Η όμορφη πλευρά του 2020

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020, 03:12
Η όμορφη πλευρά του 2020 Η όμορφη πλευρά του 2020

Αδιαμφισβήτητα, το 2020 υπήρξε μια δύσκολη χρονιά για ολόκληρο τον πλανήτη. Η πανδημία Covid-19 διατάραξε την καθημερινότητά μας σε πολλά επίπεδα και αναγκαστήκαμε να επαναπροσδιορίσουμε ακόμα και τα πιο απλά πράγματα. Ωστόσο, συνέβησαν και πολλά όμορφα και σημαντικά γεγονότα που ίσως στους περισσότερους να πέρασαν απαρατήρητα. Επιλέξαμε λοιπόν, δέκα όμορφες στιγμές του 2020 για να κλείσει αυτός ο χρόνος με τις πιο θετικές σκέψεις!

2020 1

Η Emmanuelle Charpentier και η Jennifer Doudna είναι οι δύο πρώτες γυναίκες που μοιράστηκαν το βραβείο Nobel. Συγκεκριμένα, το Nobel Χημείας 2020 για την ανακάλυψη ενός από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην βιοτεχνολογία των γονιδίων: το γενετικό ψαλίδι CRISPR / Cas9.

2020 2

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένα από τα σημαντικότερα υγειονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα. Προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του πάγιου αυτού ζητήματος, με νομοθετική ρύθμιση από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, η χορήγηση αντιβιοτικών πραγματοποιείται μόνο με ιατρική συνταγή και στη χώρα μας.

2020 3

Η NASA εντόπισε, για πρώτη φορά, ίχνη νερού στην ηλιόλουστη επιφάνεια της Σελήνης. Αυτή η ανακάλυψη δείχνει ότι το νερό μπορεί να διανεμηθεί σε όλη τη σεληνιακή επιφάνεια και όχι αποκλειστικά σε κρύα, σκιερά μέρη. Το αν το νερό που βρέθηκε είναι εύκολα προσβάσιμο για χρήση ως πόρος πρόκειται να διερευνηθεί.

2020 4

Η πολιομυελίτιδα είναι μια μολυσματική ασθένεια που πλήττει κυρίως τα παιδιά επηρεάζοντας τον νωτιαίο μυελό τους. Πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη παράλυση. Χάρη σε εκτεταμένη εκστρατεία εμβολιασμού στην Αφρική, ο ιός της πολιομυελίτιδας εξαλείφθηκε, με αποτέλεσμα να σωθούν 1.8 εκ. παιδιά. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Τρίτη 25 Αυγούστου 2020.

2020 5

Στο παρελθόν, ερευνητές είχαν προσπαθήσει να αναπτύξουν συνθετικά ερυθροκύτταρα, τα οποία μιμούνται τις επιθυμητές ιδιότητες των φυσικών, όπως η ευελιξία, η μεταφορά του οξυγόνου και η διάρκεια ζωής τους στην κυκλοφορία. Όμως, το 2020 οι ερευνητές ανέφεραν στο ACS Nano, ότι ανέπτυξαν για πρώτη φορά συνθετικά ερυθροκύτταρα που έχουν όχι μόνο όλες τις επιθυμητές ιδιότητες των φυσικών, άλλα και επιπρόσθετα νέες, όπως η δράση τους στη μεταφορά αντικαρκινικών δραστικών ουσιών και στην αποσύνθεση βακτηριακών τοξινών.

2020 6

Η κάνναβη αφαιρέθηκε από την κατηγορία IV των ναρκωτικών όπου και είχε τοποθετηθεί με τη Συνθήκη του 1961 του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά. Έτσι, άνοιξε η πόρτα για την αναγνώριση του φαρμακευτικού και θεραπευτικού της χαρακτήρα, αν και η χρήση της για σκοπούς πέρα από ιατρικούς και επιστημονικούς θα συνεχίσει να θεωρείται παράνομη.

2020 7

Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τεράστιο κοραλλιογενή ύφαλο ανοικτά της βορειοδυτικής Αυστραλίας. Ο ύφαλος έχει ύψος που ξεπερνά τα 500 μέτρα και είναι ο πρώτος που ανακαλύφθηκε σε διάστημα πάνω από 120 χρόνια. Η ομάδα χαρτογράφησε τον ανεξάρτητο ύφαλο, βρίσκοντας μια ποικιλία μορφών ζωής που ευδοκιμούν στο οικοσύστημα.

2020 8

Το 2014, η Google εξαγόρασε την DeepMind και από τότε η εταιρία ανέπτυξε περαιτέρω την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της διάγνωσης ασθενειών. Το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας αυτής συνεργασίας ήταν η δημιουργία ενός νέου τεχνητού αλγορίθμου, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί, ώστε να διαβάζει μαστογραφίες, διαγιγνώσκοντας τον καρκίνο του μαστού με μεγαλύτερη ακρίβεια από τις υπάρχουσες συμβατικές μεθόδους.

2020 9

Ένα νέο ένζυμο που τρώει πλαστικό ανακαλύφθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ. Μελέτες έδειξαν ότι το υπερ-ένζυμο μπορεί να διασπά έναν τύπο πλαστικού που χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά και συσκευασίες, γνωστό ως PET. Επίσης, είναι αποτελεσματικό ως προς το PEF, ένα βιοπλαστικό με βάση τη ζάχαρη που χρησιμοποιείται στα μπουκάλια μπύρας. Ωστόσο, δεν είναι σε θέση να διασπάσει άλλους τύπους πλαστικών.

2020 10

Η 68χρονη αστροναύτης Κάθι Σάλιβαν της NASA, η πρώτη Αμερικανίδα που περπάτησε στο διάστημα το 1984, έγινε και η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έφτασε με βαθυσκάφος στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών της Γης, στην Άβυσσο Τσάλεντζερ σε βάθος 10.915 μέτρων. Η καταβύθιση, η οποία πραγματοποιήθηκε με το ειδικά σχεδιασμένο σκάφος «Limiting Factor», διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ενώ η ανάδυση τέσσερις ώρες, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Κάθε χρονιά συνοδεύεται από όμορφες και άσχημες στιγμές. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν να εκτιμάμε τις όμορφες και τις άσχημες να τις κρατάμε ως εμπειρίες. Από πλευράς μας, ευχόμαστε το 2021 να δώσει πολύ περισσότερα conscious news και τα μόνα αρνητικά που θα αντικρύσετε να είναι τα covid τεστ!

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

    Πηγές

    https://www.nasa.gov/press-release/nasa-s-sofia-discovers-water-on-sunlit-surface-of-moon/

    https://news.un.org/en/story/2020/12/1079132

    https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/2020/press-release/

    https://schmidtocean.org/australian-scientists-discover-500-meter-tall-coral-reef-in-the-great-barrier-reef-first-to-be-discovered-in-over-120-years/

    https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/presspacs/2020/acs-presspac-june-3-2020/synthetic-red-blood-cells-mimic-natural-ones-and-have-new-abilities.html

    https://www.techzgear.gr/i-ai-tis-google-diagnoskei-ton-karkino-toy-mastoy-me-ti-megalyteri-akriveia-26083

    https://www.naftemporiki.gr/story/1633187/antibiotika-mono-me-iatriki-suntagi-apo-1i-septembriou

    https://www.iatropedia.gr/paidi/pou-anakoinose-tin-eksaleipsi-tis-poliomyelitidas-apo-tin-afriki/133785/

    https://www.news.gr/kosmos/article/2262067/i-proti-gineka-ston-kosmo-pou-efthase-sto-vathitero-simio-ton-okeanon-tis-gis.html

    https://www.sciencefocus.com/news/super-enzyme-breaks-down-plastic-bottles-in-a-matter-of-days/

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(3 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: