Κλιματική κρίση- Τι θα ζήσουν τα παιδιά μας;

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021, 10:09
Κλιματική κρίση- Τι θα ζήσουν τα παιδιά μας; Κλιματική κρίση- Τι θα ζήσουν τα παιδιά μας; Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

Ένα ακόμα καλοκαίρι μόλις τελείωσε και άφησε πίσω εκατομμύρια στρέμματα καμμένης γης σε όλο τον πλανήτη. Να διευκρινίσω ότι καμμένη γη δε σημαίνει μόνο δέντρα, αλλά ζώα, πουλιά, έντομα, μικροοργανισμοί – ένα ολόκληρο οικοσύστημα κατεστραμμένο. Οι ζημιές ανυπολόγιστες και η θλίψη απερίγραπτη.

Να θυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δει να καίγονται τα παρθένα δάση του Αμαζονίου αλλά και ολόκληρη η Σιβηρία καθώς και η Αυστραλία. Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, φέτος η Γερμανία εν μέσω καλοκαιριού πνίγηκε από τις πλημμύρες, μετά ακολούθησε η Τουρκία και ποιος ξέρει πότε θα έρθει η σειρά μας. Α! Και στη Σικελία φέτος καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία της Ευρώπης (48.8 οC!) ενώ το καλοκαίρι του 2021 ζήσαμε τον πιο έντονο καύσωνα της 30ετίας, μετά το 1977!

Κάτι πολύ τρομακτικό συμβαίνει εδώ

Η πρώτη αναφορά για τη συσχέτιση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) με την υπερθέρμανση του πλανήτη έγινε το μακρινό 1856 από την επιστήμονα Eunice Newton Foote. Η Foote έκανε ένα απλό πείραμα συγκρίνοντας την αύξηση της θερμοκρασίας σε ένα δοχείο που περιείχε αέρα σε σχέση με ένα αντίστοιχο που περιείχε CO2. Παρατήρησε λοιπόν ότι η θερμοκρασία αυξάνεται πολύ περισσότερο στο τελευταίο δοχείο και με αυτή την παρατήρηση συμπέρανε ότι αν ο πλανήτης είχε CO2 θα είχε πολύ μεγαλύτερη θερμοκρασία. Αυτή ήταν η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη αναφορά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Για την ιστορία, η Foote δεν παρουσίασε η ίδια τη μελέτη της στην Αμερικανική Ένωση για τα Επιτεύγματα στην Επιστήμη (το συμπόσιο των επιστημόνων της εποχής) αλλά άφησε έναν άντρα συνάδελφο να διαβάσει τη δημοσίευσή της για εκείνη.

165 χρόνια μετά, η ανθρωπότητα και η επιστημονική κοινότητα έχει αποτύχει στο να προστατευτεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη αλλά και από τις φυσικές καταστροφές που αυτή συνεπάγεται.

Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης ως σήμερα η ανθρωπότητα έχει κάνει τεράστια βήματα στο να βελτιώσει τον τρόπο ζωής της και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκπομπή όλο και περισσότερου CO2. Τα αεροπλάνα, τα τρένα, τα αυτοκίνητα, τα εργοστάσια, η παραγωγή ηλεκτρισμού, βενζίνης, ρουχισμού, πλαστικού, μετάλλου, κοινώς όλες οι διεργασίες του βιομηχανικού κόσμου συνοδεύονται από απελευθέρωση CO2. Πώς τα σταματάμε όλα αυτά; Τι θα κάνουμε; Θα πάμε να κλειστούμε σε σπηλιές να ξαναγίνουμε νεάντερταλ; Και εδώ ακριβώς είναι η βαθύτερη αιτία του γιατί επιλέγουμε να μη δρούμε. Γιατί ζητάμε από τους ανθρώπους να ξεβολευτούν. Χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση ή εναλλακτική. Για μια ευρεία έννοια που λεγόταν κλιματική αλλαγή και τώρα λέγεται κλιματική κρίση.

Σε τι κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας;

Όπως για κάθε συνθήκη, έτσι και εδώ υπάρχουν τα καλά και τα άσχημα νέα. Ας πάρουμε πρώτα τα άσχημα, μπας και κλείσω λίγο πιο ελαφριά. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις, αν δεν μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, η θερμοκρασία του πλανήτη θα ανέβει κατά 1.5 οC και τότε -μάλλον- δεν θα υπάρχει επιστροφή για το ανθρώπινο είδος. Για το ανθρώπινο είδος, όχι για τον πλανήτη, ο πλανήτης έχει ξαναπεράσει αυξομειώσεις στη θερμοκρασία του στα εκατομμύρια χρόνια της ζωής του. Η αύξηση της θερμοκρασίας θα προκαλέσει λιώσιμο των πάγων, υπερχείλιση των θαλασσών, εξαφάνιση χερσαίων εκτάσεων (δηλαδή ολόκληρων νησιών, πόλεων και χωρών!). Οι φυσικές καταστροφές θα διαδέχονται η μια την άλλη, καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες, τυφώνες. Το νερό θα λιγοστέψει και δεν θα είναι αρκετό για όλους. Αρμαγεδδών και ταινία sci-fi μαζί.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Η προσπάθεια. Δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε να τα καταφέρουμε αλλά η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Προστασία, πρόληψη, ενημέρωση, δράση. Όχι στα τυφλά. Να βοηθήσουμε στοχευμένα, να ενημερωνόμαστε από τους ειδικούς και να δρούμε πρώτα σε τοπικό και μετά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει την καθαρή εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και να είναι η πρώτη με μηδενικό καθαρό ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2050.

Φυσικά δεν είναι μόνο η Ευρώπη. Είναι η Αφρική, που πρέπει να συμμορφωθεί, η Ασία και η Αμερική… Δεν είναι εύκολο. Δεν αφορά όμως πια τις επόμενες γενιές. Αφορά άμεσα τον πλανήτη που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Και οφείλουμε να δράσουμε. Τώρα.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(7 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: