Το καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά, φέρε καρπουζάκι με φέτα αγκαλιά!

Δευτέρα, 31 Μαϊος 2021, 10:05
Το καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά, φέρε καρπουζάκι με φέτα αγκαλιά! Το καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά, φέρε καρπουζάκι με φέτα αγκαλιά!

Με το καλοκαιράκι να κάνει δυναμικά την εμφάνισή του και εμάς να έχουμε την ανάγκη να χαλαρώσουμε και να ξεφύγουμε λιγάκι, ύστερα από ένα δύσκολο χειμώνα, οι παραλίες αποτελούν τον απόλυτο προορισμό της εποχής. Έτσι, αντηλιακά, μαγιό και πετσέτες είναι απαραίτητα στοιχεία για τις εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου. Και κάπου εκεί σκάνε και οι παιδικές αναμνήσεις και θυμάμαι τα ταπεράκια με τα κεφτεδάκια της μαμάς και για επιδόρπιο το άκρως καλοκαιρινό φρούτο… το καρπούζι!

Με ψωμί ή χωρίς, με την πατροπαράδοτη φέτα ή και δίχως αυτή, το καρπούζι αποτελεί το καλοκαιρινό φρούτο που όλοι λατρεύουμε να μισούμε. Και γιατί το μισούμε; Γιατί θεωρείται από τα υψηλής θερμιδικής αξίας φρούτα και μας παχαίνει, όταν δεν προσέχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε. Βέβαια, αν φας στην καθισιά σου πέντε κιλά κολοκύθια, όσο πάνω κάτω ζυγίζει ένα καρπούζι, τα αποτελέσματα ούτε σε αυτήν την περίπτωση θα είναι τα επιθυμητά. Μέτρον άριστον έλεγαν οι αρχαίοι κι εγώ θα συμφωνήσω (μάνα μη με βρίσεις, το ξέρω δεν την ακολουθώ πάντα τη ρήση). Ωστόσο, κάτι το οποίο οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε (ακόμα) είναι ότι η κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου είναι άκρως ευεργετική για τον οργανισμό μας.

Καρπούζι όπως τομάτα;

Το καρπούζι, εκτός από τη δροσιά που μας προσφέρει, αποτελεί και τρόπο ενυδάτωσης του οργανισμού, καθώς αποτελείται από 90% νερό. Αυτό σημαίνει πως συμβάλλει αποφασιστικά στην αποφυγή της αφυδάτωσης, ο κίνδυνος για την οποία αυξάνεται κατακόρυφα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επιπλέον, το καρπούζι είναι πλούσια πηγή λυκοπενίου, ενός καροτενοειδούς με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται και σε λαχανικά όπως η τομάτα, συμβάλλει καταλυτικά στην αποφυγή της κυτταρικής γήρανσης και της πρόκλησης μεταλλάξεων στο γενετικό μας υλικό, λόγω του οξειδωτικού στρες. Έτσι, σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται πως σε ηλικιωμένους ενήλικες με αυξημένο οξειδωτικό στρες, καθώς το τελευταίο αυξάνεται με την ηλικία, η πρόσληψη καρπουζιού σε μορφή παστεριωμένου χυμού αποτελεί το βέλτιστο μέσο για την αύξηση των επιπέδων λυκοπενίου. Ο χυμός είναι παστεριωμένος, καθώς η θερμική επεξεργασία αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου. Ιδιαίτερα στις γυναίκες παρατηρήθηκε πως ύστερα από κατανάλωση 360ml χυμού, τα επίπεδα του λυκοπενίου αυξήθηκαν κατά τρεις φορές στον ορό του αίματος. Έτσι, ο χυμός καρπουζιού αποτελεί ένα εύγευστο και αποτελεσματικό μέσο αύξησης του λυκοπενίου σε ηλικιωμένες γυναίκες, μιας ομάδας η οποία αντιμετωπίζει κινδύνους λόγω της χαμηλής πρόσληψης καροτενοειδών.

Καρπούζι και παχυσαρκία: Μύθοι και αλήθειες

Το καρπούζι έχει ενοχοποιηθεί για την αύξηση του σωματικού βάρους το καλοκαίρι, λόγω της περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, τα 300g καρπούζι (περίπου ένα μικρό μπολ) περιέχουν περίπου 22g υδατανθράκων, με τη συνολική ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων να ανέρχεται στα 225g σε μια διατροφή 2000Kcal. Αντίστοιχα, σε διατροφές λιγότερων θερμίδων για άτομα τα οποία στοχεύουν στην απώλεια κιλών, η ημερήσια πρόσληψη ανέρχεται στα 100-150g.

Ωστόσο, σε πρόσφατη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες, παρατηρήθηκε πως η κατανάλωση δύο φλυτζανιών καρπουζιού για τέσσερις εβδομάδες προκάλεσε χαμηλότερη πείνα και επιθυμία για φαγητό, όταν αυτή συγκρίθηκε με την κατανάλωση “διαιτητικών” μπισκότων, χαμηλών λιπαρών και ίσων θερμίδων, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, η κατανάλωση καρπουζιού μείωσε σημαντικά το σωματικό βάρος, το δείκτη μάζας σώματος, καθώς και την αρτηριακή πίεση, τη στιγμή που η κατανάλωση μπισκότων αύξησε σημαντικά την αρτηριακή πίεση και το σωματικό λίπος. Τέλος, το οξειδωτικό στρες μειώθηκε μετά από τέσσερις εβδομάδες κατανάλωσης καρπουζιού.

Τα παραπάνω μας δείχνουν πως το καρπούζι αποτελεί ένα υγιεινό καλοκαιρινό σνακ και, όταν η κατανάλωση περιλαμβάνει τις σωστές ποσότητες, είναι έξτρα ευεργετικό για τον οργανισμό μας. Για το τέλος, σας αφήνω τη συνταγή για ένα καλοκαιρινό smoothie και… cheers!

Smoothie

  • 1 φέτα καρπούζι, καθαρισμένη από κουκούτσια
  • ½ μπανάνα
  • 2κ.γλ. ταχίνι
  • 2κ.σ. γιαούρτι

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Ακούστε το Podcast

    Πηγές
    • Lum Τ. et al (2019). Effects of Fresh Watermelon Consumption on the Acute Satiety Response and Cardiometabolic Risk Factors in Overweight and Obese Adults.Nutrients, 11: 595
    • Naz A. et al (2014). Watermelon lycopene and allied health claims. EXCLI J, 13: 650–660
    • Ellis A.C.et al (2019). Watermelon Juice: a Novel Functional Food to Increase Circulating Lycopene in Older Adult Women. Plant Foods Hum Nutr, 74:200-203

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(2 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: