Υακίνθη Μπατσή

Υακίνθη Μπατσή

Η Υακίνθη Μπατσή είναι Χημικός με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης «Ιατρική Χημεία» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πραγματοποιεί το διδακτορικό της στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στον τομέα της φαρμακευτικής χημείας.

Συνδυάζοντας την ερευνητική σκέψη με τη δημιουργική της πλευρά προσπαθεί να προσδώσει μια πιο καλλιτεχνική διάθεση στην επικοινωνία της επιστήμης. Για το BeConscious επιμελείται τα άρθρα και είναι υπεύθυνη της στήλης «Μας ρωτήσατε». Επιπλέον, συμμετέχει στη δημιουργία περιεχομένου και τη διαχείριση των social media, στη δημιουργία infographics και ανάλογου ψηφιακού υλικού.

Αδιαμφισβήτητα, το 2020 υπήρξε μια δύσκολη χρονιά για ολόκληρο τον πλανήτη. Η πανδημία Covid-19 διατάραξε την καθημερινότητά μας σε πολλά επίπεδα και αναγκαστήκαμε να επαναπροσδιορίσουμε ακόμα και τα πιο απλά πράγματα. Ωστόσο, συνέβησαν και πολλά όμορφα και σημαντικά γεγονότα που ίσως στους περισσότερους να πέρασαν απαρατήρητα. Επιλέξαμε λοιπόν, δέκα όμορφες στιγμές του 2020 για να κλείσει αυτός ο χρόνος με τις πιο θετικές σκέψεις!

 Η Μαρία Στρούμπα συντονίστρια του project kookoonari, οραματίστηκε τη δημιουργία του πρώτου Σχολείου Μηδενικών Απορριμμάτων (Zero Waste School) στην Ελλάδα. Μας μίλησε για την προσπάθειά της να υλοποιήσει το όνειρό της ξεκινώντας από το 10ο Νηπιαγωγείο στην Κομοτηνή.

Η σχέση του καθενός με τη φύση είναι μοναδική, όπως και η αλληλεπίδρασή μας με όσα αγαπάμε. Μιλάμε στους ανθρώπους, στα κατοικίδιά μας, ακόμα και στα λουλούδια στο μπαλκόνι μας. Και αυτά ακούνε. Ή τουλάχιστον αντιλαμβάνονται τις ηχητικές δονήσεις που προκαλούμε.

Ίσως να μη σου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό πως κάτι τόσο μικρό μπορεί να προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στο περιβάλλον. Αναφέρομαι φυσικά στο τσιγάρο. Τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία τις ξέρουμε πολύ καλά, ωστόσο αγνοούμε το γεγονός ότι τα αποτσίγαρα θεωρούνται το πιο συχνό ατομικό σκουπίδι στον κόσμο και αποτελούν την πιο συχνή μορφή προσωπικού αντικειμένου, το οποίο απαντάται στις παραλίες.

Λογικά, θα έχετε δει τη νέα ροζ σοκολάτα είτε σε διαφήμιση είτε στα social media. Συζητώντας, λοιπόν, γι' αυτό το νέο προϊόν συνειδητοποίησα ότι οι περισσότεροι λανθασμένα πιστεύουν ότι πρόκειται απλώς για μια σοκολάτα με επικάλυψη φράουλα, ενώ στην πραγματικότητα για τη ροζ αυτή επικάλυψη έχει χρησιμοποιηθεί η σοκολάτα Ruby.