Βάσια Αλετρά

Βάσια Αλετρά

H Βάσια σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχει μια τάση απόδρασης από τα εργαστήρια και μια κλιμακούμενη αγάπη για τη θάλασσα.

Ξεκίνησε κάνοντας την πτυχιακή της στην αλιευτική βιολογία στο εργαστήριο ιχθυολογίας του ΑΠΘ. Στο νησί της Σκύρου πραγματοποίησε την πρακτική της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνδυάζοντας την περιβαλλοντική εκπαίδευση και επικοινωνία με την έρευνα αειφόρου τουρισμού.

Έχει πάθος για τις δημόσιες ομιλίες που συνδυάζουν επιστήμη και χιούμορ αλλά και μια πανελλήνια διάκριση.

Τα καλοκαίρια δηλώνει ναυαγοσώστρια ενώ παράλληλα καταστρώνει ένα ερευνητικό μέλλον που συνδυάζει τη Βιολογία, την Κοινωνιολογία και τη διασκέδαση! 

Ήρθε η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και δεν θέλω να σε αγχώσω αλλά... Σε τι κατάσταση βρίσκεται η ερωτική σου ζωή; Είσαι καλός/ή στο φλερτ; Μήπως είσαι single και το φλερτ σου δεν φαίνεται να αποδίδει; Ή μήπως είσαι σε μακροχρόνια σχέση και έχεις ξεχάσει να φλερτάρεις; Σε όποια φάση και αν βρίσκεσαι σου έχω τη λύση. Εδώ θα βρεις έναν οδηγό φλερτ βασισμένο στις τακτικές αναπαραγωγής των περιστεριών ώστε να εξασκηθείς και να είσαι έτοιμος/η!

Από την Ελλάδα έως το Αφγανιστάν γινόμαστε συστηματικά μάρτυρες περιστατικών έμφυλης βίας. Από την Ουγκάντα έως την Αθήνα παρατηρούμε και βιώνουμε φαινόμενα κλιματικής κρίσης, όπως είναι οι έντονες περίοδοι ξηρασίας, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές. Ως γυναίκα και πολίτης ενός πλανήτη που απειλείται από την κλιματική αλλαγή δε θα μπορούσα παρά να αναρωτηθώ αν τα παραπάνω φαινόμενα βίας συνδέονται. Ίσως προς έκπληξη πολλών, οι επιπτώσεις των περιβαλλοντικών προβλημάτων και της κλιματικής κρίσης αυξάνουν τις πιθανότητες έξαρσης της βίας κατά των γυναικών.

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022 09:56

Τάσος Νικολόπουλος: Science made easy

Ο Τάσος Νικολόπουλος είναι φυσικός, science communicator και εθνικός νικητής του διαγωνισμού επικοινωνίας της επιστήμης Famelab 2020. Ακόμη, είναι δημιουργός του podcast SciTales, όπου συνδυάζει την επικοινωνία των επιστημών με το storytelling σε μικρές ολιγόλεπτες ομιλίες για ποικίλα επιστημονικά θέματα. 

Η Βιβή Ανθοπούλου είναι Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη και έχει υποστηρίξει μέσα από τη δράση της μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση και τη γυναικεία ενδυνάμωση. Είναι εμπνεύστρια του προγράμματος γυναικείας ενδυνάμωσης Womentors, το οποίο κατάφερε να ξεχωρίσει και να βραβευτεί. Μας περιγράφει τις εμπειρίες της και μας μαθαίνει τα μυστικά μίας πραγματικής leader.

Εσύ αγαπάς το αντικείμενο με το οποίο ασχολείσαι; Αν όχι, θα ήθελες να βρεις αυτό που αγαπάς; Το Ikigai σημαίνει στα ιαπωνικά «λόγος ύπαρξης». Ο Μάρκος Κορβέσης είναι Σύμβουλος Καριέρας και βοηθάει άτομα σε όλο τον κόσμο να βρουν το Ikigai τους, μια εργασία που αγαπάνε, την κάνουν καλά, τη χρειάζεται ο κόσμος και ανταμείβονται γι’ αυτή. Έχει βοηθήσει περισσότερα από 1000 άτομα, με επιτυχίες σε περισσότερες από 25 χώρες, να βρουν την εργασία που επιθυμούν. Το όραμα του είναι να βοηθήσει εκατομμύρια άτομα με την επαγγελματική τους πορεία σε όλο τον κόσμο. 

Παρασκευή, 28 Μαϊος 2021 10:16

Εσύ μοιάζεις με το σκύλο σου;  

Disclaimer: Το παρακάτω άρθρο αφορά αυστηρά ιδιοκτήτες και γονείς σκύλων. Αν είσαι ιδιοκτήτης κάποιου άλλου ζώου, μην ανησυχείς, θα επανέλθω με άλλο άρθρο για σένα.

Είναι παντού, έχουν θράσος και δεν ντρέπονται να ορμήξουν κατά πάνω σου μόλις σε δουν να τρως. Τα περιστέρια έρχονται σε καθημερινή αντιπαράθεση με τους κατοίκους των πόλεων και καταφέρνουν να μας εκνευρίζουν καθημερινά, είτε λόγω των συναθροίσεών τους στις πλατείες, είτε λόγω της κατάληψης που κάνουν σε κτίρια και μπαλκόνια. 

Τι κοινό έχουν ένας φοιτητής που χαζεύει το κινητό του στη διάρκεια μιας διάλεξης, ένας οδηγός που αργεί να ξεκινήσει στο φανάρι επειδή κοιτάει το κινητό του και μια παρέα εφήβων που ενώ έχουν βγει να διασκεδάσουν καταλήγουν να μένουν σιωπηλοί; Είναι πιθανό όλοι να βιώνουν το σύνδρομο FOMO!

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η προώθηση της εκπαίδευσης και της επικοινωνίας της επιστήμης φαίνεται να είναι η μόνη λύση στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Ο Βαγγέλης Κραββαρίτης το είχε ήδη αναγνωρίσει αυτό από νωρίς και γι’ αυτό έχει αφοσιωθεί στην ανάδειξη της επικοινωνίας στην εκπαίδευση.

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 11:58

Τους ερευνητές τους "τρώει" το στρες

Ως βιολόγος είχα την τύχη να αποκτήσω αρκετές φίλες και φίλους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν την έρευνά τους ως υποψήφιοι διδάκτορες σε διάφορους κλάδους της βιολογίας. Τους θαυμάζω καθημερινά για το ερευνητικό τους έργο και θεωρώ πως έχουν τη δυνατότητα και τις δεξιότητες να προσφέρουν στην επιστήμη τη δική τους παρακαταθήκη. Παρ' όλα αυτά, ανησυχώ, καθώς τους βλέπω συχνά αγχωμένους και απογοητευμένους και αναρωτιέμαι: Για ποιους λόγους αγχώνεται ένας ερευνητής;

Σελίδα 1 από 2