Μάρκος Κορβέσης: «Ένας πραγματικός ηγέτης χρειάζεται να έχει ενσυναίσθηση»

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021, 01:09
Μάρκος Κορβέσης: «Ένας πραγματικός ηγέτης χρειάζεται να έχει ενσυναίσθηση» Μάρκος Κορβέσης: «Ένας πραγματικός ηγέτης χρειάζεται να έχει ενσυναίσθηση»

Εσύ αγαπάς το αντικείμενο με το οποίο ασχολείσαι; Αν όχι, θα ήθελες να βρεις αυτό που αγαπάς; Το Ikigai σημαίνει στα ιαπωνικά «λόγος ύπαρξης». Ο Μάρκος Κορβέσης είναι Σύμβουλος Καριέρας και βοηθάει άτομα σε όλο τον κόσμο να βρουν το Ikigai τους, μια εργασία που αγαπάνε, την κάνουν καλά, τη χρειάζεται ο κόσμος και ανταμείβονται γι’ αυτή. Έχει βοηθήσει περισσότερα από 1000 άτομα, με επιτυχίες σε περισσότερες από 25 χώρες, να βρουν την εργασία που επιθυμούν. Το όραμα του είναι να βοηθήσει εκατομμύρια άτομα με την επαγγελματική τους πορεία σε όλο τον κόσμο. 

Σήμερα, προσφέρει τις υπηρεσίες του μέσω της εταιρείας συμβουλευτικής καριέρας LeadCompass. Συνεργάζεται με εταιρείες σε ΗΠΑ, Καναδά, Αγγλία, Ολλανδία και άλλες χώρες και παρακολουθεί τις πιο σύγχρονες και καινοτόμες τεχνικές συμβουλευτικής. Είχαμε την χαρά να συζητήσουμε με τον Μάρκο για την ηγεσία, το όραμά του και να μας δώσει συμβουλές, σχετικά με την αγορά εργασίας.

Είσαι ένας έμπειρος σύμβουλος καριέρας και αναβαθμίζεις συνεχώς την ποιότητα των υπηρεσιών συμβουλευτικής της LeadCompass, με στόχο την απογείωση της ομάδας σου. Ποια θα έλεγες ότι είναι τα χαρακτηριστικά ενός πραγματικού ηγέτη;

Ένας πραγματικός ηγέτης πιστεύω ότι χρειάζεται να εξελίσσεται συνεχώς με αυτοδιδασκαλία και δια βίου μάθηση, έχοντας ξεκάθαρους στόχους και όραμα. Να έχει δημιουργικές καινοτόμες ιδέες και να τις υλοποιεί με στρατηγικό ρίσκο και κριτική σκέψη. Χρειάζεται να έχει ενσυναίσθηση και να βοηθάει όλη την ομάδα να εξελίσσεται, προσφέροντας τις προοπτικές εξέλιξης που επιθυμεί το κάθε μέλος της ομάδας.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι επαγγελματικών συνεντεύξεων ανά τον κόσμο. Ποιες είναι οι πιο ασυνήθιστες πρακτικές που μπορεί κανείς να συναντήσει;

Η πιο ασυνήθιστη βρίσκεται στη Σουηδία και είναι συνέντευξη με ρομπότ που διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη για αξιολόγηση και επιλογή υποψηφίων. Υπάρχει επίσης άλλη μια παρόμοια συνέντευξη που συναντάμε σε διάφορες χώρες, όπου ο υποψήφιος μιλάει με την κάμερα αλλά σε πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης και αξιολογείται από αυτό.

Το «elevator pitch» είναι μια σύντομη παρουσίαση του εαυτού μας μέσα σε 1 λεπτό. Πόσο σημαντικό είναι να έχει προετοιμάσει ο καθένας από εμάς ένα elevator pitch;

Είναι πολύ σημαντικό να παρουσιάζουμε ξεκάθαρα στους άλλους ποιοι είμαστε και να το προσαρμόζουμε στο άτομο που μιλάμε. Σε μια συνέντευξη, για παράδειγμα, λέμε συνοπτικά τι εκπαίδευση και εμπειρία έχουμε, σχετική με τη θέση που κάνουμε αίτηση, αναφέρουμε τι μπορούμε να προσφέρουμε στην εταιρεία, ποιοι είναι οι τωρινοί και μελλοντικοί μας στόχοι, όπως και πώς συνδέονται οι στόχοι μας με τη συγκεκριμένη θέση και εταιρία.

 2

Τι συμβουλή θα έδινες σε ένα φοιτητή/-τρια ή απόφοιτο-/η, ο οποίος προσπαθεί να δικτυωθεί στην αγορά εργασίας;

Να χτίσει ένα πολύ δυνατό προφίλ στο LinkedIn και να το αξιοποιήσει για επαγγελματική δικτύωση με εύρεση μεντόρων στο αντικείμενό που ενδιαφέρεται, από Ελλάδα και εξωτερικό, δηλαδή έμπειρα επιτυχημένα άτομα στον κλάδο. Προτείνω ακόμα να κάνει μια λίστα με 5-10 εταιρείες και να συνδεθεί μέσω LinkedIn ή και άλλων τρόπων, με στελέχη τους, ειδικά από το τμήμα που ενδιαφέρεται να εργαστεί μελλοντικά και το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού – HR.

Πώς οραματίζεσαι την εξέλιξη της LeadCompass στο μέλλον;

Οραματίζομαι τη LeadCompass να αποτελείται από μια μεγάλη φανταστική διαπολιτισμική ομάδα με συμβούλους σε όλη την Ευρώπη ή και εκτός Ευρώπης, παρέχοντας υπηρεσίες σε πολλές διαφορετικές γλώσσες, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο να βρουν το ikigai τους, μια εργασία που αγαπούν, την κάνουν καλά, τη χρειάζεται ο κόσμος και ανταμείβονται για αυτή.

Έχεις πετύχει να εργάζεσαι, ενώ παράλληλα ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο, είσαι δηλαδή ένας digital nomad. Αν έπρεπε να επιλέξεις μια χώρα για να ζεις, ποια θα ήταν αυτή και για ποιους λόγους;

Με ελκύουν ζεστές χώρες και εξωτικά νησιά, όπως Ταϊλάνδη (Πουκέτ), Ινδονησία (Μπαλί), Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μαλδίβες, Χαβάη. Μου αρέσει πολύ το πράσινο και το στοιχείο του νερού, είτε είναι θάλασσα, είτε λίμνη, ποτάμι, καταρράκτης. Θα ήθελα επίσης να ζήσω ένα διάστημα Ισλανδία, Αυστραλία, Κένυα, Νότια Αφρική, Κόστα Ρίκα και άλλα πολλά μέρη, κοινό στοιχείο είναι συνήθως τα ξεχωριστά φυσικά τοπία και τα διαφορετικά ζώα που ζουν εκεί και θα ήθελα να δω από κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον.

Έχεις υιοθετήσει έναν zero waste τρόπο ζωής. Ποιες ήταν οι δυσκολίες που συνάντησες σε αυτή τη διαδικασία και πόσο θετικά έχει επηρεάσει η αλλαγή αυτή τη ζωή σου;

Το Zero Waste είναι μια μεγάλη πρόκληση, έχω ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μου και φροντίζω να πλησιάζω σταδιακά ολοένα και περισσότερο το συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Το θετικό είναι ότι αισθάνομαι πως υποστηρίζω με αυτό τον τρόπο το περιβάλλον, μιας και έχω καταργήσει πλαστικά μιας χρήσης, κάνω ανακύκλωση, επαναχρησιμοποιώ κάποια πράγματα, περιορίζω την κατανάλωση ρεύματος, νερού, κτλ. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι, για να καταργήσω εντελώς τις συσκευασίες, χρειάζεται να μάθω να δημιουργώ πολλά πράγματα μόνος μου (πχ. είδη περιποίησης), να ψωνίζω χύμα προϊόντα χρησιμοποιώντας δικές μου οικολογικές συσκευασίες, κτλ. Αν κάποιος έχει το χρόνο και τα μέσα να το κάνει σωστά μπορεί να εξοικονομήσει και αρκετά χρήματα εκτός από το θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Γνωρίζουμε ότι έχεις μεγάλη αγάπη για το διάστημα. Αν έπρεπε να μπεις σε ένα διαστημόπλοιο και να εγκαταλείψεις την Γη, ποια είναι τα 3 πράγματα που θα έπαιρνες μαζί σου;

Θα έπαιρνα 3 αγαπημένα μου άτομα, αν ωστόσο η ερώτηση απευθύνεται σε αντικείμενα θα πήγαινα σε πιο πρακτικά όπως laptop, smartphone και ακουστικά. Δεδομένου ότι θα έχω ενέργεια για τις συσκευές και πρόσβαση σε μουσική, βίντεο, eBooks, audiobooks και άλλο περιεχόμενο που με ενδιαφέρει.

Αν μπορούσες να συναντήσεις τον 18χρονο Μάρκο, τι συμβουλή θα του έδινες;

Να κάνει αυτό που πραγματικά επιθυμεί χωρίς να τον ενδιαφέρει τι θα πουν οι άλλοι, να ζητά βοήθεια σε ότι χρειάζεται και να παίρνει περισσότερα ρίσκα.

Τι σημαίνει, για σένα, το να είσαι conscious;

Conscious για μένα σημαίνει να έχω αυτογνωσία, ξεκάθαρους στόχους και όραμα, επιλέγοντας το μεγαλύτερο μέρος των πράξεών μου συνειδητά.

Σε ευχαριστούμε πολύ!

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(4 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: