10+1 απλές αλλαγές προς ένα zero waste τρόπο ζωής

Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022, 12:07
10+1 απλές αλλαγές προς ένα zero waste τρόπο ζωής 10+1 απλές αλλαγές προς ένα zero waste τρόπο ζωής

Plastic Free July και αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας και να μειώσετε τα σκουπίδια σας; Σκέφτεστε πολύ να αποκτήσετε ένα βιώσιμο τρόπο ζωής και δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε; Καταρχάς, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία.

Αυτό το άρθρο είναι εδώ για να προτείνει 10+1 απλές κινήσεις που θα αλλάξουν τον τρόπο που δράτε, χωρίς να αλλάξετε ούτε μισή από τις συνήθειές σας. Το άρθρο αυτό αφορά zero waste αρχάριους. Χωρίς δηλαδή καμία προετοιμασία και καμία οργάνωση.

  1. Αγοράστε λαχανικά χωρίς συσκευασία

con1 1

Φρούτα και λαχανικά δεν χρειάζονται συσκευασία. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ. Από πότε ήρθε αυτό το έθιμο στην Ελλάδα; Θυμάμαι όταν σπούδαζα στην Αγγλία πόση εντύπωση μου είχε κάνει το μισό αγγούρι μέσα σε ζελατίνα στο σουπερμάρκετ. Γιατί; Όχι συσκευασία στα λαχανικά.

 

  1. Αποφύγετε την περιττή συσκευασία και στα υπόλοιπα αγαθά

con2 1

Μετά τα λαχανικά και τα φρούτα, υπάρχουν και άλλα αντικείμενα που δεν χρειάζονται extra συσκευασία. Γιατί να τα αγοράζουμε; Γενικά προτιμάμε να επιβραβεύουμε τις εταιρείες που κάνουν conscious επιλογές στη συσκευασία. Τρανταχτό παράδειγμα η οδοντόκρεμα. Επιλέγω αυτή που δεν έχει και επιπλέον χάρτινη συσκευασία. Με αυτόν τον τρόπο κατευθύνουμε τις εταιρείες προς πιο βιώσιμες λύσεις.

 

  1. Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια

 con3 1

Φτιάξε λεμονάδα! Και αν δεν την πιείς σύντομα βάλ’ τη στην κατάψυξη. Με λίγα λόγια, μην αφήνεις τα τρόφιμα να χαλάνε. Η κατάψυξη είναι μια σπουδαία εφεύρεση προς όφελος του ανθρώπου. Μπορεί να καταναλώνει ενέργεια, αλλά αν την αξιοποιήσουμε, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο όφελος. Για παράδειγμα, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε κρέας στην κατάψυξη. Το κόστος του κρέατος παραμένει σταθερό όλο το χρόνο αν αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ ή την τοπική αγορά, σε αντίθεση με τα φρούτα και λαχανικά που είναι εποχικά. Μπορούμε λοιπόν, να αποθηκεύσουμε χυμό τομάτας ή πιπεριές το καλοκαίρι και να τα έχουμε και το χειμώνα. Αν σου φέρουν λεμόνια απ’ το χωριό λοιπόν, κάνε λεμονάδα και βάλε τα σε παγοθήκη. Θα με θυμηθείς την επόμενη φορά που θα μαγειρέψεις λεμονάτο.

 

  1. Αποφύγετε το πλαστικό

 con4 1

Όσο μπορούμε να αποφεύγουμε την πλαστική συσκευασία, τόσο το καλύτερο για τον πλανήτη. Υπενθυμίζω ότι το πλαστικό δεν ανακυκλώνεται για πάντα. Οπότε, αν δεν μπορώ να αποφύγω τη συσκευασία, τις περισσότερες φορές, επιλέγω οτιδήποτε άλλο εκτός από πλαστικό.

 

  1. Αγοράστε επαναχρησιμοποιούμενες μπαταρίες

 con5 1

Ναι, οι μπαταρίες ανακυκλώνονται στους ειδικούς κάδους. Αλλά γιατί να ανακυκλώσεις όταν μπορείς να επαναχρησιμοποιήσεις; Δεν θα σας κουράσω με τα 5Rs του ZeroWaste, αυτά τα έχω αναλύσει και Θα σας πω μόνο ότι προφανώς κάνει καλό και στα οικονομικά μας, αφού -αν και είναι πιο ακριβές- δεν χρειάζεται να ξανααγοράσετε μπαταρίες. Θα τις φορτίζετε ξανά και ξανά. Όπως το κινητό ή το ρολόι σας. Ωραίο;

 

  1. Αγοράστε χύμα τσάι

 con6 1

Όσο μικρό και αν φαίνεται, είναι μια απλούστατη και «αναίμακτη» αλλαγή που όμως παίζει ρόλο. Τα περισσότερα ατομικά σακουλάκια για αφεψήματα περιέχουν και πλαστικό και δεν ανακυκλώνονται. Υπάρχουν πια και σακουλάκια που δεν περιέχουν πλαστικό αλλά και πάλι αφήνεις σκουπίδια στο διάβα σου. Άρα, γιατί να μην επιλέξεις το χύμα αφέψημα; Εμένα πάντα μου φαινόταν και πιο υγιεινό, λιγότερο επεξεργασμένο, με πιο έντονη γεύση. Άρα, καταναλώνεται και πιο αργά.

  1. Επιλέξτε led φωτισμό

con7 1

Νομίζω αν δεν το έχετε κάνει ήδη, είναι επειδή δεν έχει καεί η παλιά λάμπα. Εκτός από την οικονομία ως προς τον πλανήτη, η εξοικονόμηση που θα κάνετε είναι εξαιρετική.

 

  1. Αποφύγετε το χαρτί περιτυλίγματος

con8 1

Παραδεχτείτε το. Το χαρτί περιτυλίγματος είναι ξεπερασμένο. Κάποτε θυμάμαι, πήγαινες σε παιχνιδάδικο, σου τύλιγαν το δώρο σε χαρτί και το έβαζαν και σε τσάντα. Η επιτομή της υπερβολής. Σήμερα, νομίζω, αυτά τα φαινόμενα έχουν εκλείψει. Αν όμως είστε από αυτούς που θέλουν να τυλίξουν τα δώρα, ξανασκεφτείτε το. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας με επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, σπάγκο, μια ζωγραφιά κλπ.

 

  1. Χρησιμοποίηστε πετσέτες στην κουζίνα

 con9 1

Μια τεχνική απλή και λειτουργική. Πιστέψτε με, δεν θα σας λείψει καθόλου το χαρτί όταν αλλάξετε αυτή τη συνήθεια. Η πετσέτες κουζίνας είναι απορροφητικές, δεν χαλάνε, πλένονται εύκολα και φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εκείνο το παλιό μπλουζάκι που αγαπάμε από παιδιά αλλά τρύπησε. 2+1 δηλαδή (και δεν θα το αποχωριστούμε).

 

  1. Χρησιμοποιείστε μπάρα σαπουνιού στο μπάνιο

 con10 1

Το έκαναν οι γιαγιάδες μας. Γιατί όχι και εμείς; Η μπάρα σαπουνιού έχει τη μικρότερη δυνατή συσκευασία (καμία ή λεπτή χάρτινη). Καταναλώνεται όλο και δεν αφήνει υπολείμματα ή σκουπίδια. Υπάρχουν υπέροχα σαπούνια σε μαγαζιά ειδικά για αυτόν το σκοπό. Αλλά φυσικά τα βρίσκεις παντού. Το υγρό κρεμοσάπουνο είναι βολικό αλλά έχει πολλή άσκοπη συσκευασία. Σαπουνάκι λοιπόν.

 

  1. Αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων

 con11 1

Το έχω πει και θα το λέω συνέχεια. Το πιο σημαντικό είναι να διαχειριστούμε σωστά τα τρόφιμά μας ώστε να καταναλώνονται πριν αλλοιωθούν. Σε αυτό μας βοηθάει η τεχνική FIFO (FirstIn-FirstOut). Με λίγα λόγια προσπαθούμε να βάλουμε τα παλαιότερα τρόφιμα μπροστά (ισχύει και για τα ντουλάπια μας με βάση την ημερομηνία λήξης) και τα πιο καινούρια πίσω. Κάτι που όλοι έχουμε δει να κάνουν στο σούπερ μάρκετ (και κάποιοι από εμάς πάμε και παίρνουμε από πίσω από το ράφι). Ο λόγος είναι να μπορέσει να γίνει καλύτερη διαχείριση και να καταναλωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα μέχρι την ημερομηνία λήξης και φυσικά να αποφύγουμε τη σπατάλη τροφίμων. Εύκολο, γρήγορο και απλό. Χρειάζεται λίγο extra κόπο όταν γυρνάμε από το σούπερ μάρκετ.

Καλή αρχή χωρίς άγχος – Περιμένουμε τις εμπειρίες σας στα social media μας και φυσικά κάντε μας tag <3

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(0 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: