Συζήτηση με μια εμβρυολόγο: Εγώ (πότε) θα γίνω μάνα;

Τον προηγούμενo μήνα συζητήσαμε πολύ για την αναπαραγωγή και την εγκυμοσύνη. Τι γίνεται όμως με όσες από εμάς δε ξέρουν αν θέλουν να κάνουν παιδί, ή με όσες δε νιώθουν ακόμη έτοιμες; Συναντήσαμε τη Μαριάννα Μπέλμπα, εμβρυολόγο στη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Υγεία IVF Εμβρυογένεσις, για να συζητήσουμε αυτό και άλλα πολλά.
-Μαριάννα, πες μας λίγα λόγια για σένα!
Σπούδασα Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ειδικεύτηκα στην υποβοηθουμένη αναπαραγωγή, κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών στην Αγγλία. Πλέον αποκαλούμαι βιολόγος-εμβρυολόγος λόγω της ειδικότητας αυτής! Αγαπώ τη γυμναστική, το χορό και τα ταξίδια.
-Μετά τις συστάσεις, ας μπούμε κατευθείαν στο θέμα! Τι μπορεί να κάνει μία γυναίκα που δε ξέρει αν θέλει να κάνει παιδί;
Σίγουρα η απόφαση του να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο δεν είναι εύκολη υπόθεση και πρέπει να λαμβάνεται με σοβαρότητα και ωριμότητα! Δυστυχώς όμως, όσο μια γυναίκα επεξεργάζεται τις σκέψεις αυτές, η γονιμότητά της φθίνει, ειδικά μετά την ηλικία των 34-35. Γι’ αυτό υπάρχει πλέον η λύση της κατάψυξης ωαρίων, που διασφαλίζει την διατήρηση γονιμότητας της γυναίκας, έως ότου εκείνη αποφασίσει το αν θέλει να τεκνοποιήσει ή όχι.
-Υπάρχει σωστή ηλικία για την κρυοσυντήρηση/κατάψυξη ωαρίων;
Καλό θα ήταν η κατάψυξη ωαρίων να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι την ηλικία των 36-37 ετών. Ο λόγος που προτείνεται αυτή η ηλικία, είναι για να “εκμεταλλευτούμε” τα καλής ποιότητας ωάρια. Δε σημαίνει ότι μια γυναίκα μετά από αυτήν την ηλικία παύει να έχει ωάρια. Δεδομένου όμως, ότι τα ωάρια μας τα “κουβαλάμε” ήδη από την εμβρυική μας ηλικία, με την πάροδο των χρόνων συσσωρεύουν μεταλλάξεις στο γενετικό τους υλικό, οπότε θέλουμε να προλάβουμε τις βλάβες αυτές που μπορεί να οδηγήσουν σε έμβρυα με χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down.
-Πόσα χρόνια μπορεί να διατηρηθεί ένα ωάριο σε συνθήκες κρυοσυντήρησης;
Η κρυοσυντήρηση ως διαδικασία (ακριβής όρος : υαλοποίηση), δεν θα αλλοιώσει την ποιότητα των ωαρίων, και έτσι μπορούν να διατηρηθούν για δεκάδες χρόνια χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Τυπικά η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει τα 10 χρόνια, με δυνατότητα όμως επέκτασης του διαστήματος αυτού.
-Τι ακριβώς είναι το «τεστ γονιμότητας»; Προτείνεται σε νεαρές γυναίκες ή αντιθέτως είναι πιο πιθανό να τους δημιουργήσει άγχος;
Θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχουν κάποιες εξετάσεις που συνδυαστικά μπορούν να φανερώσουν τη γονιμοποιητική ικανότητα μιας γυναίκας. Η μέτρηση της ορμόνης ΑΜΗ (αντι-μουλέριος ορμόνη), δείχνει το αποθεματικό των ωαρίων μιας γυναίκας, καθότι αυτή εκκρίνεται από τα μικρά ωοθυλάκια που βρίσκονται στις ωοθήκες της. Συνδυαστικά λοιπόν με την ηλικία της, αλλά και με μέτρηση των ωοθυλακίων με ένα απλό υπερηχογράφημα στο γυναικολόγο της (το λεγόμενο AFC: antral follicle count = μέτρηση ωοθυλακίων στο στάδιο άντρου) μπορεί να βγει ένα συμπέρασμα για τη γονιμότητα της γυναίκας. Δεν τη θεωρώ αγχωτική ως διαδικασία, αντιθέτως είναι πρόληψη που μπορεί να αποκαλύψει καταστάσεις που σε νεαρές ηλικίες δεν τις φανταζόμαστε, όπως την πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, την πρόωρη εξάντληση δηλαδή των ωαρίων, όπου εκεί η κατάψυξη ωαρίων είναι μονόδρομος.
-Αντίστοιχα οι άντρες χρειάζεται να κάνουν εξέταση γονιμότητας;
Η αλήθεια είναι πως είμαστε αρκετά πίσω στο θέμα ελέγχου της ανδρικής γονιμότητας, και καλό θα ήταν να μπει στη ρουτίνα του κάθε άντρα ο τυπικός ετήσιος ανδρολογικός έλεγχος. Όπως δηλαδή κάθε γυναίκα επισκέπτεται το γυναικολόγο της 1 φορά το χρόνο, έτσι και οι άντρες οφείλουν να επισκέπτονται έναν ουρολόγο-ανδρολόγο σε ετήσια βάση.
-Υπάρχει δυνατότητα κρυοσυντήρησης σπέρματος; Έχει νόημα να συμβεί κάτι τέτοιο;
Φυσικά υφίσταται και η κρυοσυντήρηση σπέρματος. Συνήθως προτείνεται σε άντρες στους οποίους ανιχνεύεται κάποια μορφή καρκίνου, όπου λόγω χημειοθεραπειών και ακτινοβολιών που συνήθως ακολουθούν, επηρεάζεται αρνητικά και πολλές φορές ανεπανόρθωτα η σπερματογένεσή τους. Η κατάψυξη σπέρματος λοιπόν, εξασφαλίζει τη διατήρηση γονιμότητάς τους. Να πούμε σε αυτό το σημείο, πως η κατάψυξη ωαρίων δεν πραγματοποιείται μόνο για κοινωνικούς λόγους, αλλά και σε αντίστοιχες περιπτώσεις εμφάνισης κακοήθειας που θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα και το αποθεματικό των ωαρίων της γυναίκας.
-Υπάρχουν λύσεις για ένα ζευγάρι που δε ξέρει αν θέλει/δεν είναι ακόμα έτοιμο να φέρει στον κόσμο ένα παιδί;
Αν έχουμε βρει λοιπόν το σύντροφο με τον οποίο θέλουμε να δημιουργήσουμε οικογένεια, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι για άλλους λόγους (ιατρικούς, οικονομικούς κλπ.) και θέλουμε όμως να «προλάβουμε» την καλή μας γονιμοποιητική ικανότητα, μπορούμε να προχωρήσουμε σε κρυοσυντήρηση εμβρύων μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.
-Σε περίπτωση χωρισμού του ζευγαριού, τι συμβαίνει στο έμβρυο;
Στην περίπτωση αυτή, οι πρώην σύζυγοι ή σύντροφοι, οφείλουν να υπογράψουν συγκατάθεση καταστροφής των εμβρύων ή δωρεά τους για ερευνητικούς λόγους.
-Τι σημαίνει για σένα conscious;
Conscious σημαίνει να είσαι συνειδητοποιημένος, να έχεις ανησυχίες για το περιβάλλον και τους γύρω σου και να προσπαθείς να γίνεσαι κάθε μέρα καλύτερος.
Σε ευχαριστούμε πολύ Μαριάννα για αυτή τη «γόνιμη» συζήτηση! Και ας μην ξεχνάμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει πότε και αν θα γίνει γονέας, καθώς και με ποιο τρόπο θα συμβεί αυτό.
Για περισσότερες απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Μαριάννα στo:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ή να παρακολουθήσετε βίντεο για τα αναπαραγωγικά συστήματα και των δύο φύλων στο κανάλι της στο YouTube:
Repro News by Μαριάννα Μπέλμπα
Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!