Οι Fabric Republic και το νόημα της ανακύκλωσης ρούχων

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021, 02:02
Οι Fabric Republic και το νόημα της ανακύκλωσης ρούχων Οι Fabric Republic και το νόημα της ανακύκλωσης ρούχων

Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε κάνει εκκαθάριση στις ντουλάπες μας. Μεγαλώνουμε, αλλάζει το σώμα μας, το στυλ μας και πολλά ρούχα δεν έχουν θέση στην καθημερινότητά μας. Αντί, λοιπόν, να τα βάλουμε στο πιο ψηλό και ξεχασμένο μας συρτάρι, οι Fabric Republic βρίσκονται εδώ για να μας δείξουν πως η προσφορά αυτών των ενδυμάτων είναι καίριας σημασίας τόσο για τους συνανθρώπους μας όσο και για το περιβάλλον. Ήρθαμε σε επαφή με την Αθηνά Πηλιτζίδου, Υπεύθυνη επικοινωνίας της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ και την Έλενα Βουμβάκη, εργαζόμενη στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του ΙΑΣΙΣ. Ας τις γνωρίσουμε.

Η ιδέα

«Τα προηγούμενα χρόνια ο φορέας μας δεχόταν πολλές δωρεές ρούχων για να προσφερθούν σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη, με αποτέλεσμα η διαχείριση των μεγάλων ποσοτήτων που συλλέγονταν να καταναλώνει πολλές ανθρωποώρες. Παρατηρώντας πως το πρόβλημα αντιμετωπιζόταν από πολλούς κοινωφελείς φορείς της Ελλάδας, καθώς και την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη συνανθρώπων μας για αξιοπρεπή ένδυση, γεννήθηκε η ιδέα του Fabric Republic. Μέσω ενός συστήματος διαχείρισης ρουχισμού θα διευκολυνόταν η συλλογή, η διαλογή, ο καθαρισμός και η ταξινόμηση των ρούχων και θα ερχόμασταν πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματός μας: κάθε άνθρωπος που βρίσκεται σε ανάγκη, να έχει πρόσβαση σε δωρεάν ρουχισμό. Ακόμη, είναι γεγονός πως τα απόβλητα υφάσματος χρίζουν ορθής διαχείρισης, καθώς, ως επί το πλείστον, καταλήγουν σε ΧΥΤΑ και χωματερές. Ένα ολοκληρωμένο, λοιπόν, σύστημα διαχείρισης ρουχισμού θα είχε παράλληλα και έναν σημαντικό θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο».

Το ταξίδι των ενδυμάτων 

«Τα ρούχα που συλλέγονται πρέπει να είναι σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση, καθώς ο στόχος μας, είναι ο άνθρωπος που θα τα φορέσει να νιώθει αξιοπρεπής. Ωστόσο, όσα ενδύματα δεν είναι κατάλληλα προς άμεση επαναχρησιμοποίηση δεν πάνε χαμένα. Από την πλειονότητά τους δημιουργούνται νέα προϊόντα, όπως τσάντες και πορτοφόλια, μέσω της διαδικασίας του upcycling, η οποία λαμβάνει χώρα στο εργαστήριο του Fabric Republic. Όσα ενδύματα δε δύνανται να χρησιμοποιηθούν, προωθούνται για ανακύκλωση».

FabricRepublic 02

Ρούχα Second-hand

«Αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια είναι πως ο κόσμος ξεκινά δειλά-δειλά να εξοικειώνεται με τον όρο της «βιώσιμης μόδας» (sustainable fashion), επιλέγοντας ρούχα από second-hand μαγαζιά. Συνειδητοποιεί πως η συνεχής ανάγκη για καινούργια ρούχα είναι ολότελα πλασματική. Βέβαια, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη μέχρι να συνειδητοποιήσουμε τις πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις της «γρήγορης μόδας» (fast fashion) στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Με τη λειτουργία του Fabric Republic οραματιζόμαστε και ελπίζουμε πως θα φτάσουμε σε αυτό κάποια στιγμή. Όσον αφορά στους ωφελούμενους της υπηρεσίας μας, αρκεί το χαμόγελό τους και η συγκίνηση που δείχνουν κατά την παραλαβή των ενδυμάτων, για να αποδειχθεί πως το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται είναι το γεγονός ότι τα ρούχα έχουν χρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλον».

FabricRepublic 03

Οι πιο δυνατές εμπειρίες

«Οι δυνατές και έντονες στιγμές είναι αμέτρητες. Κάποιες από αυτές, θα λέγαμε πως ήταν η προσφορά ρούχων υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης, όπως η πλημμύρα στη Μάνδρα και η φωτιά στο Μάτι. Τότε υπήρχε απίστευτα μεγάλη ανάγκη για είδη πρώτης ανάγκης και το γεγονός πως ήρθαμε σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους και καταφέραμε να καλύψουμε έστω ένα κομμάτι των αναγκών τους, μας ένωσε πολύ ως ομάδα και μας προσέφερε μία εμπειρία συνειδητοποίησης για τη σημαντικότητα του σκοπού μας. Ακόμη, το εργαστήριο του upcycling απασχολεί εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως άτομα με ψυχικές διαταραχές και νοητική υστέρηση. Το να βλέπεις την απίστευτα μεγάλη θέληση αυτών των ανθρώπων να προσφέρουν και να δημιουργήσουν, καθώς και την όμορφη συνεργασία τους με τους εθελοντές μας και τα υπόλοιπα μέλη του προσωπικού, σου δίνει από μόνο του αμέτρητες δυνατές στιγμές καθημερινά, τις οποίες είμαστε ευγνώμονες που βιώνουμε».

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος

«Υπολογίζεται πως μέχρι στιγμής, μέσω της λειτουργίας της υπηρεσίας μας, έχουν συλλεχθεί πάνω από 150 τόνοι ενδυμάτων. Όσον αφορά στο upcycling, το οποίο για εμάς αποτελεί τη βέλτιστη τεχνική διαχείρισης, αφού παρατείνει κατά πολύ τη διάρκεια ζωής ενός ρούχου, πάνω από 25 τόνοι υφάσματος έχουν εκμεταλλευτεί για τη δημιουργία νέων προϊόντων. Επιπλέον, υπολογίζεται πως μέσω της λειτουργίας του Fabric Republic, έχει αποφευχθεί η εκπομπή πάνω από 450 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, καθώς μέσω της επαναχρησιμοποίησης των ενδυμάτων, αποφεύγεται (εμμέσως) η εκ νέου παραγωγή υφασμάτων από πρώτες ύλες».

Η καινούρια πραγματικότητα της Covid-19

«Ένας σημαντικός αριθμός κάδων συλλογής είναι τοποθετημένοι στα καταστήματα του δικτύου των συνεργατών μας, ώστε να διευκολύνονται οι πολίτες για την προσφορά των ρούχων. Το σημαντικότερο, λοιπόν, πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, λόγω της πανδημίας, είναι το γεγονός ότι με την παύση της λειτουργίας των καταστημάτων, μειώθηκαν σημαντικά οι ποσότητες ενδυμάτων που συλλέγονται, ενώ παράλληλα η ανάγκη παρέμεινε ίδια, αν όχι μεγαλύτερη. Η λειτουργία της υπηρεσίας μας, ωστόσο, συνεχίζει κανονικά, χάρη στην προσφορά ενδυμάτων στους υπόλοιπους κάδους συλλογής, στη συγκινητική αφοσίωση του προσωπικού και των εθελοντών μας, καθώς και στο γεγονός ότι προσαρμοστήκαμε πλήρως στα νέα μέτρα ασφαλείας».

FabricRepublic 04

Η προσφορά μας στους Fabric Republic

«Όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν ρούχα, έχουν τη δυνατότητα να τα διαθέσουν στους κάδους συλλογής που είναι τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία. Όποιος ή όποια θέλει να προσφέρει ρούχα μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα μας, http://www.fabricrepublic.gr, και να εντοπίσει τον κοντινότερο κάδο συλλογής που τον/την εξυπηρετεί. Ο καθένας μας μπορεί να οργανώσει ένα event συλλογής ρούχων, στο σχολείο του, στην πολυκατοικία του ή στην γειτονιά του και να προσφέρει τα ρούχα που συλλέχθηκαν.

Επιπλέον, κάποιος που θέλει να συνεισφέρει, μπορεί να μας υποστηρίξει μέσω δωρεάς ή αγοράζοντας upcycling προϊόντα μέσω του www.fabricrepublic.store, καθώς η υπηρεσία του Fabric Republic είναι μη κερδοσκοπική και βασίζεται 100% σε δωρεές και χορηγίες. Τέλος, η εθελοντική προσφορά είναι πάντοτε κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη, καθώς οι εθελοντές μας ανέκαθεν έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας μας».

Conscious για εσάς σημαίνει…

«Εκείνος που δεν αδιαφορεί, που δεν κλείνει τα μάτια μπροστά στο πρόβλημα. Εκείνος που πράττει για να «κόψει» την κακιά συνήθεια, να βελτιώσει την κατάσταση, να αλλάξει τον κόσμο».

Σας ευχαριστούμε που μοιραστήκατε τις εμπειρίες σας και το όραμά σας μαζί μας.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(7 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: