Μητρικός θηλασμός: 10+1 εντυπωσιακά δεδομένα

Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023, 09:02
Μητρικός θηλασμός: 10+1 εντυπωσιακά δεδομένα Μητρικός θηλασμός: 10+1 εντυπωσιακά δεδομένα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχει τόσο μεγάλη έρευνα γύρω από το μητρικό θηλασμό αλλά και μεγάλη ενημέρωση στις νέες μαμάδες για τα θετικά αυτού του «υγρού χρυσού»; Επειδή υπάρχει όπως σε όλα τα θέματα στην Ελλάδα ένας διχασμός ανάμεσα στις μαμάδες (θηλάζουσες και όχι) ας προσπαθήσουμε να δούμε κάποια δεδομένα ως προς την ποιότητα του γάλατος και όχι ως προς την ψυχολογική σύνδεση μαμάς-παιδιού.

  1. Το γυναικείο σώμα επανέρχεται πιο γρήγορα. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού παράγεται οκυτοκίνη, η -γνώστη σε όλους πια- «ορμόνη της αγάπης». Ειδικά τις πρώτες μέρες γέννησης ενός μωρού, κατά τη διαδικασία του θηλασμού και την παραγωγή οκυτοκίνης δίνεται σήμα στη μήτρα να συσπαστεί ώστε να επανέλθει στη θέση της. Επίσης, κατά την περίοδο του θηλασμού μια γυναίκα μπορεί να χάσει 400-600 επιπλέον θερμίδες τη μέρα.
  2. Το παιδί εκπαιδεύεται ως προς τις διατροφικές του συνήθειες. Το μητρικό γάλα έχει κάθε μέρα διαφορετική γεύση (κάποιες φορές και χρώμα), μιας και εξαρτάται από τη διατροφή της μητέρας. Αυτό έχει ως συνέπεια αργότερα, το παιδί να είναι πιο δεκτικό σε διαφορετικές τροφές όπως φρούτα, όσπρια ή λαχανικά. Επίσης, φαίνεται ότι μειώνεται η πιθανότητα για αλλεργίες αργότερα στη ζωή του.
  3. Το μητρικό γάλα είναι μια πλήρης τροφή! Το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό ώστε να επιβιώσει και να μεγαλώσει με ασφάλεια. Για την ακρίβεια, στο μητρικό γάλα έχουν βρεθεί πάνω από 200 διαφορετικά λιπαρά οξέα και 400 διαφορετικές πρωτεΐνες. Τέλος, αποτελείται από 87% νερό οπότε δεν χρειάζεται κανένα άλλο υγρό έως ότου αρχίσουν να εισάγονται και στερεές τροφές.

Disclaimer: Ανεξαρτήτως του αν μια γυναίκα επιλέξει ή όχι να θηλάσει (είναι καθαρά προσωπική επιλογή) δεν είναι λιγότερο καλή μαμά, ούτε χρειάζεται ακόμα έναν παράγοντα πίεσης και άγχους αλλά και κριτικής. Η αγάπη και η φροντίδα είναι αυτά που χρειάζεται ένα παιδί! Για όλα τα άλλα υπάρχουν υποκατάστατα.

  1. Η σύσταση του γάλατος αλλάζει!Ένα από τα πιο συγκλονιστικά δεδομένα για το μητρικό γάλα είναι ότι είναι «έξυπνο» και παράγει θρεπτικά συστατικά ειδικά σχεδιασμένα ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του μωρού. Συγκεκριμένα, η σύσταση μπορεί να αλλάζει ανάλογα με την ηλικία του μωρού, τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά και την ανοσοποίηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το γάλα των μαμάδων πρόωρων έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου.
  2. Ο θηλασμός κοιμίζει ευκολότερα τα μωρά. Και όμως είναι γεγονός! Αυτό η έξυπνη υπερτροφή κάνει ένα ακόμα θαύμα. Εκτός από το γεγονός ότι η μασητική κίνηση που κάνει ένα μωρό για να τραφεί τα κουράζει και τα οδηγεί στο να κοιμηθούν ευκολότερα, έχει βρεθεί ότι το ίδιο το γάλα κατά τις βραδινές ώρες περιέχει περισσότερη σεροτονίνη, μια ορμόνη στην οποία οφείλεται αυτή η αίσθηση της υπνηλίας με αποτέλεσμα τελικά να ρυθμίζεται ο κιρκάδιος ρυθμός του μωρού!
  3. Το μητρικό γάλα μπορεί να περιέχει φυσικά παυσίπονα. Ναι. Στο μητρικό γάλα έχουν βρεθεί ενδοκανναβινοειδή (ναι, παράγονται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα) τα οποία απαλύνουν το μωρό από πιθανούς πόνους έχοντας αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  4. Ο θηλασμός είναι θετικός και για την υγεία της μητέρας. Φαίνεται ότι οι γυναίκες που έχουν θηλάσει έχουν χαμηλότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, αλλά και καρκίνο των ωοθηκών.
  5. Μπορείς να δωρίσεις μητρικό γάλα. Μια γυναίκα μπορεί να δωρίσει το μητρικό γάλα σε νοσοκομεία ή μαιευτήρια και μπορεί πραγματικά να σώσει ζωές! Το γάλα δίνεται σε μωρά που το έχουν ανάγκη όπως πρόωρα νεογνά που η μητέρα τους για κάποιο λόγο δεν μπορεί να παράξει γάλα ή αυτό δεν επαρκεί. Στην Ελλάδα, η πιο γνωστή Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος είναι στο Γ.Ν. Έλενα Βενιζέλου αλλά και σε άλλα νοσοκομεία όπως το Ιπποκράτειο, το Ρέα, το Ιασώ κλπ.
  6. Ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο για το περιβάλλον. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει αυτή η παράμετρος από την εξίσωση. Για το μητρικό γάλα δεν χρειαζόμαστε τίποτα. Απολύτως τίποτα. Αποστειρωτές, σακουλάκια, μπουκάλια, κουτάκια είναι εκτός από την εξίσωση. Είναι το απόλυτο zero waste και φυσικά είναι δωρεάν!
  7. Ο δημόσιος θηλασμός είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας. Κάθε γυναίκα μπορεί να θηλάσει σε οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό μέρος επιθυμεί. Στην Αμερική μάλιστα, σε 49 πολιτείες αυτό το δικαίωμα έχει κατοχυρωθεί με νόμο, ενώ προστατεύεται και η χρήση θηλάστρου στη δουλειά.

Bonus Fact:

  1. Οι ορμόνες που παράγονται κατά το θηλασμό μπλοκάρουν την ωορηξία. Έχεις γεννήσει πρόσφατα και πλησιάζει καλοκαιράκι; Συνέχισε το θηλασμό και μη φοβάσαι τίποτα. Το πιο πιθανό είναι να μην έχεις έμμηνο ρήση. Προσοχή, η παρούσα πληροφορία δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης!

Θα μπορούσα να συνεχίσω ακάθεκτη το – ήδη- μακροσκελές άρθρο μου μιας και οι μελέτες στον τομέα είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Θα πω μόνο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF συνιστούν αποκλειστικό θηλασμός μέχρι τους 6 πρώτους μήνες ζωής ενός παιδιού, ενώ προτείνουν ο θηλασμός να συνεχίσει μέχρι τα 2 χρόνια ή και αργότερα (οκ, μια σύσταση είναι!). Ό,τι και αν επιλέξετε να κάνετε, καλή τύχη!

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

    Πηγές

    Andreas, Nicholas J., Beate Kampmann, and Kirsty Mehring Le-Doare. "Human breast milk: A review on its composition and bioactivity." Early human development 91.11 (2015): 629-635.

    Bravi, Francesca, et al. "Impact of maternal nutrition on breast-milk composition: a systematic review." The American journal of clinical nutrition 104.3 (2016): 646-662.

    Boix-Amorós, Alba, et al. "Reviewing the evidence on breast milk composition and immunological outcomes." Nutrition reviews 77.8 (2019): 541-556.

    Bardanzellu, Flaminia, Diego Giampietro Peroni, and Vassilios Fanos. "Human breast milk: bioactive components, from stem cells to health outcomes." Current nutrition reports 9 (2020): 1-13.

    Arboleya, Silvia, et al. "Donated human milk as a determinant factor for the gut bifidobacterial ecology in premature babies." Microorganisms 8.5 (2020): 760.

    Grøvslien, Anne Hagen, and Morten Grønn. "Donor milk banking and breastfeeding in Norway." Journal of Human Lactation 25.2 (2009): 206-210.

    Gaitán AV, Wood JT, Liu Y, et al. Maternal Dietary Fatty Acids and Their Relationship to Derived Endocannabinoids in Human Milk. Journal of Human Lactation. 2021;37(4):813-820.

    https://www.hospital-elena.gr/medical-services/eidikes-ypiresies/trapeza-galaktos-mitrikos-thilasmos

    http://www.ippokratio.gr/?page_id=89339

    https://www.who.int/health-topics/breastfeeding#tab=tab_1

     https://wicbreastfeeding.fns.usda.gov/your-breastfeeding-rights#:~:text=But%20you%20have%20the%20right,any%20public%20or%20private%20place.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(2 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: