Εσύ μοιάζεις με το σκύλο σου;  

Παρασκευή, 28 Μαϊος 2021, 10:05
Εσύ μοιάζεις με το σκύλο σου;    Εσύ μοιάζεις με το σκύλο σου;  

Disclaimer: Το παρακάτω άρθρο αφορά αυστηρά ιδιοκτήτες και γονείς σκύλων. Αν είσαι ιδιοκτήτης κάποιου άλλου ζώου, μην ανησυχείς, θα επανέλθω με άλλο άρθρο για σένα.

Έχετε νιώσει ποτέ ότι εσείς και ο σκύλος σου μοιάζετε εξαιρετικά πολύ, με αποτέλεσμα να αναρωτιέστε αν αυτή η σκέψη είναι τελείως παράλογη; Άλλοι ίσως σκεφτήκατε ότι μοιάζετε στα εξωτερικά χαρακτηριστικά και άλλοι στην προσωπικότητα. Κι όμως δεν είναι λίγες οι φορές που μου έχουν πει ότι ο σκύλος μου, η Λούνα, είναι θετική και χαλαρή όπως εγώ. Κρύβεται άραγε κάποια επιστημονική υπόσταση πίσω από αυτήν τη θεωρία;

Επιλέγουμε σκύλους που μας μοιάζουν

Το 2004 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, οι ερευνητές Michael M. Roy και Nicholas J.S. Christenfeld προσπάθησαν να δώσουν μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Για το σκοπό αυτό, ζήτησαν από κάποιους παρατηρητές να προσπαθήσουν να ταιριάξουν 45 σκύλους (20 ημίαιμους και 25 καθαρόαιμους) με τους ιδιοκτήτες τους. Κατά τη διεξαγωγή του πειράματος, μόνο 7 ημίαιμοι σκύλοι συνδυάστηκαν επιτυχώς με τους ιδιοκτήτες τους. Αντιθέτως, υπήρξαν 16 επιτυχείς συνδυασμοί καθαρόαιμων σκύλων με τους ιδιοκτήτες τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν βρισκόμαστε σε φάση αναζήτησης κατοικίδιου σκύλου, επιλέγουμε κάποιον ο οποίος μας μοιάζει σε ένα επίπεδο. Συγκεκριμένα, αυτό συμβαίνει όταν επιλέγουμε έναν καθαρόαιμο σκύλο, καθώς σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να επιλέξουμε ακριβώς τα χαρακτηριστικά που επιθυμούμε. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν αποσαφήνισαν το επίπεδο ομοιότητας μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη, το οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να σχετίζεται με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ή με στοιχεία της προσωπικότητας.

Δείξε μου το σκύλο σου να σου πω ποιος είσαι!

Θυμάσαι τη στιγμή που επέλεξες τον σκύλο σου; Ήταν τυχαία επιλογή ή μήπως όχι;

     Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η επιλογή σκύλου εμφανίζει ομοιότητες με την επιλογή συντρόφου στον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα, όταν αναζητούμε σκύλο προς υιοθεσία, τείνουμε να επιλέξουμε κάποιον που εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά με μας, καθώς η διαδικασία αυτή μας προσφέρει οικειότητα. Στη φύση, τη συναντάμε ως ομοιοτυπική σύζευξη (assortative mating) που ορίζεται ως η διασταύρωση των ατόμων κατά προτίμηση με άτομα του ίδιου γονοτύπου. Αν και δεν το συνειδητοποιούμε, αναζητούμε φυσικά χαρακτηριστικά καθώς και στοιχεία προσωπικότητας παρόμοια με τα δικά μας, όπως είναι η εξωστρέφεια ή η συστολή.

The eyes chico, they never lie

Ποιο είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτής της ομοιότητας; Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 από τον ερευνητή ψυχολόγο S. Nakajima, φάνηκε ότι το φυσικό χαρακτηριστικό που είναι υπεύθυνο για την ομοιότητα ιδιοκτήτη-κατοικίδιου είναι τα μάτια. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να παρατηρήσουν ζεύγη φωτογραφιών από ανθρώπους και σκύλους και να αναγνωρίσουν τα σωστά ζευγάρια με κριτήριο την ομοιότητα. Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν με επιτυχία τους πραγματικούς συνδυασμούς σκύλων με τους ιδιοκτήτες τους, ακόμα και όταν καλύφθηκε η περιοχή του στόματος. Αντιθέτως, όταν καλύφθηκε η περιοχή των ματιών, η απόδοση των επιλογών των συμμετεχόντων έπεσε κατά 50%. Συνεπώς, από τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης φαίνεται ότι οι σκύλοι και οι ιδιοκτήτες τους μοιάζουν στην περιοχή των ματιών.

Μάλλον λοιπόν η ομοιότητα μεταξύ σκύλων και ιδιοκτήτων είναι υπαρκτή! Διαβάσατε το άρθρο και έχετε ήδη αρχίσει να κοιτιέστε στον καθρέφτη με τον σκύλο σας για να διαπιστώσετε αν μοιάζετε; Αν ναι, τότε ποιες ομοιότητες βλέπετε;

Υ.Γ. Είσαι cat person και αυτό το άρθρο σε έκανε να νιώσεις στην απ’ έξω; Υπάρχει λύση! Στείλε μου στα social media για κάποιο γατοθέμα που σε ανησυχεί και θα το λύσουμε με τη βοήθεια της επιστήμης.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Ακούστε το Podcast

    Πηγές
    1. Roy, M. M., & Nicholas, J. C. (2004). Do dogs resemble their owners?. Psychological Science, 15(5), 361-363.
    2. Payne, C., & Jaffe, K. (2005). Self seeks like: Many humans choose their dog pets following rules used for assortative mating. Journal of Ethology, 23(1), 15-18.
    3. Nakajima, S. (2013). Dogs and owners resemble each other in the eye region. Anthrozoös, 26(4), 551-556.
    4. Nakajima, S., Yamamoto, M., & Yoshimoto, N. (2009). Dogs look like their owners: replications with racially homogenous owner portraits. Anthrozoös, 22(2), 173-181.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(5 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: