LifeStyle

Σε αυτή την κατηγορία θα βρείτε πρωτότυπα άρθρα που αφορούν στον τρόπο ζωής του συνειδητοποιημένου ανθρώπου με έμφαση στη διατροφή. Κάθε άρθρο είναι βασισμένο σε επιστημονικές μελέτες οι οποίες παρατίθενται στο πεδίο "Πηγές".

Όλοι ξέρουμε ότι τα σκυλιά μπορούν να εντοπίζουν ναρκωτικά, εκρηκτικά, ακόμη και εγκληματίες ή αγνοούμενους. Αλλά πόσοι γνωρίζουν ότι μπορούν να ανιχνεύσουν ασθένειες; Ναι, καλά διάβασες! Τα σκυλιά έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τη χαρακτηριστική οσμή των ανθρώπων που πάσχουν από κάποια συγκεκριμένη ασθένεια. Πώς γίνεται αυτό; Ας το δούμε πιο αναλυτικά…

Ελάτε να ενώσουμε τα κομμάτια της Επιστήμης σε ένα μεγάλο Puzzle
Πού; στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου/Παιγνίδια Επιστήμης

Για τρεις ημέρες το μικρό αυτό ακριτικό νησί θα γίνει το επίκεντρο της επιστημονικής γνώσης φιλοξενώντας πληθώρα επιστημονικών δρώμενων, εντυπωσιακών πειραμάτων, πρωτότυπων δράσεων, παιγνιδιών και εργαστηρίων. Η νέα γνώση γίνεται ένας μεγάλος επιστημονικός γρίφος που επιζητεί την επίλυσή του.

Σημαντικοί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, επιστήμονες, ερευνητές και εκπαιδευτικοί σχεδίασαν τις παρουσιάσεις τους γεμάτες με κάθε λογής γρίφους προσαρμόζοντας τες ειδικά για τις απαιτήσεις του ξεχωριστού αυτού φεστιβάλ.

Ο ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής θα μας αποκαλύψει τα μυστικά της πλοήγησης στο διάστημα. Παρακολουθώντας την ομιλία του ποιος δεν θα ανυπομονεί να «αγναντέψει» καλύτερα τον βραδινό ουρανό αλλά να παρατηρήσει και το άστρο της ημέρας; Η θρυλική αστρο–ηλιο παρατήρηση επιστρέφει δυναμικά τη φορά αυτή μάλιστα εμπλουτισμένη και με αστρφωτογράφηση βαθέως ουρανού μέσα από την σύμπραξη τριών φορέων: του Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Ινστιτούτου Αστροφυσικής /ΙΤΕ (με τη στήριξη του ΕΛ.Ι.Δ.ΕΚ) και της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης «Διόσκουροι».

Το ταξίδι του στην Ανταρκτική αναζητώντας μετεωρίτες θα μας αφηγηθεί ο καθ. του  Γεωπονικού Πανεπιστημίου Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης. Ένα συναρπαστικό ταξίδι εμπειρίας ζωής μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης και παράδειγμα θέλησης για το νεανικό κοινό. Το επίκαιρο θέμα της κλιματικής αλλαγής, του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις στην υγεία, προσεγγίζεται μέσα από διαφορετικές δράσεις. Ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος
καθ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης θα ανοίξει έναν ζωντανό διάλογο για το Περιβάλλον και την Υγεία ενώ το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του Παν/μίου Κρήτης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Μαθαίνοντας και διδάσκοντας για την Κλιματική Αλλαγή» (EDU4Clima) με απλά πειράματα επίδειξης. \Επιπρόσθετα και ο χημικός Δημήτρη΄Κονιδιτσιώτη “Science is Fun” – ΕΕΦ θα απαντήσει, μέσα από εντυπωσιακά πειράματα, σε ερωτήματα, όπως: Τί είναι καύση, τα καύσιμα και τα καυσαέρια είναι τα ίδια, και ποιες οι  περιβαλλοντικές συνέπειες από την αλόγιστη χρήση των ορυκτών καυσίμων; Τέλος η Δέσποινα Κοροντίνη (ΜENSA) με τα «S.T.E.A.M. Projects: Η επόμενη γενιά προβλημάτων για επίλυση λύση: Ανθρώπινη Φύση και Περιβαλλοντική Τεχνολογία θα δώσει της δική της επιστημονική αντιμετώπιση.

Μένοντας στον χώρο των εργαστηρίων ο Μανόλης Αγγελάκης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Παστέρ και η ομάδα του θα αποκαλύψουν τα μυστικά αλλά και κάποιες δραστηριότητες ενός ερευνητικού εργαστηρίου. Παίζοντας λοιπόν θα ‘ανασύρουν’ τον μικρό επιστήμονα που κρύβεται μέσα μας…

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική από τον καθηγητή πληροφορικής Μάριο Χατζημιχάλη (Ροδίων Παιδεία) θα εξάψει για άλλη μια χρονιά τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη των παιδιών. Άλλη μία ενδιαφέρουσα δράση έρχεται από Ρόδο, η καθηγήτρια Χρυσάνθη Σκουμπουρδή / ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα δείξει στα παιδιά του Δημοτικού πως «Μετράμε τα μήκη παίζοντας».

Η ανατρεπτική ομάδα των Science Reactors με το γνωστό Stand up Science kids θα κάνει τις δικές της επιστημονικές «αποδράσεις» και η Εκπαιδευτικός Χριστίνα-Ανθή Χαρισίδου ΄θα συνδυάσει τα μαθητικά με τη μουσική.

Η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Γιώργου Τζεδάκη «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ / Επιχείρηση ANGLO» από τη σειρά «Μια σταγόνα Ροδιακής Ιστορίας» αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στους ήρωες Γιώργο Κυρμιχάλη από τη Σορωνή και Νικόλαο Σάββα, μιας ακόμη εμβληματικής μορφής του νησιού. Οι πρωινές ξεναγήσεις στα μονοπάτια του νησιού από τον μοναδικό Πανταζή Χούλη, έναν
ακόμη γρίφο στον οποίο ο ίδιος σας προσκαλεί να συμπορευθείτε, μονοπάτια τα οποία στην ουσία εκείνος έχει χαράξει, θα σας αποκαλύψουν τις ομορφιές και τις ιστορικές αλήθειες του νησιού.

Για την έκθεση, τα εργαστήρια, το Μουσείο Γρίφων, το 1 ο Κινητό Εργαστήριο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»- Χαμόγελο του Παιδιού και τις υπόλοιπες ενδιαφέρουσες δράσεις που θα πλαισιώσουν το 3ήμερο Φεστιβάλ Γρίφων αναφερθήκαμε εκτενώς σε προηγούμενα Δελτία Τύπου. Μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν ειδικά για τους μαθητές του νησιού τις πρωινές ώρες στο σχολείο τους, πριν από το φεστιβάλ.

Τη διοργάνωση συντονίζουν ο Πανταζής Χούλης- Μουσείο Γρίφων Μεγίστης και το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) σε συνεργασία με την Ελένη Γραμματικοπούλου. Τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων Αθλητισμού, Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Το ΦΓ συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υποστηρίζεται από τον Δήμο Μεγίστης. Το ΦΓ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αφιλοκερδή συμμετοχή 35 και πλέον ερευνητών, ακαδημαϊκών, και εκπαιδευτικών φορέων και την ευγενική ροσφορά άλλων ιδιωτών χορηγών.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα, τα podcast, τα video, τις δημοσιεύσεις κ.λπ. στο site: https://kastellorizofestival.com/

Οι αράχνες που πηδούν (jumping spiders) είναι μία τεράστια οικογένεια αραχνών που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ δημοφιλή κατοικίδια. Έχουν κερδίσει δίκαια το όνομά τους, γιατί μπορούν όντως να πηδούν. Μάλιστα θα έκαναν ακόμα και τους Ολυμπιονίκες να ντρέπονται! Εκτελούν εντυπωσιακά άλματα.

Τα μυρμήγκια είναι μοναδικοί οργανισμοί που έχουν αναπτύξει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες στρατηγικές για να επιβιώσουν και να κατακτήσουν κάθε γωνιά του πλανήτη! Αν θέλεις να μάθεις μερικές από αυτές μπορείς να δεις το άρθρο «Οι ιστορίες μίας μυρμηγκοφωλιάς».

Πόσες φορές έχουμε κοιμηθεί ελάχιστα για να προλάβουμε μία προθεσμία ή έχουμε πάει χωρίς καθόλου ύπνο να δώσουμε π.χ. κάποιο ως φοιτητές, θεωρώντας ότι θα είμαστε πιο αποδοτικοί επειδή θα έχουμε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούμε; 

Έχεις αλλάξει κι εσύ αυτό τον στίχο στο τραγουδάκι των γενεθλίων; Αν ναι, δεν είσαι ο/η μόνος/η. Αλλά όσο κι αν αλλάξεις τον στίχο, όσο κι αν τα βάψεις, τα κόψεις, τα ξανακόψεις, τα μαλλιά σου έχουν τα δικά τους σχέδια. Ποια είναι αυτά; Όσο μεγαλώνουμε ένα είναι σίγουρο - ότι τα μαλλιά μας θα ασπρίσουν. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί; Τι είναι αυτό που κάνει την αίγλη του μελαχρινού, του ξανθού και του κόκκινου να μας αποχαιρετά κάποια στιγμή και να έρχεται η γοητεία του γκρίζου; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το ήξερες ότι οι γυπαετοί βάφουν επίτηδες τα φτερά τους; Ότι τα κοράκια μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία; Ή μήπως ότι τα περιστέρια μπορούν να αναγνωρίσουν ανθρώπινα πρόσωπα; Θα ήθελες να μάθεις και άλλα fun facts για την συναρπαστική ζωή των πτηνών με άμεσο τρόπο; Μπορείς μέσω της παρατήρησης πουλιών ή αλλιώς birdwatching!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχει τόσο μεγάλη έρευνα γύρω από το μητρικό θηλασμό αλλά και μεγάλη ενημέρωση στις νέες μαμάδες για τα θετικά αυτού του «υγρού χρυσού»; Επειδή υπάρχει όπως σε όλα τα θέματα στην Ελλάδα ένας διχασμός ανάμεσα στις μαμάδες (θηλάζουσες και όχι) ας προσπαθήσουμε να δούμε κάποια δεδομένα ως προς την ποιότητα του γάλατος και όχι ως προς την ψυχολογική σύνδεση μαμάς-παιδιού.

Ήρθε η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και δεν θέλω να σε αγχώσω αλλά... Σε τι κατάσταση βρίσκεται η ερωτική σου ζωή; Είσαι καλός/ή στο φλερτ; Μήπως είσαι single και το φλερτ σου δεν φαίνεται να αποδίδει; Ή μήπως είσαι σε μακροχρόνια σχέση και έχεις ξεχάσει να φλερτάρεις; Σε όποια φάση και αν βρίσκεσαι σου έχω τη λύση. Εδώ θα βρεις έναν οδηγό φλερτ βασισμένο στις τακτικές αναπαραγωγής των περιστεριών ώστε να εξασκηθείς και να είσαι έτοιμος/η!

130 ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί οργανισμοί | 70 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα | 25 εργαστήρια για παιδιά | 15 workshops | 20 ομιλίες | εκθέσεις τέχνης και επιστήμης | διαγωνισμοί | stand-up science | ποικίλες δράσεις για κάθε ηλικία

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερο την ενοχοποίηση της γλουτένης ως ένα κακό συστατικό και την εμφάνιση όλο και περισσότερων προϊόντων με τον όρο «gluten-free». Είχε πάντα ο κόσμος ευαισθησία σε αυτή την ουσία και τελικά τι είναι αυτή η «αχώνευτη» γλουτένη;

Επιτέλους 2022. Μια δύσκολη χρονιά πέρασε και οι ευχές μας για μια καλή και δημιουργική χρονιά είναι προσανατολισμένες στο 2022. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή επαναπροσδιορίζουμε τους εαυτούς μας, βάζουμε στόχους και αλλάζουμε(;) συνήθειες. Μήπως λοιπόν να αποδεχτούμε την πρόκληση του Veganuary;

Σελίδα 1 από 5