Smoothie, χυμός ή φρούτο; Ιδού η απορία!

Τετάρτη, 15 Μαϊος 2019, 12:05
Smoothie, χυμός ή φρούτο; Ιδού η απορία! Smoothie, χυμός ή φρούτο; Ιδού η απορία! pixabay.com

Καλοκαίρι, αργείς;

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και ο καιρός, ο οποίος είναι ήδη ανοιξιάτικος (?), μας καλεί να τον απολαύσουμε με όμορφη παρέα, σχεδιάζοντας τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις. Εκεί, που από τη μια προσμένεις τις καλοκαιρινές διακοπές, σκέφτεσαι «στην άμμο να χτίζεις παλάτια», και από την άλλη η ζέστη να «καίει» κάθε εγκεφαλικό κύτταρο και η υπομονή σου να έχει εξαντληθεί, πιες ένα Smoothie.

- Όντως, τώρα;

- Αμέ, δες παρακάτω, σου έχω συνταγή (!)

Αγαπώ το καλοκαίρι, όπως και τα Smoothies.

Με δροσίζουν, «τροφοδοτούν» το σώμα μου με ενέργεια και, αν μη τι άλλο, μη γελιόμαστε, αποτελούν έναν τρόπο να καταναλώσω φρούτα. Η σχέση μου με τη διατροφή μπορεί να περιγραφεί ως εξής: “Stay Healthy. Be LAZY”. Άρα, λοιπόν, είμαι ένας «τεμπέλης» που βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, ώστε να «ανακαλύπτει» υγιεινές και εύκολες γευστικές εμπειρίες.

Όμως, δε θα ήταν καλύτερο να τρώω τα φρούτα από το να τα πολτοποιώ;

Θα ξεκινήσουμε με ένα παράδειγμα: Ξυπνάς το πρωί και πίνεις ένα ποτήρι νερό στο οποίο έχεις βάλει 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (ναι εντάξει, υπόθεση κάνουμε!). Ο οργανισμός αντιδρά και απελευθερώνει ινσουλίνη, πολλή ινσουλίνη, σε τέτοιο βαθμό ώστε να μειώσει τα επίπεδα συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα και να αντιμετωπίσει το υπεργλυκαιμικό σοκ. Σε μόλις δύο ώρες, μετά το «καμπανάκι κινδύνου», τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα πέφτουν τόσο χαμηλά, χαμηλότερα και από εκείνα πριν από την πόση του «ζαχαρόνερου», με αποτέλεσμα να δημιουργείται υπογλυκαιμία. Σε απάντηση του «στρες», ο οργανισμός απελευθερώνει λιπαρά οξέα στην κυκλοφορία του αίματος, μια παρόμοια κατάσταση με εκείνη του υποσιτισμού, λόγω της ξαφνικής αυτής αλλαγής στη συγκέντρωση των σακχάρων. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και έπειτα από την κατανάλωση ενός χυμού μήλου.

«Μήλο μου, κόκκινο»

Το μήλο αποτελεί μια πλούσια πηγή υδατανθράκων και περιέχει ένα σημαντικό ποσοστό φυτικών ινών. Εξετάστηκαν οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα έπειτα από την κατανάλωση 4 ½ μήλων σε τρεις διαφορετικές μορφές: στερεή μορφή, πολτοποιημένη (με φυτικές ίνες) ή απλού χυμού (χωρίς φυτικές ίνες). Και στις τρεις περιπτώσεις, παρατηρήθηκε το φαινόμενο που περιγράφηκε παραπάνω, δηλαδή η μεταγευματική αύξηση της συγκέντρωσης γλυκόζης συνοδεύτηκε από μια μείωση των επιπέδων της, στη συνέχεια. Ωστόσο, μετά από τις τρεις ώρες, στην περίπτωση τόσο πολτοποιημένου ή μη χυμού παρατηρήθηκε μια εντυπωσιακή μείωση των επιπέδων της γλυκόζης, σε σύγκριση με τα επίπεδα αυτής από την κατανάλωση στερεής μορφής μήλου. Η έρευνα αυτή, υπογραμμίζει τη σημασία των φυτικών ινών, και θέτει το ερώτημα εάν οι φυτικές ίνες διαταράσσονται ή όχι κατά την πολτοποίηση.

- Ναι οκ, αλλά μήπως σχετίζεται και με το χρονικό διάστημα; Εννοώντας ότι η κατανάλωση τεσσάρων μήλων, μιας και περιλαμβάνει τη μάσηση αυτών, διαρκεί πολύ περισσότερο από εκείνη που μεσολαβεί για την πόση ενός πολτοποιημένου χυμού.

- Έρευνες, έπειτα από πειράματα κατανάλωσης πολτοποιημένου χυμού, σε χρονικό διάστημα αντίστοιχο με εκείνο της μάσησης, έδειξαν ότι τα επίπεδα γλυκόζης, που ακολουθούν την μεταγευματική αύξηση, ναι μεν, δεν πέφτουν τόσο χαμηλά, ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει διακριτή διαφορά μεταξύ των δύο τρόπων κατανάλωσης μήλου.

- Εμένα, όμως, δε μου αρέσουν τα μήλα, οπότε δεν θα έπινα το χυμό! Κάποια έρευνα για άλλα φρούτα;

We are all monkeys…

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αθλητές κατά τη διάρκεια της άσκησης και συγκρίνει την κατανάλωση μπανανών σε πολτοποιημένη μορφή ή μη, συμπέρανε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφορά στα επίπεδα συγκέντρωσης σακχάρου σε διάστημα μιας ώρας.

Oh berries!

Όσον αφορά τα μούρα (berries), έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ειδικότερα, προσθέτοντας ακόμα και πολτοποιημένα μούρα στο «ζαχαρόνερο», που ήπιες το πρωινό εκείνο, δεν παρατηρείται η μεταγευματική υπογλυκαιμία ούτε η έκρηξη λιπαρών οξέων στο αίμα. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που συναντάμε σε αυτά, πιθανόν συμβάλλουν στη χαμηλή απορρόφηση των επιπέδων της γλυκόζης στην κυκλοφορία και σε «προστατεύουν» από το υπογλυκαιμικό σοκ.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αθλητές κατά τη διάρκεια της άσκησης και συγκρίνει την κατανάλωση μπανανών σε πολτοποιημένη μορφή ή μη, συμπέρανε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφορά στα επίπεδα συγκέντρωσης σακχάρου σε διάστημα μιας ώρας.

Μολονότι, η κατανάλωση πολτοποιημένου χυμού μήλου είναι υπό αμφισβήτηση, η συνταγή που παρατίθεται, εκτός από την υπέροχη γεύση, θα σου προσφέρει την μέγιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, χωρίς τον κίνδυνο της ταχείας απορρόφησης σακχάρων.

Και τώρα, αυτό που σας υποσχέθηκα…

Green Smoothie:

1 μπανάνα

½ κούπα φράουλες

Χυμό από ένα λεμόνι

½ κούπα άλλα berries (blackberry, blueberry)

2 ουγγιές (50 γρ.) φρέσκο «baby» σπανάκι

1 κουταλάκι της σούπας μέντα

1 κούπα παγωμένο νερό ή παγάκια

…και περιμένω, τις δικές σας αγαπημένες συνταγές!

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Ακούστε το Podcast

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(7 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: