Athens Science Festival: Ας γνωρίσουμε το μεγαλύτερο φεστιβάλ επιστήμης της χώρας!

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022, 12:10
Athens Science Festival: Ας γνωρίσουμε το μεγαλύτερο φεστιβάλ επιστήμης της χώρας! Athens Science Festival: Ας γνωρίσουμε το μεγαλύτερο φεστιβάλ επιστήμης της χώρας!

Στο πλαίσιο του Athens Science Festival μιλήσαμε με τον Πάνο Καφούσια, Project Leader της SciCo και Executive Manager για το ASF 2022.

Ο Πάνος έχει σπουδάσει Γεωλογία στο ΕΚΠΑ, ενώ είναι τελειόφοιτος Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ίδιου πανεπιστημίου. Έχει υπάρξει μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, πραγματοποιώντας ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε ενηλίκους και παιδιά. Εκτός από τις ακαδημαϊκές και επιστημονικές δραστηριότητες, εργάστηκε στο θέατρο από το 2008-2014 ως Βοηθός Σκηνοθέτης, Διευθυντής Σκηνής και Υπεύθυνος Παραγωγής· από το 2016 ως το 2018 ήταν Συντονιστής της γκαλερί “a.antonopoulou.art” και από το 2018 ως το 2021 Υπεύθυνος Εκδηλώσεων στην αλυσίδα πολιτισμού IANOS στην Αθήνα. Το 2021 εργάστηκε ως Συντονιστής Έργου στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είναι ο περήφανος δημιουργός και συντάκτης της σελίδας «Ο Επίμονος Φυσιοδίφης» στο Instagram και το Facebook. 

Τον ρωτήσαμε κάθε απορία μας για το φεστιβάλ από την αρχή του μέχρι σήμερα.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του ASF;

Αυτή ίσως είναι μία ερώτηση που θα έπρεπε να απευθυνθεί στους ιδρυτές του φεστιβάλ όταν το σχεδίασαν και το υλοποίησαν για πρώτη φορά το 2014. Εγώ, από την δική μου σκοπιά, μπορώ να μιλήσω για το πως αισθάνθηκα όταν έμαθα πρώτη φορά για το ASF. Θυμάμαι να μου το αναφέρει μία φίλη στο Πανεπιστήμιο, μου περιέγραφε το concept και πραγματικά θυμάμαι πως ήταν σαν να μαθαίνω για κάτι που είχα ήδη σκεφτεί και νοητικά αναζητήσει. Σαν να μάθαινα για κάτι που δεν ήξερα πως μου έλειπε. Ως άνθρωπος είμαι αθεράπευτα «μουσειάς» και αρκετά nerd (θα το επιβεβαίωναν χωρίς σκέψη όσοι και όσες με ξέρουν) – μπορώ να μιλάω για ζώα, φυτά, ορυκτά και απολιθώματα για ώρες (αντίστοιχα μπορούν να το επιβεβαιώσουν όσοι με γνωρίζουν) οπότε το να υπάρχει στην πόλη μου μία ‘γιορτή της επιστήμης’, ένα φεστιβάλ με ανθρώπους που έχουν το ίδιο πάθος με εμένα, ή που θα είναι εκεί για να μοιραστούν το δικό τους πάθος με τον ίδιο ενθουσιασμό, με έκανε πραγματικά να ανυπομονώ να το επισκεφτώ. Εκτός από απλός επισκέπτης, μια χρονιά έλαβα μέρος ως συμμετέχων με το Μουσείο Παλαιοντολογίας & Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, ενώ κάποια στιγμή αργότερα θυμάμαι να λέω στον κολλητό μου, σε μία συζήτηση καριέρας, πως θα ήθελα να οργανώνω κάτι σαν το ASF στο μέλλον - κάτι που να συνδυάζει τις επιστήμες και την επικοινωνία της επιστήμης– κάτι που να μεταδίδεις το πάθος σου στους άλλους, και να που βρισκόμαστε τώρα!

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει η διοργάνωση ενός τόσο μεγάλου φεστιβάλ;

Ένα τόσο μεγάλο φεστιβάλ που καλύπτει για τρείς ημέρες όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων είναι μία πολυάνθρωπη και πολυπαραγοντική άσκηση. Οι προκλήσεις πολλές, άλλες όμως τόσες και οι ευκαιρίες για έμπνευση, για δημιουργία. Τα επιμέρους θέματα άπειρα και οι λεπτομέρειες ξεκάθαρα κάνουν τη διαφορά. Από τον αρχικό σχεδιασμό και τις πρώτες συναντήσεις της οργανωτικής επιτροπής - μήνες πριν - έως και την τελευταία εβδομάδα οργάνωσης που βρισκόμαστε τώρα, τα θέματα παραμένουν δυναμικά και απαιτητικά. Δεν είναι μία εύκολη προετοιμασία. Ωστόσο, η σύσταση της οργανωτικής ομάδας, η ενέργεια, η διάθεση και ξεκάθαρος κοινός στόχος, κάνουν την όλη αυτή έντονη διαδικασία να μετατρέπεται σε μία πραγματικά παραγωγική και διασκεδαστική αλυσίδα αποφάσεων και δράσεων – γιατί μην ξεχνάμε κάνουμε ένα φεστιβάλ και τα φεστιβάλ είναι για να περνάμε ωραία! 

Περίγραψέ μας μια δυνατή στιγμή στο πλαίσιο του ASF

Δεν ξέρω τι ορίζεται ως «δυνατή στιγμή», όμως μπορώ να πω ότι αυτούς του μήνες της διοργάνωσης δεν έχουμε βαρεθεί ούτε μία στιγμή. Όλο κάτι ανακαλύπτουμε, όλο κάποιο «παζλ» λύνουμε. Τώρα, τις μέρες αυτές που είμαστε στην τελική ευθεία, και που βρισκόμαστε στον χώρο και βλέπουμε το Φεστιβάλ να παίρνει σχήμα, σάρκα και οστά, πραγματικά μας γεμίζει ενθουσιασμό- αυτή είναι ίσως η πιο δυνατή στιγμή μέχρι σήμερα. Για μένα αυτό το «ταξίδι» που λέγεται ASF μου έδωσε (ακόμα δίνει) την ευκαιρία να δουλέψω πλάι σε μία αδιανόητα ικανή, δυναμική και αποτελεσματική ομάδα! Και τους/τις ευχαριστώ καθέναν και καθεμία ξεχωριστά!

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου για το 1ο δια ζώσης φεστιβάλ μετά από δύο χρόνια;

Είναι εξαιρετικά υψηλή. Το ενδιαφέρον άρχισε να διαφαίνεται όταν αρχίσαμε να πλησιάζουμε στην άνοιξη της φετινής χρονιάς. Όπως γνωρίζετε, το ASF παραδοσιακά συνέβαινε την άνοιξη. Οπότε εκείνη την εποχή αρχίσαμε να λαμβάνουμε emails και τηλέφωνα όπου το κοινό μας ρωτούσε εάν και πότε θα πραγματοποιηθεί φέτος το φεστιβάλ. Μόλις ανακοινώσαμε ότι θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, άμεσα ήταν φανερή η ανταπόκριση. Αρχίσαμε αμέσως να λαμβάνουμε αιτήσεις για συμμετοχές και εθελοντές/ντριες. Ο ενθουσιασμός των νέων που έχουν προσφερθεί εθελοντικά, που αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια, αυτό συνιστά την πιο μεγάλη απόδειξη πως το ASF έχει γίνει θεσμός, το έχει αγκαλιάσει το κοινό.  Ο κόσμος που γνωρίζει και αγαπά το ASF το αποζητά και λειτουργεί ο ίδιος ως πρεσβευτής του – και όσοι δεν το γνωρίζουν ή δεν είχαν την χαρά να το επισκεφτούν μέχρι σήμερα είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν φέτος. Ελπίζω την Παρασκευή που θα ανοίξουν οι πόρτες του να συνεπάρει τον κόσμο και γεμίσει χαρά, περιέργεια και ανακάλυψη μικρούς και μεγάλους.

Το φετινό ASF έχει θέμα «Κόσμοι του αύριο- Worlds of tomorrow». Γιατί επιλέξατε να δώσετε φέτος αυτόν τον τίτλο;

Αναζητώντας το φετινό θέμα η αλήθεια είναι πως ήταν μία ιδιαίτερη και μακροσκελής έρευνα. Επιστρέφαμε δια ζώσης μετά από τρία χρόνια απουσίας. Βρισκόμαστε μετά από δύο εξαιρετικά δύσκολες χρονιές για τον πλανήτη. Οπότε τα θέματα ήταν άπειρα και ταυτόχρονα, με έναν περίεργο τρόπο περιορισμένα. Θα περιέγραφα την διαδικασία σαν να είσαι σε μία κουβέντα, να έχουν μαζευτεί πολλά πράγματα για να πεις αλλά να μην μπορείς ούτε να επιλέξεις ούτε να έχεις και τον απαραίτητο χρόνο. Ωστόσο, κάποια στιγμή, μέσω του brainstorming της ομάδας, τέθηκε στο τραπέζι το Foresight, η στρατηγική διερεύνηση διαφόρων πιθανών εκδοχών του μέλλοντος, μέσα από επιστημονική μελέτη και μεθόδους. Αυτό στάθηκε και η έμπνευση μας για την φετινή θεματική. Έχοντας βιώσει σενάρια απίστευτα, που πριν χρόνια θα ήταν στη σφαίρα επιστημονικής φαντασίας - όπως αυτό μιας παγκόσμιας πανδημίας που παρέλυσε τον πλανήτη - σκεφτήκαμε πως θα μπορούσε το Φεστιβάλ να μας μεταφέρει και να μας κάνει να αναρωτηθούμε για τους «Κόσμους του Αύριο». Κόσμοι πολλοί, εκδοχές και πιθανότητες διαφορετικές, που όμως, θα προσέθετα, δημιουργούνται σήμερα, από τις επιλογές του τώρα. Σκεπτόμενος απλοϊκά: οι αποφάσεις και οι δράσεις του σήμερα φτιάχνουν το αύριο.

Πότε και τι μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στο φετινό ASF; Σε τι κοινό απευθύνεται;

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 21 έως 23 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Παρασκευή έως Κυριακή θα είμαστε εκεί, από το πρωί έως και το βράδυ. Οι δράσεις είναι πολλές και ξεχωριστές για όλες τις ηλικίες, από την προσχολική και έπειτα. Μια πληθώρα 70 διαδραστικών δρώμενων, keynote ομιλίες, συζητήσεις, εργαστήρια για παιδιά, workshop για ενηλίκους, εκθέσεις τέχνης, εντυπωσιακά πειράματα επίδειξης, προσκαλούν το κοινό να εξερευνήσει θεματικές και έννοιες όπως την κλιματική αλλαγή, την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, την αστροφυσική και την αειφόρο ανάπτυξη. Με γνώμονα την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία στο Φεστιβάλ συμμετέχουν ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Ελλάδας, εκπαιδευτικοί οργανισμοί, εταιρείες, ιδρύματα και μουσεία. Όλα αυτά μαζί, μέσα από ένα εξαιρετικό πρόγραμμα θα συνθέσουν το φετινό Athens Science Festival! Τι κοινό έχουν τα κόμιξ με την επιστήμη και την τεχνολογία; Πώς μπορεί η επιστήμη να κάνει τη γη ένα καλύτερο μέρος να ζεις; Μπορεί ένα μικροσκόπιο να παίξει μουσική; Όλες οι απαντήσεις έρχονται στη μεγάλη γιορτή της επιστήμης: το Athens Science Festival 2022!

Τι σημαίνει για εσένα “conscious”;

Είναι μια στάση, μία αντίληψη για τη ζωή και την καθημερινότητα. Μπορώ να πω ότι μεγάλωσα έτσι. Ήμουν τυχερός να μεγαλώσω σε μία οικογένεια που την ενδιέφερε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για το περιβάλλον της – ανθρώπους και φύση. Θεωρώ πως το να είναι κάποιος/α “conscious” είναι ένα χαρακτηριστικό,  ένα είδος γενναιοδωρίας, μίας έλλειψης εγωισμού. Να μπορεί κάποιος να σκέφτεται σε δεύτερο επίπεδο για ένα ευρύτερο καλό – πέρα από την ακτίνα του προσωπικού του χώρου (πραγματικού και νοητού). Να είναι επιδραστικός πάνω στο κοινωνικό και φυσικό του περιβάλλον, ένα οργανικό μέρος ενός βιώσιμου και αναπτυσσόμενου όλου.

Εμείς, να ευχαριστήσουμε τον Πάνο για την όμορφη συνέντευξη που μας παραχώρησε αλλά και την όλη προσπάθεια για τη διοργάνωση του ASF! Θα είμαστε εκεί σε αυτή την υπέροχη γιορτή της επιστήμης και φυσικά, σας περιμένουμε όλους!

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(1 Ψήφος)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: