Τι είναι ο «Zero Waste» Τρόπος Ζωής;

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019, 06:04
Τι είναι ο «Zero Waste» Τρόπος Ζωής; Τι είναι ο «Zero Waste» Τρόπος Ζωής; Adobe Stock

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της αλόγιστης χρήσης και κατανάλωσης αγαθών, ο όγκος των σκουπιδιών έχει αυξηθεί δραματικά, γεμίζοντας τους χώρους υγειονομικής ταφής με συσκευασίες και προϊόντα. Κύριος εχθρός της υπερ-συσσώρευσης σκουπιδιών είναι το πλαστικό, το οποίο χρειάζεται εκατοντάδες χρόνια ώστε να αποικοδομηθεί. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και με πολλές πολλές προεκτάσεις στο οικοσύστημα, την κλιματική αλλαγή και, τελικά, τη δημόσια υγεία.

Για το λόγο αυτό, εδώ και κάποια χρόνια έχει δημιουργηθεί η κίνηση «zero waste», η οποία πρεσβεύει τη φιλοσοφία ενός συνειδητοποιημένου (conscious) πολίτη που κατανοεί ότι κάθε επιλογή του έχει αντίκτυπο στο έμβιο αλλά και άβιο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, ένας συνειδητοποιημένος πολίτης καλείται να κάνει λελογισμένη χρήση καταναλωτικών αγαθών με στόχο την ελαχιστοποίηση των σκουπιδιών, τα οποία παράγει. Ναι, στην πραγματικότητα το «zero waste», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, είναι πρακτικά ανέφικτο, οπότε η συζήτηση αφορά στο «low waste», δηλαδή στην παραγωγή λίγων σκουπιδιών ανά άτομο.

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε νοοτροπία και να μειώσουμε τα σκουπίδια μας;

Η πορεία προς τον «Zero Waste» τρόπο ζωής μπορεί να γίνει εφικτή (και εύκολη) ακολουθώντας πέντε αρχές (γνωστές ως 5Rs), οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να οικειοποιηθούμε έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής.

  1. Refuse (Αρνηθείτε).

Η πρώτη αρχή του «zero waste» τρόπου ζωής αφορά στην επιλογή μας να λέμε όχι στην αγορά ή κατανάλωση αγαθών (προϊόντα με άχρηστη συσκευασία, πλαστικά μια χρήσης κλπ.). Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να αγοράσει τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, αλλαντικά, ξηρούς καρπούς κλπ.) χύμα και όχι συσκευασμένα, αποφεύγοντας, έτσι, το επιπλέον οικονομικό κόστος αλλά και τη δημιουργία άχρηστων αποβλήτων.

Μάθετε για τη δράση Refill Greece και γεμίστε τα μπουκάλια σας στον πλησιέστερο σταθμό τρεχούμενου νερού εδώ http://refillgreece.org/map/. Αν, από την άλλη, έχετε φυσικό κατάστημα, μπορείτε να συμμετάσχετε στη δράση, προάγοντας, έτσι, περιβαλλοντική συνείδηση.

  1. Reduce (Μειώστε)

Γενικά, η λογική της μείωσης των σκουπιδιών μας στηρίζεται στην επιλογή μας να μειώσουμε την κατανάλωση προϊόντων, τα οποία δε μας είναι και τόσο απαραίτητα. Με αυτόν τον τρόπο, μαθαίνουμε να ταξινομούμε τις ανάγκες μας και να αξιολογούμε τι μας είναι χρήσιμο και τι όχι.

  1. Reuse (Επαναχρησιμοποιήστε)

Το πιο σημαντικό βήμα για την αλλαγή φιλοσοφίας, είναι η συνειδητοποίηση ότι η επαναχρησιμοποίηση προϊόντων έχει μεγάλα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη και ναι, μπορεί να κάνει τη διαφορά για το μέλλον του πλανήτη, αλλά και του ανθρώπινου είδους. Αν δε με πιστεύετε, μπορείτε να κάνετε ένα μικρό πείραμα αντικαθιστώντας τα καθημερινά είδη μιας χρήσης (πλαστικές σακούλες, καλαμάκια, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα) με αντίστοιχα επαναχρησιμοποιούμενα. Για παράδειγμα, ένα άτομο, το οποίο πίνει καφέ κάθε μέρα, απορρίπτει 300-400 πλαστικά ή χάρτινα (δεν ανακυκλώνονται) κυπελλάκια καφέ και άλλα τόσα καλαμάκια μιας χρήσης σε ένα χρόνο. Στον αντίποδα, αν το ίδιο άτομο επαναχρησιμοποιούσε κούπα και καλαμάκι, όλα τα παραπάνω θα τα είχε «γλιτώσει». Και αυτό αφορά σε ένα μόνο άτομο κατά τη διάρκεια ενός μόνο χρόνου. Do the math!

Don’t forget! Το Be Conscious σας δίνει κάθε μέρα και ένα Zero Waste Tip για να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας! Αξιοποιήστε το και περιμένουμε και τις δικές σας ιδέες!

Υπάρχουν καφετέριες, οι οποίες προωθούν την κίνηση επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών με μείωση του κόστους του καφέ «για έξω». Πιο συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα http://www.stopotirimou.gr/ αναφέρονται όλες οι καφετέριες ανά την Ελλάδα, οι οποίες συμμετέχουν στη δράση. Έτσι, και χρήματα γλιτώνεις, και το περιβάλλον σώζεις. Win-win!

  1. Recycle (Ανακυκλώστε)

Η ανακύκλωση, παρ’ όλο που αποτελεί τον πιο γνωστό τρόπο ένδειξης περιβαλλοντικής συνείδησης, έρχεται τέταρτη στη λίστα των πέντε αρχών του Zero Waste. Αυτό σημαίνει ότι, περνώντας από τα τρία προηγούμενα στάδια, θα πρέπει τα σκουπίδια ανά άτομο να έχουν μειωθεί κατά πολύ. Ωστόσο, ακόμα και αυτά τα περιορισμένα απόβλητα τα διαχωρίζουμε και τα ανακυκλώνουμε σε ειδικούς κάδους (μπαταρίες, λαμπτήρες, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί, χαρτί κλπ). Είναι πάντα προτιμότερο να ανακυκλωθούν από το καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Βρείτε το κοντινότερο σταθμό ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών ή λαμπτήρων στην περιοχή σας εδώ http://www.electrocycle.gr/network.

 zero waste 02 2

  1. Rot (Κομποστοποιήστε)

Μια τακτική, την οποία οι άνθρωποι ακολουθούσαν στο παρελθόν αλλά στα νεότερα χρόνια. Η κομποστοποίηση είναι μια διαδικασία, στην οποία τα οργανικά μας απόβλητα, απόβλητα δηλαδή από τα φαγητά που τρώμε, αποικοδομούνται και ξαναγίνονται γόνιμο χώμα ή λίπασμα για τις γλάστρες μας. Σε επόμενο άρθρο θα αναπτύξουμε τι ακριβώς είναι η κομποστοποίηση και πώς μπορεί κανείς να την εφαρμόσει στην καθημερινότητά του.

 

Πώς μπορώ να κάνω την αλλαγή στον κόσμο από σήμερα κιόλας;

  • Χρησιμοποιώ σακούλα πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια μου
  • Έχω πάντα στην τσάντα μου ένα μπουκάλι με νερό (όπως όταν ήμασταν παιδιά)
  • Λέω όχι στο πλαστικό καλαμάκι, στις πλαστικές συσκευασίες και στις αλόγιστες αγορές
  • Δρω/Ψωνίζω/Καταναλώνω ως συνειδητοποιημένος και ευαισθητοποιημένος πολίτης

Καλή Αρχή!

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(6 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: