Μαρία Χατζηδάκη

Μαρία Χατζηδάκη

Η Μαρία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πήρε το μεταπτυχιακό της στη Βιοϊατρική Μηχανική από το Imperial College London και το διδακτορικό της από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Örebro στη Σουηδία.

Σήμερα, εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την οικολογία, τα φυτά στο μπαλκόνι της και τα ανίψια της. Αγαπάει τις δράσεις για την εκλαϊκευμένη επιστήμη και θεωρεί ότι μόνο η παιδεία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

Πόσα γνωρίζουμε για την ανακύκλωση; Υπάρχει ανταποδοτική ανακύκλωση και αν ναι, πώς μπορούμε να συμμετέχουμε; Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα αναπτύξαμε με την κυρία Άνι Θεοδωροπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας ΕΠΤΑ Α.Ε. & Followgreen.

Πάει λίγος καιρός που έχω να γράψω κι όλα είναι διαφορετικά. Ενώ η πανδημία που μας ταλαιπώρησε τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται σε ύφεση, έχει έρθει πόλεμος μέσα στην Ευρώπη και ένα κύμα καταστροφών μας έχει περικυκλώσει και πάλι. Ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα και μεγάλα κενά στην εφοδιαστική αλυσίδα με το μεγαλύτερο άγχος να προέρχεται από τη βιομηχανία τροφίμων. Έρχεται στα αλήθεια επισιτιστική κρίση; Και αν ναι, τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε;

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερο την ενοχοποίηση της γλουτένης ως ένα κακό συστατικό και την εμφάνιση όλο και περισσότερων προϊόντων με τον όρο «gluten-free». Είχε πάντα ο κόσμος ευαισθησία σε αυτή την ουσία και τελικά τι είναι αυτή η «αχώνευτη» γλουτένη;

Επιτέλους 2022. Μια δύσκολη χρονιά πέρασε και οι ευχές μας για μια καλή και δημιουργική χρονιά είναι προσανατολισμένες στο 2022. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή επαναπροσδιορίζουμε τους εαυτούς μας, βάζουμε στόχους και αλλάζουμε(;) συνήθειες. Μήπως λοιπόν να αποδεχτούμε την πρόκληση του Veganuary;

Για τη διατροφή και τις εκάστοτε επιλογές που υπάρχουν έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερα άρθρα. Ποτέ ωστόσο δεν είναι αρκετά, μιας και η διατροφή μας αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό παράγοντα που σχετίζεται με την υγεία και μπορούμε να ελέγξουμε. Μια ομάδα καταναλωτών που έχει αρχίσει να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια είναι οι flexitarians.

Δεν είναι υπέροχα τα πανέμορφα, κάτασπρα, επεξεργασμένα φαγητά μας που σου δίνουν αυτή την αίσθηση του καθαρού με το χρώμα και τη γεύση τους; Είναι. Μήπως όμως παραείναι ωραία για να είναι πραγματικά; Μήπως η ανάγκη μας για αρμονία και ομορφιά στο φαγητό μας, μας έχει εκτρέψει από καθετί φυσικό;

Ας μιλήσουμε για την περίπτωση του διοξειδίου του τιτανίου (Titanium Dioxide – Ή όπως λέμε στη χημεία, TiO2).

Ένα ακόμα καλοκαίρι μόλις τελείωσε και άφησε πίσω εκατομμύρια στρέμματα καμμένης γης σε όλο τον πλανήτη. Να διευκρινίσω ότι καμμένη γη δε σημαίνει μόνο δέντρα, αλλά ζώα, πουλιά, έντομα, μικροοργανισμοί – ένα ολόκληρο οικοσύστημα κατεστραμμένο. Οι ζημιές ανυπολόγιστες και η θλίψη απερίγραπτη.

Τελικά, πόσο εύκολη είναι η διοχέτευση ψευδούς πληροφορίας γύρω από επιστημονικά θέματα; Πόσο διευρυμένη είναι η παραπληροφόρηση και πόσο εύκολο για κάποιον να την καταρρίψει; O Mad Scientist είναι εδώ για να μας δείξει πώς αυτός αξιολογεί την πληροφορία και καταρρίπτει μύθους, με το δικό του μοναδικό τρόπο. 

Αρκετές φορές αναρωτιέμαι γιατί ο περισσότερος κόσμος δεν ευαισθητοποιείται για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη. Γιατί πρέπει να συμβεί μια φυσική καταστροφή, γιατί πρέπει να θρηνήσουμε θύματα ώστε να αναλάβουμε δράση, να προστατέψουμε το οικοσύστημα, να ενδιαφερθούμε; Διότι έχουμε απομακρυνθεί τόσο από το φυσικό περιβάλλον που δεν πιστεύουμε ότι κάτι κακό μπορεί να συμβεί.

Ρούχα, ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, και άλλα ρούχα, ζώνες και μια ακόμα μπλουζίτσα και πάει λέγοντας.  Είναι δύσκολο κυρίως για μια γυναίκα -και ναι το ζήτημα έχει διαφορές ανάμεσα στα φύλα- να σταματήσει να αγοράζει ρούχα. Υπάρχουν όμως conscious επιλογές και είναι όντως ωραίες!