Be-Eco

Σε αυτή την κατηγορία θα βρείτε πρωτότυπα άρθρα που αφορούν στο περιβάλλον σχετικά τόσο με επιστημονικές μελέτες όσο και με σωστές πρακτικές που θα πρέπει να εφαρμόζει ο συνειδητοποιημένος αναγνώστης στην καθημερινότητά του.

Πρόσφατα, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανακοίνωσε ότι πιθανότατα βρήκε τρόπο να λύσει το τεράστιο πρόβλημα του μικροπλαστικού χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο κρέατος. Μια ιδέα με τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο που μας εντυπωσίασε.

Το ψάρι, ένα πολύ βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, συναντάται πολύ συχνά στο μεσημεριανό τραπέζι των οικογενειών της Ελλάδας παρασύροντας μαζί του και λίγη από την αύρα της θάλασσας που όλοι αγαπάμε. Γνωρίζετε όμως πως πίσω από την μη προσεκτική κατανάλωση θαλασσινών και ψαριών κρύβεται ένας μεγάλος κίνδυνος για το περιβάλλον;

Υπάρχουν στιγμές που κάθε ένας από εμάς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εικόνα κλιματικής καταστροφής, όπως μια πολική αρκούδα που μάχεται να βρει τροφή ανάμεσα σε πάγους που λιώνουν, ή ένα δάσος που χάνεται εξαιτίας μιας ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς.Τι συναισθήματα σας προκαλούν αυτές οι εικόνες; Ποιός είναι ο λόγος που μας εμποδίζει τελικά από το να δράσουμε;

Ζούμε σε έναν ηλεκτρονικό κόσμο, δουλεύουμε, ψωνίζουμε, διασκεδάζουμε, μαθαίνουμε μέσα από συσκευές/οθόνες. Επιπλέον είμαστε διαρκώς σε κίνηση, έτσι για να μπορούμε να έχουμε την απαραίτητη ενέργεια (το juice) χρειαζόμαστε τις μπαταρίες. Μια σχέση αγάπης – μίσους. Τις αγαπάμε για το juice, τις μισούμε γιατί εξαντλούνται πάντα (μα πάντα όμως…) την πιο ακατάλληλη στιγμή.

Στο άκουσμα της λέξης ηχορύπανση το πρώτο που έρχεται στο μυαλό μας είναι η φασαρία από την κίνηση στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, τόσο έντονη που καμια φορά δεν ακούμε ούτε τις ίδιες μας τις σκέψεις (Ή μάλλον έτσι ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό).

Δεν ξέρω γιατί, όταν ακούω τη λέξη κομποστοποίηση, μου ανοίγει η όρεξη για ροδάκινο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η κομποστοποίηση δεν έχει καμιά σχέση με την κομπόστα, πέρα από το ότι και οι δύο έννοιες έχουν την ίδια ετυμολογία, προέρχονται δηλαδή από το λατινικό componere, που σημαίνει «τοποθετώ μαζί» ή «ανακατεύω». Παρόλα αυτά, υπάρχει μια καλή πιθανότητα η γιαγιά σας να έκανε και κομπόστα και κομποστοποίηση. Εξάλλου, η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά κομποστοποίησης είναι από τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Βάλτε στο blender αθλητισμό, ευεξία, περιβάλλον, κοινωνική αλλά και προσωπική συναίσθηση και μια (μεγάλη) δόση ανακύκλωσης, χτυπήστε καλά στους 36,6 βαθμούς και το αποτέλεσμα αυτού είναι το plogging!

Πιθανώς να μην το γνωρίζετε αλλά τον Οκτώβριο του 2015 ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο(International Agency for Research on Cancer) κατέταξε την κατανάλωση του επεξεργασμένου κρέατος (λουκάνικα, μπέικον κλπ) στην κατηγορία «καρκινογόνα» και την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος ως «πιθανά καρκινογόνα». Και ενώ σκέφτεστε ότι δεν θα ξαναφάτε ποτέ το burger σας χωρίς τύψεις, να σας καθησυχάσω… Υπάρχει ήδη στην αγορά εναλλακτικό μπιφτέκι από 100% φυτικές πρώτες ύλες.

Μόλις σας χάλασε το αγαπημένο σας κινητό ή η καφετιέρα σας. Και δυστυχώς δεν επισκευάζονται. Ποια είναι η πρώτη σας σκέψη; Μάλλον να πάρετε καινούρια. Αλλά τι γίνεται με τα παλιά; Γιατί κανείς να ανακυκλώσει την ηλεκτρική του συσκευή; Και κυρίως πώς το κάνει;

Πλησιάζοντας στα Χριστούγεννα, το σημερινό άρθρο έχει μια διαφορετική, εορταστική, αλλά πάντα οικολογική διάθεση. Αν καταφέρατε να αντισταθείτε στην υπεραγορά προϊόντων την Black Friday, τα Χριστούγεννα θα πρέπει να προσπαθήσετε ακόμα περισσότερο.

Πριν λίγους μήνες δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η Επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για κάθε χώρα των 28. Ομολογώ ότι τη διάβασα χωρίς να ξέρω τι να περιμένω και έμαθα πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία (όχι πάντα θετικά). Πού βρίσκεται, λοιπόν, η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ στον προγραμματισμό και στην εφαρμογή σχεδίων για την προστασία του περιβάλλοντος; Προλαβαίνουμε;

Μπορεί να πέρασε καιρός αλλά είναι γεγονός. Κάθε καλοκαίρι οι ίδιες εικόνες. Εικόνες που σου προκαλούν σφίξιμο, αγανάκτηση, θυμό, απελπισία και φόβο για το μέλλον. Κάθε καλοκαίρι το ίδιο σενάριο. Δάση να «πνίγονται» στις φλόγες, σπίτια να καίγονται και πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Τα δάση μας υποβαθμίζονται. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια δάση που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας. Τα δάση αυτά ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000.

Σελίδα 1 από 3