλον να πάρετε καινούρια. Αλλά τι γίνεται με τα παλιά; Γιατί κανείς να ανακυκλώσει την ηλεκτρική του συσκευή; Και κυρίως πώς το κάνει;

Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, ιδρυτικό μέλος του www.boroume.gr ο οποίος με άμεσο τρόπο (χαρακτηριστικό της οργάνωσης) κατάφερε να μας παρουσιάσει τη δράση της ομάδας και πώς καταφέρνουν να μην «πάει» καμία μερίδα φαγητού χαμένη.

Πλησιάζοντας στα Χριστούγεννα, το σημερινό άρθρο έχει μια διαφορετική, εορταστική, αλλά πάντα οικολογική διάθεση. Αν καταφέρατε να αντισταθείτε στην υπεραγορά προϊόντων την Black Friday, τα Χριστούγεννα θα πρέπει να προσπαθήσετε ακόμα περισσότερο.

Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος σας έλεγε ότι η μεγαλύτερη απειλή για το ανθρώπινο είδος είναι κάτι τοσο μικρό που δεν μπορούμε καν να το διακρίνουμε με γυμνό μάτι;

Σελίδα 1 από 3