Γόπα project: «Εσύ πού θα πετάξεις το αποτσίγαρό σου;»

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020, 01:09
Γόπα project: «Εσύ πού θα πετάξεις το αποτσίγαρό σου;» Γόπα project: «Εσύ πού θα πετάξεις το αποτσίγαρό σου;»

Τετάρτη βράδυ, ώρα 12.00 π.μ. Αναμμένο τσιγάρο και με «γοργό» βήμα, ελαφρώς λαχανιασμένος ανηφορίζεις τον πεζόδρομο της Ερμού. Σε λίγα λεπτά έχεις ήδη φτάσει στην πλατεία Συντάγματος, ενώ το τσιγάρο καίγεται αργά. «Τελευταία τζούρα», σκέφτεσαι και το σβήνεις, πολύ σχολαστικά. Πού όμως θα το πετάξεις;

Το μείζον πρόβλημα με τις χιλιάδες πεταμένες γόπες στο δρόμο ήρθε να περιορίσει το “γόπα project”, που μας καλεί να ψηφίσουμε με τη γόπα μας. Ο εκ των εμπνευστών του «γόπα» project, Αλέκος Λιάπης, αποκλειστικά για το “BeConscious” δίνει τις δικές τους απαντήσεις στα διλλήματα που του θέτουμε. Ας γνωρίσουμε το “γόπα project”!

Το “γόπα project” είναι...

περιβαλλοντικό πρόγραμμα, συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων. Αφορά τη δημιουργία ενός αστικού σταχτοδοχείου το οποίο αφενός έρχεται να καλύψει την απουσία αστικών/δημόσιων σταχτοδοχείων στις ελληνικές πόλεις και αφετέρου να κινητοποιήσει με ευρηματικό τρόπο τους καπνιστές (μέσω ενός συστήματος ψηφοφορίας) έτσι ώστε να μειωθούν τα απορρίμματα τσιγάρου στο δημόσιο χώρο. To πρόγραμμα φιλοδοξεί να καλύψει όλες τις πτυχές του προβλήματος (απουσία αστικών σταχτοδοχείων, έλλειψη ενημέρωσης για τις επιπτώσεις των αποτσίγαρων στο περιβάλλον, «κακή νοοτροπία», περιβαλλοντικές επιπτώσεις) μέσα από μια διαδικασία η οποία ενθαρρύνει και προωθεί την συμμετοχή των καπνιστών.

Η ιδέα

Η αρχική ιδέα προέρχεται από το εξωτερικό. Παρόμοια προτζεκτ υλοποιούνται σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια. Αφορμή για την μεταφορά και την προσαρμογή της ιδέας στην Ελλάδα στάθηκε το πρόγραμμα Τhis is Athens – Polis. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό ο δήμος της Αθήνας κάλεσε τους δημότες να στείλουν τις προτάσεις τους για αστικές παρεμβάσεις – μικρής κλίμακας – με «έπαθλο» την χρηματοδότηση της υλοποίησης τους. Μια από τις προτάσεις που προκρίθηκαν προς υλοποίηση ήταν και η δική μας. Έτσι ξεκίνησε η λειτουργία του προγράμματος τον Αύγουστο του 2019.

Η ομάδα

Η ομάδα μας αποτελείται από πέντε μέλη με ειδικότητες το place branding, την πολεοδομία, τις πολιτικές επιστήμες, το social media marketing και τον προγραμματισμό.

Η συνεισφορά του «γόπα project»

Έρευνες από την εφαρμογή παρόμοιων παρεμβάσεων σε πόλεις του εξωτερικού καταγράφουν μείωση των απορριμμάτων τσιγάρου κατά 50%. Η υποδοχή του προγράμματος στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα θετική. Οι καπνιστές ανταποκρίνονται και τα σταχτοδοχεία στα σημεία παρέμβασης γεμίζουν. Κατά μέσο όρο κάθε σταχτοδοχείο συγκεντρώνει μίνιμουμ 1000 αποτσίγαρα το μήνα, ενώ έχουν υπάρξει ερωτήματα και σταχτοδοχεία τα οποία σε διάστημα 7-10 ημερών κατάφεραν να συγκεντρώσουν σχεδόν 2000 αποτσίγαρα. Συνολικά υπολογίζουμε ότι έχουμε συλλέξει γύρω στα 30.000 αποτσίγαρα.

Τα αποτσίγαρα που συλλέγετε, τι τα κάνετε;

Πλέον, τα συλλεγόμενα μέσω του προγράμματος αποτσίγαρα εξάγονται προς ανακύκλωση σε συνεργασία με Γαλλική εταιρεία η οποία εξειδικεύεται στην ανακύκλωση αποτσίγαρων. Η στάχτη, ο καπνός και το χαρτί κομποστοποιούνται ενώ από το φίλτρο του τσιγάρου παράγονται επιφάνειες ανακυκλωμένου και ανακυκλώσιμου πλαστικού οι οποίες αξιοποιούνται στην παραγωγή νέων προϊόντων.

Τον Ιανουάριο του 2020 «ανακυκλώσαμε» μια πρώτη παρτίδα από 5.000 αποτσίγαρα ενώ ο προγραμματισμός για τον Δήμο της Αθήνας, με βάση τα τωρινά δεδομένα και το υφιστάμενο δίκτυο σταχτοδοχείων, προβλέπει για εφέτος την ανακύκλωση 50.000 αποτσίγαρων.

Ανακύκλωση αποτσίγαρων πραγματοποιούν ελάχιστες εταιρίες ανακύκλωσης στον κόσμο. Η εξαγωγή απορριμμάτων -ακόμη και προς ανακύκλωση- δεν αποτελεί την πιο ορθή, περιβαλλοντικά, πρακτική. Φιλοδοξία μας είναι να συμβάλουμε στην ανάπτυξη ενός τέτοιου προγράμματος και στην χώρα μας. Η τεχνογνωσία υπάρχει.

Πολύ πρόσφατα ξεκινήσαμε μια συνεργασία με το ΕΜΠ και τον καθηγητή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ κ. Γεράσιμο Λυμπεράτο. Σε πρώτη φάση τοποθετήσαμε ένα σταχτοδοχείο γόπα project στο κυλικείο της Σχολής Χημικών – Μηχανικών του ΕΜΠ. Τα συλλεγόμενα αποτσίγαρα δεν θα εξάγονται προς ανακύκλωση αλλά θα συγκεντρώνονται στο εργαστήριο της σχολής το οποίο θα μελετήσει τρόπους για την περαιτέρω αξιοποίηση τους. Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη ενός προγράμματος ανακύκλωσης αποτσίγαρων και στην Ελλάδα.

Γόπα 3

Μπορώ και εγώ να στείλω τη δική μου ερώτηση- δίλλημα;

Τα ερωτήματα του «συστήματος ψηφοφορίας» μπορεί να αφορούν την ίδια την πόλη και την τοπική κοινότητα, τον αθλητισμό, τις προτιμήσεις στη μουσική, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τις προτιμήσεις στο φαγητό, να έχουν κοινωνικό ή πολιτικό περιεχόμενο, να εμπνέονται από την επικαιρότητα, να είναι χιουμοριστικά. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ερωτήματα στο πλαίσιο της πολιτικής ορθότητας με κοινό βασικό χαρακτηριστικό να εξυπηρετούν τον στόχο τους. Να παρακινούν τον περαστικό να χρησιμοποιήσει το σταχτοδοχείο.

Τα ερωτήματα «παράγονται» από την ομάδα του γόπα project, φιλοδοξία μας όμως είναι το σταχτοδοχείο να λειτουργήσει ως ένα ανοιχτό βήμα για όλους τους πολίτες καθιστώντας τους έτσι συμμέτοχους στην προσπάθεια αυτή. Οι πολίτες μπορούν να στέλνουν τα δικά τους ερωτήματα στα social media του προγράμματος ενώ παράλληλα τα σταχτοδοχεία είναι διαθέσιμα σε «ομάδες πολιτών», φορείς και δίκτυα της πόλης για την προβολή της κοινωνικής, περιβαλλοντικής ή φιλανθρωπικής τους δράσης.

 

Ας τους γνωριστούμε καλύτερα, μέσα από τις απαντήσεις τους στα δικά μας διλήμματα

Για καφέ στο: α. Κολωνάκι ή β. Εξάρχεια
Εξάρχεια

Έξοδο για: α. θέατρο ή β. σινεμά
Σινεμά

Διακοπές στο: α. βουνό ή β. νησί
Νησί

Καπνίζεις: α. Ναι ή β. Όχι
Ναι. Στριφτό.

Social media: a. Facebook ή β. Instagram
Ιnstagram

Μουσική στο: α. Spotify ή β. Youtube
Youtube

Προτιμάς να βλέπεις: α. ποδόσφαιρο ή β. μπάσκετ
Ποδόσφαιρο

Μπουγάτσα: α. αλμυρή ή β. γλυκιά
Αλμυρή

Βρώμικο στη: α. Μιχαλακοπούλου ή β. Μαβίλη
Μαβίλη

Προτιμάς να ακούς: α. Μποφίλιου ή β. Φουρέιρα
Παυλίδη, Αγγελάκα, Δεληβοριά, Θ. Παπακωνσταντίνου

Πώς ένας μη καπνιστής μπορεί να συμμετέχει στην ψηφοφορία;

Είτε ηλεκτρονικά στα social media του προγράμματος είτε κάνοντας «γόπινγκ» στα σημεία παρέμβασης – το οποίο όσο και αν σας κάνει εντύπωση το έχω δει να συμβαίνει. Με την ευκαιρία θα ήθελα να παρακαλέσω τον κόσμο να μην «ψηφίζει» με οτιδήποτε άλλο πέρα από το αποτσίγαρο του και ιδιαίτερα με εύφλεκτα υλικά όπως εισιτήρια του μετρό, καλαμάκια κ.λ.π.

Περιοχές που μπορούμε να συναντήσουμε τα κίτρινα δοχεία;

Προς το παρόν στο δήμο της Αθήνας, στο δήμο Μεταμόρφωσης, στα Χανιά, στη Σέριφο, στην Αμοργό, στα Κουφονήσια, στην Ηρακλεία, στη Δονούσα, στη Κίμωλο, στην Ανάφη, στη Σχοινούσα, στη Φολέγανδρο και στη Σίκινο . Σύντομα θα ανακοινώσουμε και άλλες συνεργασίες.

Γόπα 2

Το αγαπημένο σου «δίλημμα»;

Aγαπημένος  «Παπακωνσταντίνου» : Bασίλης – Θανάσης. Πριγκηπέσσα: από Μάλαμα – από Καρρά. Sandals: with Socks – Without. 

Δεδομένου ότι απευθυνόμαστε σε καπνιστές το αποτέλεσμα που με εξέπληξε, ευχάριστα, ήταν η «ισοπαλία» στην ερώτηση για τον αντικαπνιστικό νόμο (υπέρ/κατά).

Αλήθεια, ποια είναι η γνώμη σας για τον αντικαπνιστικό νόμο;

Όσο και αν ως καπνιστές μας «ξεβολεύει», είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της εφαρμογής του. Χωρίς «αλλά» και χωρίς παρενθέσεις. Ο σεβασμός στα δικαιώματα των μη καπνιστών θα έπρεπε να είναι κάτι το αυτονόητο.

Ποιοί είναι οι επόμενοι στόχοι του γόπα project;

Η επέκταση του προγράμματος σε δήμους και περιφέρειες σε όλη την χώρα καθώς και σε κάθε πιθανό «σημείο ενδιαφέροντος»: μπαρ, εστιατόρια, σινεμά, θέατρα, χώρους εκδηλώσεων, πανεπιστήμια, εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, στάσεις Μ.Μ.Μ. κ.α.

Τα conscious χαρακτηριστικά του γόπα project;

Το να πετάς τη «γόπα» του τσιγάρου σου στο δημόσιο χώρο μέσα στη πόλη παραμένει, ακόμα δυστυχώς, μια «αποδεκτή» -κοινωνικά- ενέργεια. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απουσία αστικών/δημόσιων σταχτοδοχείων καθώς και στην έλλειψη ενημέρωσης για τις επιπτώσεις των αποτσίγαρων στο περιβάλλον. Επιπλέον ο περισσότερος κόσμος νομίζω ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των αποτσίγαρων που πετιούνται στον αστικό χώρο καταλήγει (μέσω της βροχής, του αέρα και του δικτύου υπονόμων) στη θάλασσα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Το «γόπα project», πέρα από την συλλογή και ανακύκλωση των αποτσίγαρων, λειτουργεί και ως μια συνεχής προσπάθεια, μια διαρκής «καμπάνια» που σκοπό έχει να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τόσο τους καπνιστές όσο και τους Δήμους. Είναι εδώ για να δώσει λύσεις αλλά κυρίως να θέσει ερωτήματα: Χρειαζόμαστε αστικά / δημόσια σταχτοδοχεία; Πως διαχειριζόμαστε τα συλλεγόμενα αποτσίγαρα;
Για να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να έχουμε συνειδητοποιήσει ορισμένα δεδομένα:
Οι «γόπες» των τσιγάρων αποτελούν το πιο συχνό/κοινό είδος απορρίμματος, παγκοσμίως. Σύμφωνα με την WWF, 4,5 τρις «γόπες» το χρόνο καταλήγουν στο δημόσιο χώρο. Επιπλέον τα αποτσίγαρα είναι τοξικά απόβλητα με «διάρκεια ζωής» άνω των 10 ετών, η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων ενώ αποτελούν καθημερινό κίνδυνο για πουλιά, ψάρια, κατοικίδια ακόμα και μικρά παιδιά. Μια και μόνο «γόπα» περιέχει περισσότερες από 4000 τοξικές ουσίες ενώ μπορεί να μολύνει 500 λίτρα νερού. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταναλώνουμε 22 δις τσιγάρα, μεγάλο ποσοστό των οποίων καταλήγουν, ως αποτσίγαρα, κάπου στο περιβάλλον.
Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, αναμένεται να αυξήσει τα απορρίμματα τσιγάρου επιβαρύνοντας περαιτέρω την καθαριότητα του δημοσίου χώρου και το περιβάλλον.
Τέλος θα ήθελα να προσθέσω το αυτονόητο, ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε το περιβάλλον από τα αποτσίγαρα μας είναι να σταματήσουμε το κάπνισμα.

 Ευχαριστούμε τους “γόπα project” για την παραχώρηση της συνέντευξης. Ευχόμαστε με τη σειρά μας, ακόμα περισσότερα κίτρινα δοχεία και ευφάνταστα διλήμματα.

STAY SAFE. STAY GOPA PROJECT LOVERS <3

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(6 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: