Καθετή: Το «σημείο συνάντησης» του παρελθόντος και του μέλλοντος

Σε μια εποχή που η κοινωνία δοκιμάζεται, ο πολιτισμός κλονίζεται, το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο, «Καθετή», προσφέρει ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά για τον άνθρωπο, τη γνώση. Με εφαλτήριο την αγάπη για τον τόπο τους, «χτίζουν» το μέλλον αυτού. Συναντήσαμε (διαδικτυακά, όπως αρμόζει στις περιστάσεις) τη Φαίη Ορφανίδου, μια εκ των ιδρυτών της «Καθετή», και μιλήσαμε για τις δραστηριότητες του πολιτιστικού κέντρου, τον αντίκτυπο αυτών στην κοινωνία και πώς επηρεάστηκαν οι ενέργειες τους, λόγω της πανδημίας της COVID-19.
«Καθετή» είναι…
…o παραδοσιακός αλιευτικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται από πολλές γενιές οικογενειών του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Αποτελείται από ορθογώνια κομμάτια φελλού, ένα βαρίδι και απλά αγκίστρια. Μάλιστα, αυτός αποτελεί σύμβολο εφευρετικότητας και αυτάρκειας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Φαίη: «Το όνομά μας αντανακλά την αδιαμφισβήτητη διορατικότητα του ρητού: «Δώσε σε έναν άνθρωπο ένα ψάρι και θα τον ταΐσεις για μία ημέρα. Μάθε σε έναν άνθρωπο να ψαρεύει και θα τον χορτάσεις για μια ζωή».
Η ιδέα
Ιδρύτριες της Καθετής είναι οι ξαδέλφες Φαίη Ορφανίδου και Εύα Δουζίνα, που μεγάλωσαν στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη αντίστοιχα, αλλά αγαπούν πολύ τον τόπο καταγωγής τους, τον Πόρο. Έχοντας διαγράψει μια πολυετή επαγγελματική πορεία, θέλησαν να φτιάξουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους έναν πολιτιστικό και εκπαιδευτικό οργανισμό που θα προσφέρει στους ντόπιους δεξιότητες, γνώσεις, ερεθίσματα και ευκαιρίες που συνήθως βρίσκει κανείς σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της «Καθετή»
«Οι δράσεις της Καθετής βασίζονται σε δύο πυλώνες, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Έχουμε δημιουργήσει ομάδα προβολών ταινιών και ομάδα ανάγνωσης, λειτουργούμε δανειστική βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, έχουμε διοργανώσει εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, προσφέρουμε μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, σεμινάρια κατάρτισης σε εκπαιδευτικούς, επιχειρηματίες και άλλους επαγγελματίες, μαθήματα ζωγραφικής, θεατρικό εργαστήρι κ.ά. Επίσης, έχουμε ένα πρόγραμμα προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει επαγγελματικό προσανατολισμό, συμβουλευτική καριέρας, προσωπικές συνεδρίες coaching και mentoring μέσα από βίντεο και συνεντεύξεις. Τέλος, μέσω των άρθρων του blog της, η Καθετή αναδεικνύει όλες τις αξιόλογες πρωτοβουλίες και δράσεις της περιοχής, ούτως ώστε να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη καλών πρακτικών, αλλά και στην προώθησή της ως θετικό πρότυπο και αξιόλογο προορισμό.»
Τι αντίκτυπο έχουν οι δραστηριότητες που προάγουν τον πολιτισμό, όπως οι εκθέσεις, στη δημιουργικότητα των κατοίκων;
«Πιστεύω ότι η καλύτερη απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι η έκθεση «Έξοδος» των μαθητών του Εργαστηρίου Ζωγραφικής το καλοκαίρι του 2020. Τα online μαθήματα ζωγραφικής αποτέλεσαν για αυτούς μια διέξοδο, μια όμορφη διαφυγή από τη δύσκολη συγκυρία της καραντίνας. Οι μαθητές του εργαστηρίου, μέσα από διάφορες ασκήσεις έψαχναν, μεταξύ άλλων, τις δικές τους διεξόδους. Άλλοτε κοιτώντας και αποτυπώνοντας μια φωτογραφία, άλλοτε κοιτώντας στον καθρέφτη τους, άλλοτε κοιτώντας έξω από το παράθυρό τους, μα κυρίως κοιτώντας μέσα τους.»
Πώς έχει επηρεαστεί το έργο σας λόγω της Covid-19;
«Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην Καθετή ήταν διττός: Αφενός μας υποχρέωσε να μεταφέρουμε πολλές από τις δράσεις μας online και άλλες να τις αναβάλουμε επ’ αόριστον και αφετέρου περιόρισε πολύ τις δυνατότητες εξεύρεσης πόρων, καθώς όλες οι χρηματοδοτήσεις πλέον διοχετεύονται στην υγεία, όπως είναι επακόλουθο. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε με ευελιξία και προσαρμοστικότητα στην πρόκληση και ευελπιστούμε ότι με το έργο μας θα μπορέσουμε να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία.»
Ποιες είναι οι κύριες ασχολίες των κατοίκων των περιοχών αυτών και πώς έχει αλλάξει η ζωή τους μετά τη δημιουργία του πολιτιστικού σας κέντρου;
«Η περιοχή που εξυπηρετεί η Καθετή έχει την ιδιαιτερότητα να αποτελείται από δύο δήμους πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους. Ο Πόρος είναι ένα κατεξοχήν τουριστικό νησί, του οποίου οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό. Οι ασχολίες των κατοίκων του δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων είναι πιο ποικίλες, και περιλαμβάνουν τις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την αλιεία, αλλά και τον τουρισμό. Στο πολύ μικρό σχετικά διάστημα από την ίδρυση της Καθετής δεν θα μπορούσε να έχει αλλάξει κάτι στη ζωή των κατοίκων γενικά. Ωστόσο, ευελπιστούμε ότι τόσο τα προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης όσο και οι πολιτιστικές μας εκδηλώσεις θα συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας και στην αύξηση των επαγγελματικών ευκαιριών για τους κατοίκους της περιοχής.»
Η «γλυκιά» ιστορία ενός αγοριού της Α’ Δημοτικού
«Πρόκειται για ένα μικρό αγόρι της Α’ Δημοτικού, που, αν και γεννημένο στην Ελλάδα, δυσκολευόταν πολύ στην ανάγνωση, λόγω του ότι κανένας από τους γονείς του δεν μιλάει ελληνικά. Μετά από ένα εντατικό πρόγραμμα μαθημάτων ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό τη δυσκολία του αυτή, κάτι που τον βοήθησε να ενταχθεί πολύ καλύτερα στο σχολικό περιβάλλον.»
Τι σημαίνει για εσάς conscious;
«Η λέξη conscious για μένα εκφράζει τη συνειδητότητα με την οποία προσπαθώ να ζω τη ζωή μου, με νόημα και ουσία. Εδώ και 24 χρόνια προσφέρω εθελοντική εργασία και οικονομική ενίσχυση σε διάφορους σκοπούς -περιβάλλον, ανθρώπινα δικαιώματα, διαφύλαξη πολιτιστικής κληρονομιάς. Αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου ως μέρος ενός συνόλου πολύ μεγαλύτερου από μένα και αδυνατώ να διαχωρίσω το προσωπικό μου συμφέρον από το συλλογικό. Ακόμα και η κανονική μου εργασία, όταν αυτή δε σχετιζόταν με κάποιον κοινωφελή σκοπό, επιζητούσα να έχει κάποιο θετικό αντίκτυπο στην κοινότητα. Πιστεύω εξάλλου ότι οι εποχές στις οποίες ζούμε υπογραμμίζουν την ανάγκη για συλλογικότητα, αλληλοπροστασία και αλληλεγγύη. Η συνθήκη του social distancing απαιτεί ψυχική εγγύτητα για να μην οδηγήσει σε πλήρη αποξένωση και αλλοτρίωση από ό,τι ανθρώπινο απομένει μέσα μας και γύρω μας.»
Ευχαριστούμε πολύ την «Καθετή» για την ξεχωριστή συνέντευξη που παραχώρησε στο BeConscious και μην ξεχνάμε ότι «το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει, αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει».
Για περισσότερες πληροφορίες: https://katheti.gr/
Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!