Όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη νέα ροζ σοκολάτα Ruby

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019, 04:03
Όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη νέα ροζ σοκολάτα Ruby Όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη νέα ροζ σοκολάτα Ruby

Λογικά, θα έχετε δει τη νέα ροζ σοκολάτα είτε σε διαφήμιση είτε στα social media. Συζητώντας, λοιπόν, γι' αυτό το νέο προϊόν συνειδητοποίησα ότι οι περισσότεροι λανθασμένα πιστεύουν ότι πρόκειται απλώς για μια σοκολάτα με επικάλυψη φράουλα, ενώ στην πραγματικότητα για τη ροζ αυτή επικάλυψη έχει χρησιμοποιηθεί η σοκολάτα Ruby.

Τι είναι, όμως, η σοκολάτα Ruby;

Πρόκειται για την πιο σημαντική ανακάλυψη στον κόσμο της σοκολατοβιομηχανίας μετά την δημιουργία της λευκής σοκολάτας πριν από 80 χρόνια. Παρουσιάστηκε στο κοινό στις 5 Σεπτεμβρίου 2017 σε ένα “private event” στη Σανγκάη από την Barry Callebaut, την εταιρία που την ανακάλυψε.

Η εταιρεία αποκάλυψε πως, τόσο το χρώμα όσο και η γεύση, προκύπτουν φυσικά μέσω ενός μοναδικού τρόπου κατεργασίας των σπόρων του κακάο και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί καθόλου χρωστικές και πρόσθετα γεύσης. Ωστόσο, φρόντισε να διατηρηθεί το μυστήριο για τον ακριβή τρόπο κατεργασίας, τα συστατικά του προϊόντος και το πώς ακριβώς παρασκευάζεται η εν λόγω σοκολάτα, αναφέροντας μόνο πως χρησιμοποιήθηκαν «κόκκοι ruby».

Από την ανακάλυψη αυτών των σπόρων μέχρι την παρασκευή της ροζ σοκολάτας, μεσολάβησαν πολλά χρόνια έρευνας από τα κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης (Research&Development-R&D) της εταιρείας Barry Callebaut, που βρίσκονται στη Γαλλία και το Βέλγιο (μέρος ενός δικτύου 28 R&D κέντρων παγκοσμίως), σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Jacobs της Βρέμης προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη κατεργασία για την ανάδειξη τόσο της γεύσης όσο και του χρώματος.

Ψάχνοντας λίγο περισσότερο έγινε ξεκάθαρο πως οι «κόκκοι ruby» δεν αναφέρονται σε ένα νέο είδος κόκκου κακάο αλλά απλώς στους κόκκους που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της συγκεκριμένης σοκολάτας. Πρόκειται για συνηθισμένους σπόρους κακάο (και όχι δεν είναι ροζ), οι οποίοι προέρχονται από τις περιοχές της Βραζιλίας, του Εκουαδόρ και της Ακτής Ελεφαντοστού.          

Πώς εξηγείται, όμως, το ροζ χρώμα αν οι κόκκοι κακάο που χρησιμοποιούνται δε διαφέρουν από αυτούς που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των ειδών σοκολάτας που όλοι ήδη ξέρουμε;

Με βάση μια πατέντα που δημοσίευσε η εταιρία το 2009, η οποία αφορά μια καινοτόμα διαδικασία κατεργασίας σπόρων κακάο μέσω της οποίας προκύπτει υλικό το οποίο έχει κόκκινο, ροζ ή μωβ χρώμα, μπορούμε να κάνουμε μια υπόθεση ότι η κατεργασία που αναφέρεται πιθανώς να έχει χρησιμοποιηθεί και για την παρασκευή της σοκολάτας

Πιο συγκεκριμένα, συνήθως για την παρασκευή της σοκολάτας χρησιμοποιούνται ζυμωμένοι σπόροι κακάο, οι οποίοι κατεργάζονται με έναν αλκαλικό παράγοντα προκειμένου να προκύψει ένα υλικό πλούσιο σε γεύση και με βαθύ καφέ χρώμα. Αν αντί να χρησιμοποιηθεί ένας αλκαλικός παράγοντας, γίνει η κατεργασία σε όξινες συνθήκες, τότε το υλικό που προκύπτει μπορεί να έχει ροζ, κόκκινο ή μωβ χρώμα, συμπεριλαμβανομένων και όλων των ενδιάμεσων αποχρώσεων. Για να έχουμε, όμως, το επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο οι σπόροι κακάο που χρησιμοποιούνται να έχουν υψηλή περιεκτικότητα πολυφαινολών και επιπλέον να μην έχουν υποστεί κατεργασία ζύμωσης. Ελέγχοντας το pH, την περιεκτικότητα σε νερό, τη θερμοκρασία και το χρόνο της όξινης αντίδρασης, καθίσταται δυνατή η διατήρηση του επιπέδου πολυφαινολών που υπάρχει στους κόκκους κακάο σε σημαντικό βαθμό με το υλικό που προκύπτει να μπορεί να έχει συγκεκριμένο χρώμα.           

Η εταιρεία αποκάλυψε πως τόσο το χρώμα όσο και η γεύση προκύπτουν φυσικά μέσω ενός μοναδικού τρόπου κατεργασίας των σπόρων του κακάο και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί καθόλου χρωστικές και πρόσθετα γεύσης.

Συνεπώς, χρησιμοποιώντας σπόρους κακάο, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες και με μια όξινη κατεργασία, μπορεί να προκύψει ένα ροζ προϊόν του κακάο, το οποίο, αν χρησιμοποιηθεί στη συνήθη διαδικασία παρασκευής σοκολάτας, θα προκύψει ένα προϊόν σοκολάτας, το οποίο θα έχει φυσικό ροζ χρώμα. Μήπως σας θυμίζει κάτι αυτό;

Όσον αφορά τώρα στη γεύση, οι «ειδικοί» την περιγράφουν ως φρουτώδη και γλυκόξινη, χωρίς να είναι πολύ γλυκιά, αλλά ούτε πικρή και διαφέρει πολύ από τα είδη σοκολάτας που έχουμε δοκιμάσει ως τώρα.

Επιπλέον, λόγω της ρευστότητάς της, η Ruby RB1, όπως είναι η εμπορική της ονομασία, μπορεί να έχει ευρύ φάσμα εφαρμογών, «ιντριγκάροντας» τους σεφ και ήδη η εταιρεία Barry Callebaut έχει κυκλοφορήσει πολλά βίντεο με συνταγές, αλλά και με τους τρόπους που μπορεί κανείς να τη χειριστεί.

Το σίγουρο είναι πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα αρχίσουμε να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι είναι η σοκολάτα Ruby και ίσως μια πιο προσωπική άποψη για τη γεύση, μιας και το προϊόν αναμένεται να κυκλοφορήσει ευρύτερα στην αγορά. Και ποιος ξέρει, ίσως αυτή να είναι η αρχή για μια αλληλουχία προϊόντων που η ελκυστική τους εμφάνιση δε θα βασίζεται σε πρόσθετα τροφίμων.

Εγώ πάντως αναμένω με ενθουσιασμό την ανακάλυψη μιας μωβ σοκολάτας, μιας και το ροζ δεν είναι τόσο του γούστου μου...

 

Be conscious fact: Η εταιρεία Barry Callebaut έχει κάνει μελέτες και έχει θέσει στόχους ως το 2025, όπως η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μεταφορές έως και 30% καθώς και η αύξηση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών που δουλεύουν στις χώρες παραγωγή του κακάο. Ελπίζουμε για το καλύτερο!

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(8 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: