Επιστήμη

Σε αυτή την κατηγορία θα βρείτε πρωτότυπα άρθρα που αφορούν σε ζητήματα χημείας, βιολογίας, ιατρικής καθώς και άλλων θετικών επιστημονικών κλάδων. Κάθε άρθρο είναι βασισμένο σε επιστημονικές μελέτες οι οποίες παρατίθενται στο πεδίο "Πηγές".

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο όρος «αυτοανοσία» έχει εισβάλει στις ζωές και την καθημερινότητά μας. Περίπου ένα στα δέκα άτομα παγκοσμίως πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, με την πλειονότητα αυτών να εμφανίζεται σε άτομα νεαρής ηλικίας. Εάν έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτές οι ασθένειες και πώς πυροδοτούνται, βρίσκεστε στο σωστό μέρος. Ας εξερευνήσουμε μαζί τον παράδοξο κόσμο της αυτοανοσίας.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα ήταν αν μπορούσατε να "δείτε" τη μουσική ή να "ακούσετε" τα χρώματα; Αν ναι, τότε καλώς ήρθατε στον κόσμο της συναισθησίας!

Πριν ακόμα ανακαλυφθεί το χαρτί, η περγαμηνή ή το google, οι φάλαινες κατέγραφαν την ιστορία τους και μαζί την ιστορία των ωκεανών! Πώς; Με τις εναποθέσεις κεριού στα αυτιά τους!  

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι αρκετές φορές στη ζωή μας με μία ασθένεια είτε πιο ήπια είτε πιο σοβαρή. Αν το σκεφτούμε μάλιστα από μία πιο βιολογική σκοπιά, οι ασθένειες είναι το φυσικό επακόλουθο της ζωής σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως η Γη. 

Πώς μπορεί ένα ζώο να προστατευτεί από τους θηρευτές του; Πάμε να γνωρίσουμε τους μεγαλύτερους «απατεώνες» του ζωικού βασιλείου και τους τρόπους που καταφέρνουν να επιβιώσουν.

     Αν σε ρωτούσα να σκεφτείς παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τη σεξουαλική σου ζωή, ποιο θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα σου ερχόταν στο μυαλό; Ίσως από τις πιο απίθανες σχέσεις που θα μπορούσες να φανταστείς είναι αυτή ανάμεσα στα μικρόβια του εντέρου σου και τη σεξουαλική σου ζωή. Σωστά μάντεψα; Αν σου κίνησα την περιέργεια, συνέχισε να διαβάζεις.

Τα μυρμήγκια είναι οργανισμοί που συχνά περνάνε απαρατήρητοι. Είναι όμως πολύ παλιοί κάτοικοι αυτού του πλανήτη και μέχρι σήμερα τα έχουν καταφέρει μια χαρά! 

Ας ρίξουμε, λοιπόν, μία ματιά στο εσωτερικό μια μυρμηγκοφωλιάς! 

Ως μέλος ενός πλανήτη που βιώνει πλέον έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλα επίπεδα αλλά και με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές συνέπειες από τον σεισμό στην Τουρκία, διερωτήθηκα εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η κλιματική αλλαγή να θεωρηθεί υπεύθυνη για καταστροφικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί, τσουνάμι, εκρήξεις ηφαιστείων και μουσώνες. Η φύση εκδικείται ή απλά λειτουργεί;

Ως άνθρωποι, τείνουμε να βλέπουμε τον κόσμο από τη δική μας οπτική και κατ’ επέκταση χαρακτηρίζουμε τις ιδανικές για εμάς συνθήκες διαβίωσης στον πλανήτη Γη ως «φυσιολογικές» ή «τυπικές». Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Αν κοιτάξουμε τη Γη ως σύνολο, θα διαπιστώσουμε ότι πάνω από τα ¾ του πλανήτη μας είναι άκρως αφιλόξενα για εμάς. Αυτά τα «αφιλόξενα», όμως, περιβάλλοντα κατοικούνται από μικροοργανισμούς, μη ορατούς στο γυμνό μάτι, τους οποίους εμείς ονομάζουμε «ακραιόφιλους οργανισμούς».

«Πίσω από έναν σπουδαίο άντρα κρύβεται πάντα μια σπουδαία γυναίκα». -Ναι, φυσικά, αν της κλέβει τη δουλειά

-Τι κοινό έχει μια πόλη με 7 γέφυρες, ο Euler και ένας περίεργος δήμαρχος;

-Τη θεωρεία των γραφημάτων!

Ενδεχομένως, η δημιουργία μιας νέας ζωής να αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης. Από εξελικτικής σκοπιάς, η σημασία του είναι ανεκτίμητη, αφού διασφαλίζει τη συνέχιση ύπαρξης ενός είδους και διαμορφώνει τη γενετική ταυτότητα του εκάστοτε συνόλου. Αν, ωστόσο, προσεγγίσουμε το ζήτημα πιο ανθρωποκεντρικά, είναι αδύνατον να μην εκπλαγούμε από τη διαδικασία της κύησης και να μη θαυμάσουμε τις ενδογενείς ικανότητες του γυναικείου σώματος. 

Σελίδα 1 από 7