Είμαι Lab Rat και είμαι καλά… ακόμα!

Κυριακή, 11 Απριλίου 2021, 11:04
Είμαι Lab Rat και είμαι καλά… ακόμα! Είμαι Lab Rat και είμαι καλά… ακόμα! Sketching Science

Όταν ξεκινά κανείς ένα διδακτορικό ανεξαρτήτως κατεύθυνσης, έχει ΠΑΝΤΑ την πεποίθηση, ότι ήρθε σε αυτή τη ζωή για να σώσει τον κόσμο. Επίσης, όπως έλεγε και ένας καθηγητής μου κάποτε, όλοι προβάρουμε στα κρυφά το λόγο που θα βγάλουμε στο βήμα, κάποια χρόνια μετά, εκεί στη μακρινή Σουηδία, τη στιγμή που θα μας απονεμηθεί το βραβείο Nobel…

Ποια, όμως, είναι η πραγματικότητα μέσα στο εργαστήριο;

Ο όρος “lab rat” έχει την κυριολεκτική του βάση στα τρωκτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται στην επιστήμη (και συγκεκριμένα στα ζωοτροφεία) για ερευνητικούς σκοπούς. Επίσης, ο όρος χρησιμοποιείται και για τους ανθρώπους που αναφέρονται ως «υγιή άτομα» τα οποία εργάζονται ως δοκιμαστές φαρμάκων στην 1η φάση κλινικών εφαρμογών.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ο όρος αναφέρεται και περιπαικτικά για να περιγράψει (κυρίως) τους υποψήφιους διδάκτορες που περνούν ατελείωτες ώρες μέσα σε ένα εργαστήριο και σε αυτό θα αναφερθούμε στο παρόν άρθρο. Το στρες για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, η μειωμένη επικοινωνία με άλλους, η μοναχικότητα του συγκεκριμένου επαγγέλματος καθώς και το συνεχές διάβασμα και ο ανταγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο κάνουν αυτή την επιλογή καριέρας… κάπως ιδιαίτερη. Ας ανακαλύψουμε, λοιπόν, μαζί βασικά στοιχεία της ζωής ενός lab rat.

Η καθημερινότητα

1ος χρόνος

Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη μέρα. Η πρώτη μέρα στο διδακτορικό είναι σαν την πρώτη μέρα στο σχολείο. Ξυπνάς με χαρά, βάζεις τα καινούρια σου τετράδια στην τσάντα, ντύνεσαι στην πένα και είσαι έτοιμος να κατακτήσεις τον κόσμο. Η μέρα αυτή συνήθως περνάει με το να γνωρίσεις τους συνεργάτες σου, να διακοσμήσεις το καινούριο σου γραφείο και να ξεκινήσεις να διαβάζεις επιστημονικές μελέτες, οι οποίες σχετίζονται με το δικό σου θέμα… διάβασμα το οποίο θα τελειώσεις περίπου μετά από ένα χρόνο, όταν κατάκοπος, φορώντας πάντα τζιν/φόρμα και αθλητικά παπούτσια και με την ψαλίδα του μαλλιού να σε κοιτάζει με απειλητικές διαθέσεις, θα έχεις καταφέρει να διαμορφώσεις τα πρώτα πειράματα που θα πραγματοποιήσεις! Μην αυταπατάσαι ωστόσο… Το διάβασμα ΔΕ θα τελειώσει πριν πάρεις το διδακτορικό. Ένα διαλειμματάκι θα κάνεις να πάρεις μια ανάσα.

2ος, 3ος, 4ος, … , nος χρόνος

Πειράματα, διάβασμα, αϋπνία, χαρές, λύπες και διαφορετικά αθλητικά παπούτσια εναλλάσσονται περίτεχνα με μόνο σκοπό να εκδοθείς! Ούτε να πάρεις Nobel, ούτε να σώσεις τον κόσμο… ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙΣ!!! Είναι η στιγμή που εσύ και ο Κωνσταντίνος Κατακουζηνός γίνεστε ένα και θέλεις όσο τίποτα να βρεθεί αυτό το (καλό φυσικά!) επιστημονικό περιοδικό, στο οποίο θα αρέσει η μελέτη που έχεις κάνει και θα θέλει να τη δημοσιεύσει. Εκεί, η αλήθεια είναι πως όσο μεγαλύτερες βλέψεις έχεις, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να προσγειωθείς ανώμαλα. Ωστόσο, έχεις την αμέριστη συμπαράστασή μου, καθώς για τον καθένα μας η δουλειά του είναι μοναδική και, φυσικά, θέλει να τη δει να δημοσιεύεται σε ένα περιοδικό με κύρος. Fingers crossed, λοιπόν!

Bonus

Για το τέλος σας αφήνω το καλύτερο. Τι συμβαίνει όταν στο διδακτορικό έρχεσαι πρώτη φορά σε επαφή με ζώα εργαστηρίου με τα οποία πρέπει να συνεργαστείς; Εγώ θα σου πω!

Ας μιλήσουμε για γλυκά ποντικάκια. Την πρώτη φορά που μπαίνεις, σε κατακλύζει ένα άγχος αλλά και ένας μεγάλος ενθουσιασμός. Βλέπεις την κίνησή τους, το πώς τρώνε, το πώς κοιμούνται στις φωλιές που φτιάχνουν και το βασικότερο… το grooming! Το πώς καθαρίζουν το ένα το άλλο, πράξη που σου φέρνει ένα κρυφό χαμόγελο στα χείλη (συγκινήθηκα τώρα).

Στην πορεία τα πράγματα αλλάζουν λίγο. Άλλες φορές τρομάζεις ότι τα πόνεσες πιάνοντάς τα απ’ την ουρά και αυτά βρίσκουν ευκαιρία να δαγκώσουν το γάντι, άλλες φορές παρακολουθείς τις γέννες και μαγεύεσαι με το μεγαλείο της ζωής και άλλες φορές στεναχωριέσαι όταν κάποιο φύγει από τη ζωή, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος. Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα και πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς, στους οποίους πρέπει να φερόμαστε με απεριόριστο σεβασμό, ηρεμία και κατανόηση.

Οδηγίες προς ναυτιλομένους

-Όταν πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις ένα διδακτορικό πρέπει να θυμάσαι ότι το κάνεις για σένα και μόνο. Όχι για να πενεύεται ο μπαμπάς σου στο χωριό (εντάξει, θα γίνει κι αυτό αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ).

- Πάντα να έχεις καθαρό και πλήρως εξοπλισμένο πάγκο. Όταν ο πάγκος είναι σε σειρά το ίδιο θα συμβαίνει και με τις σκέψεις σου (τα λέει κι ο Κοντιζάς).

- Να κρατάς λεπτομερές αρχείο των πειραμάτων και των αποτελεσμάτων. Ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να χρειαστείς αποτελέσματα ενός δοκιμαστικού πειράματος.

- Θέσε απο την αρχή με σαφήνεια τα επιστημονικά σου ερωτήματα και σχεδίασε ρεαλιστικά πειράματα που θα δώσουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

- Η βιβλιογραφία είναι φίλος μας. Ψάξε τις πειραματικές διαδικασίες που εφαρμόζονται σε άλλες μελέτες με παρεμφερή ερωτήματα και εφάρμοσε αυτά που σου ταιριάζουν.

- Ρώτα τους συναδέλφους σου για πράγματα που δεν ξέρεις. Σίγουρα οι μεγαλύτεροι θα σου πουν εξαιρετικά tips για τις πειραματικές διαδικασίες αλλά και θα σε βοηθήσουν στο θεωρητικό κομμάτι.

- Όταν συνεργάζεσαι με ζώα να ασχολείσαι με αυτά όταν είσαι ήρεμος και ξεκούραστος. Τα ζώα αντιλαμβάνονται το στρες και την κακή διάθεση και πιθανότατα δε θα υπάρξει συνεργασία μια τέτοια μέρα.

- Να τρως καλά, να πίνεις πολύ νερό και να κοιμάσαι. Το διδακτορικό δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά αντοχής.

Καταλαβαίνεις ότι είσαι lab rat όταν:

-Νιώθεις το εργαστήριο πιο οικείο από ότι το σπίτι σου

-Δε σε χαροποιεί τίποτα όταν δεν πηγαίνουν καλά τα πειράματα

-Σε παρέες δεν μπορείς να εξηγήσεις με τι ασχολείσαι και νιώθεις μοναξιά

-Κάνεις geeky αστεία που κανείς δεν καταλαβαίνει και γελάς μόνος σου

-Αρχίζεις να μιλάς στα δείγματά σου (έμψυχα ή άψυχα) και τσακώνεσαι με τα μηχανήματα

-Όση δουλειά και να βγάζεις, νομίζεις ότι πρέπει να κάνεις περισσότερα

-Νιώθεις ευχάριστα με τον όρο lab rat

-….

Η λίστα είναι ατελείωτη. Παρ’ το στην πλάκα και συνέχισε, αλλά με μέτρο. Δεν τελειώνει η ζωή σε ένα διδακτορικό. Και αν δεν πάρεις το Nobel, δεν έγινε και τίποτα. Αν, ωστόσο, το πάρεις, μη μας ξεχάσεις στις ευχαριστίες!

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(11 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: