Το Αποχετευτικό Σύστημα στην Αθήνα. Πόσο έχει εξελιχθεί από την εποχή του Βυζαντίου;

Δευτέρα, 20 Μαϊος 2019, 05:05
Το Αποχετευτικό Σύστημα στην Αθήνα. Πόσο έχει εξελιχθεί από την εποχή του Βυζαντίου; Το Αποχετευτικό Σύστημα στην Αθήνα. Πόσο έχει εξελιχθεί από την εποχή του Βυζαντίου;

Αλήθεια, πόσες φορές έχουμε δει τη σήμανση «Μην πετάτε χαρτιά στην τουαλέτα» σε τουαλέτες δημόσιας χρήσης; Μάλλον αρκετές. Τι επιτρέπεται, όμως, να πετάμε και τι όχι στις τουαλέτες και τους νεροχύτες μας, σύμφωνα με το νόμο και πού καταλήγουν οι αποχετεύσεις;

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με τα βασικά. Τα λύματα των αποχετεύσεων του Λεκανοπεδίου Αττικής συλλέγονται και μεταφέρονται στη θαλάσσια περιοχή της Ψυττάλειας, αφού προηγηθεί ο καθαρισμός τους στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ. Για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής υπάρχουν τρία ΚΕΛ, αυτό της Ψυττάλειας, ένα στη Μεταμόρφωση και ένα στο Θριάσιο πεδίο.

Το ΚΕΛ Μεταμόρφωσης λειτουργεί από το 1986 επεξεργάζοντας, κυρίως, οικιακά βοθρολύματα, σε τέτοιο βαθμό ώστε το τελικό νερό να είναι απαλλαγμένο κατά 90-95 % από το αρχικό ρυπαντικό φορτίο και να καταλήξει τελικά στη θάλασσα του Σαρωνικού, χωρίς κίνδυνο για το υδάτινο οικοσύστημα. Αντίστοιχα, το ΚΕΛ Ψυττάλειας λειτουργεί από το 1994 και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ΚΕΛ ως προς τη δυναμική κάλυψης πληθυσμού τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Εδώ τα νερά, απαλλαγμένα κατά περίπου 93 % από οργανικό φορτίο, διαχέονται στο Σαρωνικό κόλπο μέσω αγωγών βαθιάς διάχυσης. Τέλος, το ΚΕΛ Θριασίου λειτουργεί από το 2012 και αφορά στην εξυγίανση κυρίως των βιομηχανικών περιοχών Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας, Μαγούλας και περιχώρων. Με το τελευταίο ΚΕΛ η ΕΥΔΑΠ προσπαθεί για την εξυγίανση του κόλπου της Ελευσίνας, «καθαρίζοντας» το νερό σε ποσοστό πάνω από 95 %.

Εμείς, ως συνειδητοποιημένοι πολίτες, τι επιτρέπεται και, κυρίως, τι απαγορεύεται να πετάμε στους νεροχύτες και στις τουαλέτες μας; Σε αυτή την ερώτηση απαντά ο κανονισμός δικτύου αποχέτευσης της χώρας, ο οποίος και επαναπροσαρμόστηκε το 2009.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Άρθρο 5 του σχετικού κανονισμού, απαγορεύεται η διοχέτευση στους αγωγούς, τα φρεάτια και τα ρέματα, ουσιών, όπως:

Τα λύματα των αποχετεύσεων του Λεκανοπεδίου Αττικής συλλέγονται και μεταφέρονται στη θαλάσσια περιοχή της Ψυττάλειας αφού προηγηθεί ο καθαρισμός τους στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ.
  1. Λάδια και λίπη
  2. Υλικά, τα οποία μπορούν να φράξουν τους αγωγούς, όπως απορρίμματα μαγειρείων, σκουπίδια, μπάζα κλπ.
  3. Υλικά, τα οποία αποικοδομούνται δύσκολα, όπως πλαστικά, γυαλιά κ.λπ
  4. Εύφλεκτες ή εκρηκτικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να κάνουν ζημιές στο δίκτυο ή να δημιουργήσουν κίνδυνο για τη ζωή του προσωπικού συντήρησης.
  5. Υγρά, τα οποία μπορεί να βλάψουν ή διαβρώσουν τους αγωγούς κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να συμβουλευτεί τον Κανονισμό, ο οποίος παρατίθεται στις πηγές.

Από τα παραπάνω, μπορούμε να συμπεράνουμε τη μεγάλη ευθύνη που μας αναλογεί ως συνειδητοποιημένοι πολίτες για τη σωστή χρήση και απόρριψη των οικιακών μας απορριμμάτων. Γιατί μπορεί το αποχετευτικό σύστημα το 2019 να έχει εξελιχθεί αρκετά από την εποχή του Βυζαντίου, αλλά χρειάζεται και την βοήθεια των πολιτών, ώστε να μη δυσχερένεται το έργο των αρμόδιων αρχών και να μειώνεται η περιβαλλοντική ρύπανση, η οποία οφείλεται στα σπίτια και τα καταστήματα.

Tip! Για την υπόλοιπη Ελλάδα, η συλλογή πληροφοριών είναι εξαιρετικά δύσκολη, μιας και η διαχείριση των αποχετεύσεων διαφέρει πολύ ανά περιοχή! Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε τις τοπικές αρχές.

Πώς μπορώ να κάνω την αλλαγή στον κόσμο από σήμερα κιόλας;

  1. Δεν πετάμε ΠΟΤΕ στο νεροχύτη τα λάδια από τα φαγητά. Τα αποθηκεύουμε σε ένα μπουκάλι και τα πετάμε σε ειδικούς κάδους για τηγανόλαδα, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοντίζελ. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, πετάμε τα λάδια στα σκουπίδια, αντί για το νεροχύτη.
  2. Δεν πετάμε ΠΟΤΕ προϊόντα υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής, μωρομάντηλα, βαμβάκι ή πλαστικά απορρίματα στην τουαλέτα, γιατί φράσσει ο αγωγός.
  3. Ενημερώνουμε άμεσα την ΕΥΔΑΠ στην περίπτωση που εντοπίσουμε διαρροή νερού στο σπίτι μας ή στο δρόμο
  4. Για προχωρημένους: Χρησιμοποιούμε (ή φτιάχνουμε) καλλυντικά για απολέπιση (peeling) που δεν περιέχουν μικροπλαστικό, το οποίο καταλήγει στη θάλασσα.

 

Zero Waste Tip: Το χαρτί υγείας δεν απαγορεύεται να απορρίπτεται στην τουαλέτα σύμφωνα με τον κανονισμό. Ενδεχομένως να προκαλεί πρόβλημα σε πολυκατοικίες που έχουν χτιστεί την εποχή του Βυζαντίου, αλλά μόνο σε αυτές.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(7 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: