Μαίρη Μαργαρίτη

Μαίρη Μαργαρίτη

Η Μαίρη προσπαθεί να γίνει Βιολόγος. Τελείωσε το τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και είναι τελειόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος «Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική» του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Μαίρη δεν ήξερε αν θέλει να γίνει βιολόγος. Πίστευε ότι πιο πολύ ήθελε να γίνει μουσικός και στην αρχή της πανεπιστημιακής της πορείας πέρασε δύσκολα. Με τον καιρό όμως, ευτυχώς για τους γύρω της, κατάλαβε ότι η βιολογία είναι ένα παιχνίδι, το οποίο θέλει να μάθει και να εξελίξει. Λέγεται μάλιστα ότι είναι στην ConSCIous Team, λόγω της ικανότητάς της να κάνει τους ανθρώπους να αντιλαμβάνονται λίγο πιο πολύ τη «μαγεία» της επιστήμης. Μεταξύ μας, είναι εδώ για να γκρινιάζει και να μας τραγουδάει.

Με το καλοκαιράκι να κάνει δυναμικά την εμφάνισή του και εμάς να έχουμε την ανάγκη να χαλαρώσουμε και να ξεφύγουμε λιγάκι, ύστερα από ένα δύσκολο χειμώνα, οι παραλίες αποτελούν τον απόλυτο προορισμό της εποχής. Έτσι, αντηλιακά, μαγιό και πετσέτες είναι απαραίτητα στοιχεία για τις εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου. Και κάπου εκεί σκάνε και οι παιδικές αναμνήσεις και θυμάμαι τα ταπεράκια με τα κεφτεδάκια της μαμάς και για επιδόρπιο το άκρως καλοκαιρινό φρούτο… το καρπούζι!

Όταν ξεκινά κανείς ένα διδακτορικό ανεξαρτήτως κατεύθυνσης, έχει ΠΑΝΤΑ την πεποίθηση, ότι ήρθε σε αυτή τη ζωή για να σώσει τον κόσμο. Επίσης, όπως έλεγε και ένας καθηγητής μου κάποτε, όλοι προβάρουμε στα κρυφά το λόγο που θα βγάλουμε στο βήμα, κάποια χρόνια μετά, εκεί στη μακρινή Σουηδία, τη στιγμή που θα μας απονεμηθεί το βραβείο Nobel…

Θυμάμαι ακόμα το μακρινό 2012 όταν πέρασα στο πανεπιστήμιο, μια συζήτηση που έκανα για το εάν θα ήταν καλό ως νέοι και ορθά σκεπτόμενοι (ίσως) άνθρωποι να είμαστε δωρητές οργάνων. «Μα γιατί να μην είσαι; Ίσα ίσα, εάν συμβεί κάτι κακό, να σώσεις άλλες ζωές». «Και ποιος μου λέει εμένα ότι εάν έχω δηλώσει κάτι τέτοιο, εάν βρεθώ σε δυσμενή κατάσταση, δε θα με προσέξουν τόσο οι γιατροί ώστε να το εκμεταλλευτούν;». «Τι λες, παιδάκι μου, ούτε να το σκεφτείς να δηλώσεις κάτι τέτοιο, θα σε βρούμε σε κάνα παγκάκι σφαγμένο».

Σε μια εποχή που η αλληλοβοήθεια δίνει πραγματική ανάσα στα άτομα της κοινωνίας μας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «Αμυμώνη» υποστηρίζει έμπρακτα γονείς και παιδιά, διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά τους. Ας τη γνωρίσουμε.

Το 2020 (επιτέλους) τελειώνει και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως η συγκεκριμένη χρονιά θα κατέχει εξέχουσα θέση στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το περιοδικό Nature συγκέντρωσε και μας παρουσιάζει τις πιο δυνατές εικόνες της χρονιάς, στις οποίες αποτυπώνεται το 2020 σε όλες του τις εκφάνσεις: εικόνες νέας ζωής, εικόνες ασθένειας, εικόνες παρακμής αλλά και εικόνες εξέλιξης, μπλέκονται περίτεχνα και το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν…

Ξαφνικά, λοιπόν, εκεί που κάθομαι και μισοκοιμάμαι στην ξαπλώστρα μου, ανοίγω τα μάτια μου και αντικρίζω ένα χαριτωμένο (ίσως) παιδάκι πασαλειμμένο από την κορυφή ως τα νύχια με αντηλιακό να χτυπάει δίπλα μου με μανία ένα αναποδογυρισμένο κουβαδάκι. Κι εκεί που σκέφτομαι όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να το κάνω να σωπάσει (όχι για πάντα) ακούω μια απόκοσμη φωνή από το υπερπέραν να λέει «Κωστάκηηηηηηηηηη, έλα να σου βάλω αντηλιακό παιδί μου θα καείς». Ελληνίδες μάνες όλου του κόσμου ενωθείτε… Αχ, Κωστάκη, τι συμπληρώματα βιταμίνης D έχεις να πάρεις μόλις μεγαλώσεις (σχεδόν σε όλους μας έχει συμβεί). Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή και θα καταλάβετε σύντομα τι εννοώ.

Εάν όταν ακούς τη λέξη νηστεία σκέφτεσαι περιόδους της ζωής σου που δεν μπορούσες να πιεις το πρωινό σου γάλα και που στο μεσημεριανό τραπέζι έκαναν παρέλαση νερόβραστες φακές, θέλω να συνεχίσεις να διαβάζεις τις επόμενες γραμμές.

Κάθε φορά που η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με κάποιο νέο παθογόνο μικροοργανισμό, η επιστήμη ρίχνεται στη μάχη για την εύρεση των δύο πιο βασικών όπλων για την καταπολέμησή του: ενός φαρμάκου και ενός εμβολίου. Το φάρμακο είναι απαραίτητο για την ίαση των ασθενών, ενώ το εμβόλιο για την πρόληψη έναντι της ασθένειας. Την ώρα που η ανακάλυψη της πενικιλίνης είναι μία γνωστή ιστορία, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν την ιστορία πίσω από τη χρήση του πρώτου εμβολίου, αλλά και τον άνθρωπο που το ανακάλυψε.

Σήμερα, η παγκόσμια κοινότητα βιώνει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων δύο αιώνων. Αυτή τη φορά ως κρίση δεν ορίζεται η ύπαρξη κάποιου καταστροφικού πολέμου, αλλά η δράση ενός ιού, ο οποίος έχει προκαλέσει πανδημία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Το γυναικείο σώμα φέρει αλλαγές σε σχέση με το αντρικό. Οι γυναίκες έχουν μικρότερο μέσο όρο ύψους, σωματικού βάρους και εγκεφαλικού όγκου (βέβαια, σίγουρα έχουν περισσότερο μυαλό-ουψ). Ωστόσο η βασική ανατομική διαφορά αντρών και γυναικών είναι αυτή των αναπαραγωγικών οργάνων τους. Οι γυναίκες, όπως και όλα τα θηλυκά θηλαστικά, εξελίχθηκαν με τρόπο τέτοιο ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κυοφορούν και στη συνέχεια να γεννούν τους απογόνους τους. Ωστόσο, είναι αναφαίρετο δικαίωμα της κάθε γυναίκας το να επιλέξει το εάν και το πότε θα βάλει τον εαυτό της στη διαδικασία απόκτησης ενός παιδιού…

Σελίδα 1 από 2