Make love (safely), not war!

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020, 12:02
Make love (safely), not war! Make love (safely), not war!

Το γυναικείο σώμα φέρει αλλαγές σε σχέση με το αντρικό. Οι γυναίκες έχουν μικρότερο μέσο όρο ύψους, σωματικού βάρους και εγκεφαλικού όγκου (βέβαια, σίγουρα έχουν περισσότερο μυαλό-ουψ). Ωστόσο η βασική ανατομική διαφορά αντρών και γυναικών είναι αυτή των αναπαραγωγικών οργάνων τους. Οι γυναίκες, όπως και όλα τα θηλυκά θηλαστικά, εξελίχθηκαν με τρόπο τέτοιο ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κυοφορούν και στη συνέχεια να γεννούν τους απογόνους τους. Ωστόσο, είναι αναφαίρετο δικαίωμα της κάθε γυναίκας το να επιλέξει το εάν και το πότε θα βάλει τον εαυτό της στη διαδικασία απόκτησης ενός παιδιού…

Έτσι, ήδη από την αρχαιότητα ξεκίνησε να γίνεται προσπάθεια ύπαρξης της επιλογής στο ζευγάρι για την απόκτηση απογόνων. Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούνταν ένα φυτό, το Σίλφιον, το οποίο πιθανολογείται πως απέτρεπε τη σύλληψη αλλά και τερμάτιζε μια πιθανή εγκυμοσύνη. Σήμερα, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μέθοδοι αντισύλληψης για τις γυναίκες. Οι κυριότερες περιλαμβάνουν τη χορήγηση των ορμονών προγεστερόνης και οιστραδιόλης στον οργανισμό της γυναίκας. Η χορήγηση αυτή μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους όπως ενέσιμα, μέσω αντισυλληπτικού χαπιού, επιθέματος, εμφυτεύματος αλλά και από ειδικό σπιράλ, το οποίο τοποθετείται στο εσωτερικό του κόλπου από το γυναικολόγο.

Γιατί προγεστερόνη και οιστραδιόλη;

Κατά τον εμμηνορροϊκό κύκλο τα επίπεδα των συγκεκριμένων ορμονών ρυθμίζουν την ωρίμανση και την απελευθέρωση των προς γονιμοποίηση ωαρίων στη μήτρα, ενώ σε κατάσταση εγκυμοσύνης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αφού με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται η ωρίμανση άλλων ωαρίων. Αυτόν τον συγκεκριμένο μηχανισμό εκμεταλλεύονται οι ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης, αφού μέσω της εξωγενούς αύξησης των ορμονών αυτών δίνεται στο σώμα η πλασματική εντύπωση της ύπαρξης εγκυμοσύνης. Έτσι δεν έχουμε την ωρίμανση και απελευθέρωση, από τις ωοθήκες, ωαρίων τα οποία θα μπορούσαν να γονιμοποιηθούν.

Οι ορμονικές αυτές αλλαγές, βέβαια, προκαλούν και σειρά παρενεργειών στη γυναίκα με τις πιο συνηθισμένες να είναι η ναυτία, ο πονοκέφαλος, η αύξηση της τριχοφυΐας και της κατακράτησης υγρών καθώς και συναισθηματικές μεταπτώσεις. Επιπλέον, ειδικά τα πρώτα χρόνια χρήσης της ορμονικής αντισύλληψης, παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών γυναικών με θρομβώσεις στο αίμα και σύμφωνα με έρευνες, τα αυξημένα οιστρογόνα (οιστραδιόλη) σχετίστηκαν με  την πιθανότητα θρόμβωσης. Έτσι, σε μεταγενέστερα σκευάσματα μειώθηκε η δόση οιστραδιόλης αλλά και πραγματοποιήθηκε χρήση χημικών ενώσεων ανάλογων των ορμονών αυτών, με σκοπό την περαιτέρω μείωση των παρενεργειών.

Όσον αφορά μη ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης, σε αυτές περιλαμβάνονται η χρήση γυναικείου προφυλακτικού (εισάγεται στον κόλπο και αποτρέπει την επαφή του σπέρματος με κόλπο και τράχηλο), σπερματοκτόνων, κολπικού διαφράγματος, τραχηλικής καλύπτρας και κολπικού σπόγγου. Επιπλέον, υπάρχει και μηχανικό σπιράλ το οποίο δεν απελευθερώνει προγεστερόνη αλλά το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο (συνδυασμός πλαστικού και μετάλλου) αποτρέπει την επιβίωση των σπερματοζωαρίων και παράλληλα, καθιστά το περιβάλλον της μήτρας ακατάλληλο για εμφύτευση. Όλες οι παραπάνω μέθοδοι δεν παρουσιάζουν τις παρενέργειες των ορμονικών μεθόδων. Τέλος, η μόνιμη μέθοδος αντισύλληψης των γυναικών περιλαμβάνει την περίδεση των σαλπιγγών και συστήνεται μόνο σε γυναίκες οι οποίες δεν επιθυμούν την (περαιτέρω) απόκτηση παιδιών.

Από το σύνολο των μεθόδων αντισύλληψης (εκτός των μόνιμων) πιο αποτελεσματική θεωρείται η χρήση του σπιράλ, καθώς αυτό μπορεί να παραμείνει στη μήτρα από 2 έως 5 χρόνια και η αποτελεσματικότητά του φτάνει το 99%. Στη συνέχεια ακολουθούν οι υπόλοιπες ορμονικές και μη μέθοδοι (εκτός των προφυλακτικών) με ποσοστό αποτελεσματικότητας 91-94% και τέλος, ακολουθούν τα προφυλακτικά με ποσοστό 78-85%. Βασικός παράγοντας της διαφοράς των ποσοστών είναι το κατά πόσο γίνεται σωστή χρήση του εκάστοτε τρόπου. Ωστόσο, γνωρίζοντας πως ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός, οποιαδήποτε μέθοδος αντισύλληψης θα πρέπει να λαμβάνεται σε άμεση συνεννόηση με το γιατρό σας και εφόσον λαμβάνεται με σωστό τρόπο, θα έχει την επιθυμητή αποτελεσματικότητα.         

Τι συμβαίνει με τις αντρικές μεθόδους αντισύλληψης;

Σήμερα, η μόνη μέθοδος πρόσκαιρης αντρικής αντισύλληψης είναι το -γνωστό σε όλους- αντρικό προφυλακτικό. Πριν από κάποια χρόνια υπήρξε η δημιουργία αντρικού αντισυλληπτικού χαπιού το οποίο όμως δεν πέρασε τις κλινικές δοκιμές, αφού και οι άντρες μετά τη λήψη του παρουσίασαν παρενέργειες (αλλαγές στη διάθεση, απώλεια λίμπιντο). Αξιολογώντας, λοιπόν, τη σχέση κόστους και οφέλους, αποφασίστηκε το συγκεκριμένο χάπι να μην κυκλοφορήσει, αφού οι άντρες δε διατρέχουν τον κίνδυνο εγκυμοσύνης άρα θεωρείται πως δεν αξίζει να ταλαιπωρούνται από αυτές τις παρενέργειες. Σήμερα, δοκιμάζεται μία μέθοδος μη χειρουργικής βαζεκτομής, κατά την οποία θα εισάγεται ενέσιμα τζελ στο σπερματικό σωλήνα, το οποίο θα εξουδετερώνει τα σπερματοζωάρια. Τέλος και για τους άντρες υπάρχει μόνιμη μέθοδος αντισύλληψης, η οποία περιλαμβάνει τη χειρουργική στείρωση.

Σημαντικό στοιχείο που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε…

Σημαντικότατο θέμα το οποίο έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες όσο και οι άντρες, είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Ο μόνος τρόπος να προστατευτούμε από αυτά είναι η χρήση προφυλακτικού. Καμία άλλη μέθοδος αντισύλληψης δεν προστατεύει το άτομο από τα ΣΜΝ.

Σήμερα, οι αντισυλληπτικές μέθοδοι αποτελούν δυνατό όπλο στη φαρέτρα των ανθρώπων ώστε να έχουν την επιλογή να αποφασίσουν το χρόνο απόκτησης απογόνων. Όποια μέθοδο αντισύλληψης κι αν επιλέξετε, πάντα να το κάνετε σε συνεννόηση με το γιατρό σας και να τον ενημερώνετε άμεσα για όποια ανεπιθύμητη παρενέργεια μπορεί να παρατηρηθεί. 

Μην ξεχνάτε ότι η καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης είναι η ΑΠΟΧΗ αλλά δυστυχώς… έχει και αυτή παρενέργειες (για εσάς και κυρίως για τους γύρω σας)!

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

    Πηγές
    • Davis AJ (2000). Advances in contraception. Obstet Gynecol Clin North Am. 27:597-610
    • Cleland J, Conde-Agudelo A, Peterson H, Ross J, Tsui A (2012). Contraception and health. Lancet. 380: 149–56
    • Rott H (2012). "Thrombotic risks of oral contraceptives". Current Opinion in Obstetrics and Gynecology. 24 (4): 235–40
    • Carr B, Gates MF, Mitchell A, Shah R (2012). Giving women the power to plan their families. The Lancet. 380:80–82
    • Amory JK (2016). Male contraception. Fertil Steril. 106:1303-1309

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(10 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: