Αμυμώνη: Μια πηγή που δε θα στερέψει ποτέ!

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021, 03:01
Αμυμώνη: Μια πηγή που δε θα στερέψει ποτέ! Αμυμώνη: Μια πηγή που δε θα στερέψει ποτέ!

Σε μια εποχή που η αλληλοβοήθεια δίνει πραγματική ανάσα στα άτομα της κοινωνίας μας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «Αμυμώνη» υποστηρίζει έμπρακτα γονείς και παιδιά, διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά τους. Ας τη γνωρίσουμε.

Αμυμώνη σημαίνει…

«Η Αμυμώνη έχει πάρει το όνομά της από τη μυθολογία και συμβολίζει την πηγή που δε στερεύει ποτέ! Η Αμυμώνη ήταν μία από τις κόρες του Δαναού, η οποία, αναζητώντας νερό για την αρχαία Αργολίδα, δέχθηκε επίθεση από σάτυρο. Τότε, ο Ποσειδώνας, στην προσπάθεια του να τη σώσει, πέταξε την τρίαινά του και χτύπησε έναν βράχο. Η Αμυμώνη κατάφερε να σωθεί και ο Ποσειδώνας ζήτησε να την παντρευτεί. Το γαμήλιο δώρο του ήταν μια πηγή που ανάβλυσε νερό μόλις η Αμυμώνη τράβηξε την τρίαινα και έτσι ποτίστηκε η αργολική γη.

Η δική μας αστείρευτη πηγή είναι τα παιδιά μας, στα οποία οφείλεται και η δημιουργία του Συλλόγου μας».

Αμυμώνη2

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της Αμυμώνης

«Για τη δια βίου υποστήριξη, εκπαίδευση και φροντίδα των ωφελούμενών μας, λειτουργούμε σε καθημερινή βάση τέσσερις δομές:

  • Πρώιμη Παρέμβαση: Απευθύνεται σε οικογένειες με βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας με προβλήματα όρασης από 0 έως 6 ετών στην Αττική και από 0 έως 10 ετών στην Επαρχία και υλοποιείται κατ’ οίκων με στόχο την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη αξιολόγηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων του παιδιού και τη στήριξη και καθοδήγηση των γονέων. Εξυπηρετεί 30 - 40 οικογένειες ετησίως.
  • Κέντρο Ημέρας «Ίριδα»: Εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση 42 παιδιά και ενήλικες από 6 έως 45 ετών με στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων καθημερινής ζωής μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων.
  • Ξενώνας «Πολίχνη»: Λειτουργεί από Παρασκευή έως Δευτέρα, φιλοξενώντας 5 ωφελούμενους ανά εβδομάδα. Περιλαμβάνει δραστηριότητες, οι οποίες προάγουν την κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευση στην ημιαυτόνομη διαβίωση, ενώ, παράλληλα, συμβάλλει στη στήριξη της οικογένειας.
  • Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Λίλιαν Βουδούρη»: Πρόκειται για το πρώτο σπίτι στην Ελλάδα, δομημένο ειδικά για τη στέγαση, εφ’ όρου ζωής, ανθρώπων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, ώστε να μπορούν να ζήσουν σε έναν όμορφο, κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο».

 Αμυμώνη3

Ουσιαστικές αλλαγές μέσα στα χρόνια ώστε τα παιδιά να νιώθουν αποδεκτά

«Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1993 εξαιτίας της έλλειψης οποιουδήποτε εκπαιδευτικού πλαισίου, κατάλληλου γι' αυτά τα παιδιά και παραμένει ο μόνος Πανελλήνιος Σύλλογος, ο οποίος παρέχει εκπαίδευση και θεραπείες στα παιδιά, στηρίζοντας παράλληλα την οικογένεια. Οι αλλαγές επέρχονται μετά από χρόνια δουλειάς, αφοσίωσης και διεκδίκησης. Η αλήθεια είναι ότι η κοινωνία μας έχει κάνει ορισμένα βήματα σε επίπεδο αποδοχής και συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία, όμως ο δρόμος είναι μακρύς και η συμβολή της πολιτείας απαραίτητη».

Οι πιο δυνατές στιγμές

«Οι αντιδράσεις των γονέων πολύ μικρών παιδιών, όταν μέσω της εκπαιδευτικής μας παρέμβασης νιώθουν, όπως λένε, «για πρώτη φορά γονείς», εφόσον τα παιδιά μπορούν πια να επικοινωνήσουν μαζί τους, αλλά και οι ίδιοι να βρουν τρόπους προσέγγισης και χαράς με τα παιδιά τους. Άλλη δυνατή στιγμή, είναι όταν εκπαιδευόμενοι μας με πολλαπλές και δύσκολες αναπηρίες, πετυχαίνουν βήματα στην αυτονόμηση τους. Μπορούν να πιούν ή να φάνε αυτόνομα, να ζητήσουν κάτι που θέλουν ή να επιλέξουν ανάμεσα σε προτάσεις. Τα αυτονόητα για την πλειοψηφία, στη δική μας περίπτωση απαιτούν πολύ χρόνο, εκπαίδευση και επιμονή. Κάθε επιτυχία, μας κάνει πιο δυνατούς».

Η ψυχολογία και η συμπεριφορά των παιδιών

«Η συμπεριφορά τους οργανώνεται μέσα από τα δομημένα εξατομικευμένα προγράμματα και αυτό βελτιώνει την ψυχολογική διάθεση των παιδιών. Η άμεση συνέπεια αυτού, είναι η όλο και καλύτερη δυναμική της κάθε οικογένειας. Ο κύκλος μεγαλώνει και επηρεάζει, τελικά, θετικά το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».

Οι δυσκολίες της Covid-19

«Οι δυσκολίες είναι, όπως και των υπόλοιπων ανθρώπων, πολλές. Οι περισσότεροι από τους ωφελούμενούς μας δεν μπορούν να αντιληφθούν την αιτία των αλλαγών στην καθημερινότητα τους κι αυτό, αφενός τους αναστατώνει, αφετέρου πηγαίνει πίσω την καθημερινή τους λειτουργική εκπαίδευση. Τα προγράμματα μας έχουν προσαρμοστεί κατά το μέγιστο δυνατόν ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε την υποστήριξη που πρέπει στους ωφελούμενους και τις οικογένειές τους».

Το μέλλον και τα άμεσα σχέδια

«Θέλουμε η Αμυμώνη να μπορέσει να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό παιδιών και ενηλίκων σε όλη την επικράτεια. Όμως, για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε την ανάλογη χρηματοδότηση. Τα άμεσα σχέδιά μας, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της Πρώιμης Παρέμβασης αλλά και η λειτουργία περισσότερων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Αττική και στην Επικράτεια».

Οι τρόποι στήριξης του Συλλόγου

«Οποιοσδήποτε θέλει να στηρίξει το έργο μας μπορεί είτε να κάνει μια δωρεά μέσα από την ηλεκτρονική φόρμα δωρεών είτε να επιλέξει προϊόντα από το e-shop μας. Οι εθελοντές μας δυστυχώς λόγω συνθηκών έχουν περιοριστεί σε εξ' αποστάσεως απασχόληση, στις περιπτώσεις που αυτό είναι δυνατό».

Conscious για την Αμυμώνη σημαίνει…

«Η αντίληψη πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και πως αυτό δεν μπορεί να μένει απλώς στο μυαλό και στη διάθεση μας. Πρέπει να το κάνουμε πράξη. Επιπλέον, πρέπει η πορεία να είναι βήμα – βήμα, ώστε να μπορούμε σταδιακά να επιτύχουμε τη συνειδητή και πραγματική συνύπαρξη ανθρώπων με αξιοπρεπή συνδιαλλαγή και σεβασμό του ενός προς τον άλλο».

Ευχαριστούμε πολύ.

Μάθετε περισσότερα για την Αμυμώνη: https://amimoni.gr/

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(4 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: