Be-Eco

Σε αυτή την κατηγορία θα βρείτε πρωτότυπα άρθρα που αφορούν στο περιβάλλον σχετικά τόσο με επιστημονικές μελέτες όσο και με σωστές πρακτικές που θα πρέπει να εφαρμόζει ο συνειδητοποιημένος αναγνώστης στην καθημερινότητά του.

Καμιά φορά αναρωτιέμαι, πόσο λίγο αντιλαμβανόμαστε το φυσικό μας περιβάλλον εγκλωβισμένοι μέσα στις μεγαλουπόλεις μας. Πόσα λίγα ξέρουμε για τη φύση, για τη γη που μας φιλοξενεί; 

Στην αρχή της πανδημίας υπήρξε η δημοφιλής αντίληψη ότι η νόσος COVID-19 ήταν «καλή συγκυρία για το περιβάλλον» και ότι η φύση ανακάμπτει ενώ η ανθρωπότητα μένει μέσα στο σπίτι. Πρώτη χρονικά ήταν η Κίνα και μετέπειτα αρκετές χώρες της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής, οι οποίες εφάρμοσαν ισχυρά μέτρα κοινωνικής απόστασης, τα οποία επηρέασαν τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες των χωρών αυτών.

Μωλωπισμένα μήλα, «λεκιασμένες» πιπεριές, καρπούζι με ακίνδυνα χαρακώματα στην επιφάνειά του και δύο καρότα, τα οποία αγαπιόντουσαν τόσο πολύ ώστε αναπτύχθηκαν μαζί και παρέμειναν για πάντα ενωμένα. Ίσως όλα αυτά σου φαίνονται περίεργα και επ’ ουδενί θα αγόραζες λαχανικά και φρούτα με «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά». Το τίμημα της ασχήμιας, το οποίο φαίνεται να μας συνοδεύει και στις διατροφικές μας επιλογές, δεν εμπόδισε την εταιρεία Misfits Market να δραστηριοποιηθεί στην προμήθεια φρούτων και λαχανικών με «ατέλειες».

Πρόσφατα, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανακοίνωσε ότι πιθανότατα βρήκε τρόπο να λύσει το τεράστιο πρόβλημα του μικροπλαστικού, χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη, η οποία χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο κρέατος. Μια ιδέα με τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, η οποία μας εντυπωσίασε.

Το ψάρι, ένα πολύ βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, συναντάται πολύ συχνά στο μεσημεριανό τραπέζι των οικογενειών της Ελλάδας, παρασύροντας μαζί του και λίγη από την αύρα της θάλασσας, την οποία όλοι αγαπάμε. Γνωρίζετε, όμως, πως, πίσω από την μη προσεκτική κατανάλωση θαλασσινών και ψαριών, κρύβεται ένας μεγάλος κίνδυνος για το περιβάλλον;

Υπάρχουν στιγμές, στις οποίες καθένας από εμάς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εικόνα κλιματικής καταστροφής, όπως μια πολική αρκούδα, η οποία μάχεται να βρει τροφή ανάμεσα σε πάγους που λιώνουν, ή ένα δάσος, το οποίο χάνεται εξαιτίας μιας ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς.Τι συναισθήματα σας προκαλούν αυτές οι εικόνες; Ποιος είναι ο λόγος, ο οποίος μας εμποδίζει, τελικά, από το να δράσουμε;

Ζούμε σε έναν ηλεκτρονικό κόσμο, δουλεύουμε, ψωνίζουμε, διασκεδάζουμε, μαθαίνουμε μέσα από συσκευές/οθόνες. Επιπλέον, είμαστε διαρκώς σε κίνηση, έτσι για να μπορούμε να έχουμε την απαραίτητη ενέργεια (το juice) χρειαζόμαστε τις μπαταρίες. Μια σχέση αγάπης – μίσους. Τις αγαπάμε για το juice, τις μισούμε γιατί εξαντλούνται πάντα (μα πάντα όμως…) την πιο ακατάλληλη στιγμή.

Στο άκουσμα της λέξης ηχορύπανση το πρώτο, το οποίο έρχεται στο μυαλό μας, είναι η φασαρία από την κίνηση στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, τόσο έντονη που καμια φορά δεν ακούμε ούτε τις ίδιες μας τις σκέψεις (Ή μάλλον έτσι ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό).

Δεν ξέρω γιατί αλλά, όταν ακούω τη λέξη κομποστοποίηση, μου ανοίγει η όρεξη για ροδάκινο. Η αλήθεια είναι ότι, η κομποστοποίηση δεν έχει καμιά σχέση με την κομπόστα, πέρα από το ότι και οι δύο έννοιες έχουν την ίδια ετυμολογία, προέρχονται δηλαδή από το λατινικό componere, το οποίο σημαίνει «τοποθετώ μαζί» ή «ανακατεύω». Παρόλα αυτά, υπάρχει μια καλή πιθανότητα η γιαγιά σας να έκανε και κομπόστα και κομποστοποίηση. Εξάλλου, η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά κομποστοποίησης προέρχεται από τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Βάλτε στο blender αθλητισμό, ευεξία, περιβάλλον, κοινωνική αλλά και προσωπική συναίσθηση και μια (μεγάλη) δόση ανακύκλωσης, χτυπήστε καλά στους 36,6οC και το αποτέλεσμα αυτού είναι το plogging!

Πιθανώς να μην το γνωρίζετε, αλλά τον Οκτώβριο του 2015 ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer) κατέταξε την κατανάλωση του επεξεργασμένου κρέατος (λουκάνικα, μπέικον κλπ) στην κατηγορία «καρκινογόνα» και την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος ως «πιθανά καρκινογόνα». Και ενώ σκέφτεστε ότι δε θα ξαναφάτε ποτέ το burger σας χωρίς τύψεις, να σας καθησυχάσω… Υπάρχει, ήδη, στην αγορά εναλλακτικό μπιφτέκι από 100% φυτικές πρώτες ύλες.

Μόλις σας χάλασε το αγαπημένο σας κινητό ή η καφετιέρα σας. Και δυστυχώς δεν επισκευάζονται. Ποια είναι η πρώτη σας σκέψη; Μάλλον να πάρετε καινούρια. Αλλά, τι γίνεται με τα παλιά; Γιατί κανείς να ανακυκλώσει την ηλεκτρική του συσκευή; Και, κυρίως, πώς το κάνει;

Σελίδα 1 από 3