Be-Eco

Σε αυτή την κατηγορία θα βρείτε πρωτότυπα άρθρα που αφορούν στο περιβάλλον σχετικά τόσο με επιστημονικές μελέτες όσο και με σωστές πρακτικές που θα πρέπει να εφαρμόζει ο συνειδητοποιημένος αναγνώστης στην καθημερινότητά του.

Φανταστείτε ότι απολαμβάνετε ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου, φορτίζετε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο και ταξινομείτε τα ανακυκλώσιμά σας, νιώθοντας σαν ένας πραγματικός οικολογικός-ήρωας που κάνει τη διαφορά για έναν καλύτερο κόσμο με κάθε πράξη του. Αλλά, τί γίνεται αν αυτές οι φαινομενικά πράσινες επιλογές δεν είναι τόσο περιβαλλοντικά άγιες όσο φαίνονται; Ας ξεκινήσουμε ένα διαφωτιστικό ταξίδι μέσα από κάποιες δημοφιλείς «οικολογικές» πρακτικές και ας αποκαλύψουμε τις κρυφές τους επιπτώσεις στον πλανήτη μας.

Ποια είναι τα πράγματα που κοιτάτε σε ένα ρούχο πριν το αγοράσετε? Να σας αρέσει, υποθέτω, είναι το πρώτο. Η τιμή και η ποιότητα μάλλον επίσης ανήκουν στο top 3. Κι όσον αφορά την ποιότητα πώς την αντιλαμβάνεστε; Αγγίζοντας το ρούχο; Μυρίζοντάς το; Διαβάζοντας την ετικέτα με τα χαρακτηριστικά; Κάνοντας όλα τα παραπάνω ή/και κάτι άλλο;

Ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Πόσα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας βλέπετε; Από τα ρούχα που φοράμε, τα χαλιά που πατάμε, τις κουρτίνες που κοσμούν τα παράθυρα γύρω μας, τα καθίσματα στα οποία βολευόμαστε μέχρι τόσα ακόμα που δε φαίνονται σε μια πρώτη ματιά όπως η μόνωση στους τοίχους μας ή o εξοπλισμός των ιατρείων και των νοσοκομείων (όπως μάσκες, αποστειρωτικές γάζες κλπ)... Η καθημερινότητα είναι γεμάτη από κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που καλύπτουν τις προσωπικές και επαγγελματικές μας ανάγκες. Αυτό είναι το δεύτερο από μια σειρά 3 άρθρων που σκοπό έχει να σας εισάγει στο παρασκήνιο της βιομηχανίας της κλωστοϋφαντουργίας και σε όσα δε βλέπετε, ελπίζοντας να κάνει τις επιλογές σας πιο conscious, είτε καταναλώνετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της συγκεκριμένης βιομηχανίας, είτε τα/τις παρέχετε.

Ποια είναι η πρώτη σκέψη που κάνετε αν σας πω την λέξη «Κλωστοϋφαντουργία»; Υποθέτω ότι η πλειονότητα από εσάς θα σκεφτεί μια από τις τρεις λέξεις: κλωστές, υφάσματα ή ρούχα. Αν η κλωστοϋφαντουργία ήταν μια παράσταση στο θέατρο οι κλωστές, τα υφάσματα και τα ρούχα θα ήταν αυτά που θα βλέπαμε στη σκηνή (όπως συμβαίνει ήδη αν σκεφτούμε τα σκηνικά και τα κοστούμια). Πίσω από τη σκηνή όμως υπάρχουν πολλές περισσότερες λέξεις των οποίων τη συμβολή στην «παράσταση» δεν γνωρίζουμε και τόσο καλά. Αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά 3 άρθρων που σκοπό έχει να σας εισάγει στο παρασκήνιο της βιομηχανίας της κλωστοϋφαντουργίας, ελπίζοντας να κάνει τις επιλογές σας πιο conscious, είτε καταναλώνετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της συγκεκριμένης βιομηχανίας, είτε τα/τις παρέχετε.

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερο πόσο προβληματική είναι υπερπαραγωγή ατμοσφαιρικών ρύπων. Μεγάλο κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας έχει στρέψει την έρευνά του στην επίλυση αυτού του προβλήματος, προσπαθώντας να αναπτύξει τεχνολογίες καταστολής της κλιματικής κρίσης.

Πόσο βιώσιμη είναι η δουλειά του Άγιου Βασίλη; Ακολουθεί άραγε τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας στο σχεδιασμό των δώρων, στο πακετάρισμα και στη διανομή τους; Βγάζουν νόημα αυτές οι ερωτήσεις ή μήπως η αρθρογράφος τρελάθηκε;

Η κυκλική οικονομία είναι μια έννοια που μπορεί το τελευταίο διάστημα ακούγεται περισσότερο, ωστόσο δεν είναι και τόσο καινούρια. Ενδεικτικό είναι ότι από το 2017 ακόμα υπήρχαν ήδη τουλάχιστον 114 ορισμοί, υποδεικνύοντας και μια μικρή σύγχυση για το θέμα.

Γεωθερμία καλείται η θερμική ενέργεια που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της Γης. Στο εσωτερικό του πλανήτη υπάρχουν πολύ έντονες διακυμάνσεις στην θερμοκρασία των ρευστών από τον πυρήνα έως την επιφάνεια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «θερμικό δυναμικό». Το δυναμικό αυτό -σε παγκόσμια- κλίμακα θεωρείται ανεξάντλητο, για αυτό το λόγω η γεωθερμία ανήκει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Plastic Free July και αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας και να μειώσετε τα σκουπίδια σας; Σκέφτεστε πολύ να αποκτήσετε ένα βιώσιμο τρόπο ζωής και δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε; Καταρχάς, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία!

Ένα ακόμα καλοκαίρι μόλις τελείωσε και άφησε πίσω εκατομμύρια στρέμματα καμμένης γης σε όλο τον πλανήτη. Να διευκρινίσω ότι καμμένη γη δε σημαίνει μόνο δέντρα, αλλά ζώα, πουλιά, έντομα, μικροοργανισμοί – ένα ολόκληρο οικοσύστημα κατεστραμμένο. Οι ζημιές ανυπολόγιστες και η θλίψη απερίγραπτη.

Ρούχα, ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, και άλλα ρούχα, ζώνες και μια ακόμα μπλουζίτσα και πάει λέγοντας.  Είναι δύσκολο κυρίως για μια γυναίκα -και ναι το ζήτημα έχει διαφορές ανάμεσα στα φύλα- να σταματήσει να αγοράζει ρούχα. Υπάρχουν όμως conscious επιλογές και είναι όντως ωραίες!

Καθώς ο πληθυσμός της γης αυξάνεται ραγδαία, την ίδια τάση ακολουθούν και οι ανάγκες των ατόμων. Τόσο οι ανεπτυγμένες όσο και οι αναπτυσσόμενες χώρες τίθενται ενώπιον δύο βασικών προβλημάτων. Το πρώτο αφορά τη διασφάλιση επαρκούς ποσότητας τροφής για όλους, ενώ το δεύτερο σχετίζεται με την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών˙ παραγωγή ηλεκτρισμού και καυσίμων.

Σελίδα 1 από 4