Ας γνωρίσουμε τους Hearthy Fertilizers

Η Hearthy είναι μια καταπληκτική ιδέα και ένα πολύ καλό παράδειγμα για εμάς ώστε να εμβαθύνουμε στην έννοια της κυκλικής οικονομίας που εισαγάγαμε πολύ πρόσφατα στο site μας. O Εριάλ, η Δέσποινα και η Χαρά ένωσαν τις δυνάμεις τους, τις γνώσεις τους και την θέληση τους για να αφήσουν το λιθαράκι τους σε αυτόν τον κόσμο με όσο το δυνατόν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και έτσι δημιούργησαν την Hearthy.
Εν ολίγης, θέλουν να χρησιμοποιούν τα δικά μας ‘’κομμένα’’ μαλλιά και να τα μετατρέπουν σε λίπασμα, άρα εκτός από το δικό τους αποτύπωμα θα φροντίσουν εν μέρη και το δικό μας. Τέλειο; Αλλά επειδή πάντα οι ιστορίες και οι διηγήσεις είναι καλύτερες από τους δημιουργούς τους, πάμε να τους γνωρίσουμε!
1. Περιγράψτε μας την ιδέα πίσω από την Hearthy Fertilizers
Η ιδέα πίσω από την Hearthy ξεκίνησε από μια επίσκεψη του Εριάλ στο κομμωτήριο. Τόσο απλά. Στα πλαίσια ενός φοιτητικού διαγωνισμού καινοτομίας που συμμετείχαμε, με την αρχική σύνθεση της ομάδας, κληθήκαμε να δημιουργήσουμε μια startup σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, μια εκ των οποίων ήταν η κυκλική οικονομία. Έτσι λοιπόν, στην αναζήτηση μιας επιχειρηματικής ιδέας, συμφωνήσαμε όλοι στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου λιπάσματος που θα περιέχει ως βασικό συστατικό του το ανθρώπινο μαλλί.
2. Ποια είναι η σύνθεση της ομάδας και με ποια αφορμή αποφασίσετε να ξεκινήσετε;
Η ομάδα ξεκίνησε με τον Εριάλ και την Δέσποινα, συνιδρυτές της Hearthy, τον Δεκέμβρη του 2020, η οποία όμως προχώρησε πέρα από τα πλαίσια του φοιτητικού διαγωνισμού, μιας και το μονοπάτι της επιχειρηματικότητας συναρπάζει και τους δύο. Λίγους μήνες αργότερα, εντάχθηκε και η Χαρά ως βασικό μέλος στην ομάδα, η οποία ασχολείται κυρίως με ερευνητικά ζητήματα του προϊόντος, καθώς και προσεχώς θα στηρίξουν την startup κι άλλα νέα μέλη. Τα τελευταία δύο εξάμηνα, η Hearthy αποτελεί μέλος του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΟΠΑ, ACEin.
3. Πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα των κομμένων μαλλιών ως προς την απόρριψή τους σε κομμωτήρια και κουρεία;
Τα ανθρώπινα μαλλιά είναι μια πρώτη ύλη της οποίας οι δυνατότητες δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς. Σε παγκόσμια κλίμακα, είναι ελάχιστες οι πρωτοβουλίες που αφορούν με την επαναχρησιμοποίηση των κομμένων μαλλιών.
Κάθε χρόνο, περίπου 300.000 τόνοι ανθρώπινης τρίχας παγκοσμίως καταλήγουν στα σκουπίδια, αριθμός που αυξάνεται προοδευτικά. Αν και τα ανθρώπινα μαλλιά είναι βιοαποδομήσιμα, η συσσώρευση τους θέτει σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Και αυτό συμβαίνει διότι τα μαλλιά δεν αποσυντίθενται γρήγορα. Κατά τη διαδικασία της αποσύνθεσης, η φυσική ανθρώπινη τρίχα απελευθερώνει μια σειρά από στοιχεία, μεταξύ των οποίων είναι το άζωτο και ο άνθρακας. Αν η απόρριψη των μαλλιών γίνει με τρόπο ακατάλληλο τότε ενδέχεται να φράξει τις υδάτινες οδούς προκαλώντας μόλυνση του νερού.
Τέλος, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν πως τα μαλλιά απορρίπτονται κατά κανόνα σε πλαστικές σακούλες. Όταν αυτές καίγονται στις χωματερές, απελευθερώνονται τοξίνες, επιβλαβείς όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τον άνθρωπο.
Το πρόβλημα απόρριψης των κομμένων μαλλιών, έρχεται να προστεθεί στην ελληνική Οδύσσεια της διαχείρισης απορριμμάτων. Με γνώμονα την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα αυτή.
4. Πείτε μας μια δυσκολία που συναντήσατε στην αναζήτηση χρηματοδότησης ως νέα startup. Πώς το αντιμετωπίσατε;
Η αναζήτηση χρηματοδότησης στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και ειδικά όταν η startup, ειδικεύεται στο κομμάτι της κυκλικής οικονομίας. Σαν ομάδα έχουμε καταφέρει μέσα από πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς να κερδίσουμε έπαθλα, τα οποία όμως καλύπτουν κάποια αρχικά έξοδα, στα πλαίσια των πειραματικών δοκιμών που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Εφόσον οι πειραματικές μας δοκιμές κριθούν πετυχημένες, θα μπορούμε να στοχεύουμε σε funds (της Ελλάδας ή του εξωτερικού) τα οποία ειδικεύονται στη δική μας θεματολογία.
5. Σε ποια φάση ωριμότητας βρίσκεται η ιδέα;
Η Hearthy είναι μια early-stage startup στον κλάδο της πράσινης επιχειρηματικότητας, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2021 από φοιτητές και φοιτήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τώρα προχωρά στα πρώτα βήματά της. Η ιδέα μας έχει αναπτύξει ένα βιώσιμο πλάνο λειτουργίας και πλέον είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις πρώτες πειραματικές δοκιμές.
6. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της Hearthy Fertilizers;
Στα πλαίσια της προσπάθειας δημιουργίας ενός αρχικού προϊόντος, η Hearthy ξεκινάει από τον Μάιο του 2022 να συνεργάζεται με τον Δήμο Βριλησσίων. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τη συλλογή των κομμένων μαλλιών από κομμωτήρια της περιοχής, τα οποία στην συνέχεια θα κομποστοποιούνται σε δομές του Δήμου και τέλος, θα δοκιμάζονται στα πάρκα της γειτονιάς. Με αυτόν τον τρόπο, θα εφαρμοστεί το επιχειρηματικό πλάνο της startup και θα εντοπιστούν σημεία προς βελτίωση και παράλληλα ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει κι αυτός σε ένα περιβαλλοντικό εγχείρημα, απλώς πηγαίνοντας για ένα κούρεμα!
7. Τι σημαίνει για εσάς «conscious»;
«Προσωπικά, με τον όρο conscious, σκέφτομαι την συλλογική ενσυναίσθηση που πρέπει να έχουμε σαν πολίτες μιας κοινωνίας. Ο όρος είναι τόσο ευρύς που καλύπτει κάθε πτυχή της ζωής μας στην οποία πρέπει να είμαστε conscious. Από την οικολογική μέχρι την κοινωνική συνείδηση, ο σύγχρονος πολίτης οφείλει να έχει ενσυναίσθηση σε κάθε τομέα της ζωής του και να προσπαθεί να τις βελτιώσει τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο.»
Εριάλ Σέγι, φοιτητής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο ΟΠΑ και συνιδρυτής της Hearthy
«Για εμένα conscious σημαίνει να έχουμε επίγνωση όχι μόνο του εαυτού μας αλλά και του ευρύτερου συνόλου στο οποίο ζούμε, δρούμε και αλληλοεπιδρούμε. Το συνειδητό και το ασυνείδητο συνυπάρχουν αρμονικά, περικλείοντας, ορισμένα πρότυπα κοινά για όλη την ανθρωπότητα. Και εμείς ως νέοι, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες συλλογικές εμπειρίες για ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον.»
Χαρά Μεγαγιάννη, φοιτήτρια Γεωπονίας & Αγροτεχνολογίας του Παν. Θεσσαλίας και ερευνήτρια στην Hearthy
«Η λέξη conscious δεν εκφράζει μόνο το όραμα της Hearthy, αλλά και των μελών της ξεχωριστά. Η ενσυναίσθηση, τόσο απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και στο ίδιο το περιβάλλον, το οποίο πλήττεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Για μένα, λοιπόν, τώρα περισσότερο από ποτέ, το να είναι κάποιος conscious δεν περιορίζεται απλώς στην συναισθηματική ευαισθησία, αλλά προχωρά και στην πράξη, από την πιο μικρή κίνηση μέχρι να φτιάξει κάποιος κάτι δικό του που θα έχει άμεσο θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.»
Δέσποινα Αδαμοπούλου, φοιτήτρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας στο ΟΠΑ και συνιδρύτρια της Hearthy
Ευχαριστούμε και τους τρεις για τα όσα μας εκμυστηρεύτηκαν και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στις πειραματικές τους δοκιμές αλλά κυρίως στην μετέπειτα πορεία τους. Είναι αισιόδοξο και ελπιδοφόρο να δημιουργούνται τέτοιου είδους startups από τόσο νέα άτομα. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε μέλη ενός οικοσυστήματος άρα τα δικά μας σκουπίδια είναι το φαγητό ενός άλλου οργανισμού. Για περισσότερες πληροφορίες για την Heathy ή για μια αμεσότερη αλληλεπίδραση, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.hearthy.gr και μείνετε συνδεδεμένοι με την ομάδα στο Facebook, Instagram και LinkedIn.
Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!