Επιστήμη

Σε αυτή την κατηγορία θα βρείτε πρωτότυπα άρθρα που αφορούν σε ζητήματα χημείας, βιολογίας, ιατρικής καθώς και άλλων θετικών επιστημονικών κλάδων. Κάθε άρθρο είναι βασισμένο σε επιστημονικές μελέτες οι οποίες παρατίθενται στο πεδίο "Πηγές".

Ως μέλος ενός πλανήτη που βιώνει πλέον έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλα επίπεδα αλλά και με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές συνέπειες από τον σεισμό στην Τουρκία, διερωτήθηκα εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η κλιματική αλλαγή να θεωρηθεί υπεύθυνη για καταστροφικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί, τσουνάμι, εκρήξεις ηφαιστείων και μουσώνες. Η φύση εκδικείται ή απλά λειτουργεί;

Ως άνθρωποι, τείνουμε να βλέπουμε τον κόσμο από τη δική μας οπτική και κατ’ επέκταση χαρακτηρίζουμε τις ιδανικές για εμάς συνθήκες διαβίωσης στον πλανήτη Γη ως «φυσιολογικές» ή «τυπικές». Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Αν κοιτάξουμε τη Γη ως σύνολο, θα διαπιστώσουμε ότι πάνω από τα ¾ του πλανήτη μας είναι άκρως αφιλόξενα για εμάς. Αυτά τα «αφιλόξενα», όμως, περιβάλλοντα κατοικούνται από μικροοργανισμούς, μη ορατούς στο γυμνό μάτι, τους οποίους εμείς ονομάζουμε «ακραιόφιλους οργανισμούς».

«Πίσω από έναν σπουδαίο άντρα κρύβεται πάντα μια σπουδαία γυναίκα». -Ναι, φυσικά, αν της κλέβει τη δουλειά

-Τι κοινό έχει μια πόλη με 7 γέφυρες, ο Euler και ένας περίεργος δήμαρχος;

-Τη θεωρεία των γραφημάτων!

Ενδεχομένως, η δημιουργία μιας νέας ζωής να αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης. Από εξελικτικής σκοπιάς, η σημασία του είναι ανεκτίμητη, αφού διασφαλίζει τη συνέχιση ύπαρξης ενός είδους και διαμορφώνει τη γενετική ταυτότητα του εκάστοτε συνόλου. Αν, ωστόσο, προσεγγίσουμε το ζήτημα πιο ανθρωποκεντρικά, είναι αδύνατον να μην εκπλαγούμε από τη διαδικασία της κύησης και να μη θαυμάσουμε τις ενδογενείς ικανότητες του γυναικείου σώματος. 

Το 2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί στο ακριτικό νησί από 22 έως 25 Σεπτεμβρίου 2022.

Με τα επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων να έχουν ανέλθει ήδη στα 724 από την παρατήρηση του πρώτου κρούσματος εκτός Αφρικής, ανησυχίες εγείρονται σχετικά με τη διασπορά του ιού και την επικινδυνότητα της κατάστασης. Πόσα γνωρίζουμε για τον ιό αυτόν και τη μετάδοσή του; Χρειάζεται να ανησυχούμε για κλιμάκωση της κατάστασης ή ακόμα και εξάπλωση μιας νέας πανδημίας;

Κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα μουσείο μοντέρνας τέχνης, παρατηρώ τη φύση των εκθεμάτων. Βλέπω καμπύλες, σφαίρες, σπείρες, ευθείες, σημεία, ασύμμετρους όγκους, ελλείψεις. Και μου δημιουργείται πάντα μια αίσθηση ότι απέναντί μου έχω μια διαφορετική και σημαντικά ομορφότερη πτυχή τεχνολογικής πεζότητας. Τα πάντα μου θυμίζουν Επιστήμη. Ίσως λόγω επαγγέλματος; Κάποιας προσωπικής ανάγκης να συσχετίζω τα πάντα; Μοιάζουν σαν φιλοσοφίες; Είναι που χρειάζονται φαντασία για να δουλέψουν και οι δυο; Υπάρχει κάποια ουσιαστική σύνδεση μεταξύ Τέχνης και Επιστήμης τελοσπάντων; Για πάμε να δούμε…

Κάθε χρόνο, την περίοδο που γνωστοποιείται η λίστα των επιστημόνων που θα τιμηθούν με τα βραβεία της Σουηδικής Ακαδημίας, η έρευνα τοποθετείται στο προσκήνιο, καθώς παρακολουθούμε εντυπωσιασμένοι τα επιτεύγματα των βραβευθέντων και τις παρασκηνιακές ιστορίες που αφηγούνται από την καριέρα τους. Το φετινό βραβείο Νόμπελ φυσιολογίας ή ιατρικής απονέμεται σε δύο επιστήμονες, τον DavidJulius και τον ArdemPatapoutian. Το έργο τους αποκάλυψε τους μηχανισμούς μέσω των οποίων το σώμα μας λαμβάνει τα ερεθίσματα της θερμοκρασίας και της πίεσης.

Η χρήση πειραματόζωων στην έρευνα αποτελεί εδώ και δεκαετίες αιτία προβληματισμού της επιστημονικής κοινότητας, ενώ όλο και περισσότερες προσπάθειες καταβάλλονται για τον περιορισμό ή ακόμα και την κατάργησή αυτών των προσεγγίσεων.

Αν βρεθούμε την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος και σε απόλυτο σκοτάδι, είναι πιθανό να διακρίνουμε μια φωτεινή λεπτή λωρίδα φωτός στον ουρανό. Το φως είναι συνεχόμενο χωρίς να αναβοσβήνει. Μην τρομάξετε. Αν και η φαντασία μας θα μπορούσε να φτάσει πολύ μακριά, κατά πάσα πιθανότητα βλέπουμε απλά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αν ακούτε για πρώτη φορά αυτόν τον όρο, συνεχίστε το διάβασμα για να το πιάσουμε από την αρχή.

Ο άνθρωπος εδώ και αιώνες βρίσκεται σε ένα διαρκή αγώνα δρόμου με τα γηρατειά. Αργά και σταθερά, κερδίζουμε όλο και περισσότερο έδαφος και με διάφορα τεχνάσματα, καταφέρνουμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής. Αφενός η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αφετέρου η αντιμετώπιση ασθενειών με τη συμβολή της ιατρικής, συνέβαλαν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής στις ανεπτυγμένες χώρες. Υπάρχει, όμως περιθώριο περαιτέρω επέκτασης; 

Σελίδα 1 από 6