Αυτό τον Ιανουάριο, γίνε vegan για 1 (τουλάχιστον) μήνα

Πέμπτη, 06 Ιανουαρίου 2022, 12:01
Αυτό τον Ιανουάριο, γίνε vegan για 1 (τουλάχιστον) μήνα Αυτό τον Ιανουάριο, γίνε vegan για 1 (τουλάχιστον) μήνα

Επιτέλους 2022. Μια δύσκολη χρονιά πέρασε και οι ευχές μας για μια καλή και δημιουργική χρονιά είναι προσανατολισμένες στο 2022. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή επαναπροσδιορίζουμε τους εαυτούς μας, βάζουμε στόχους και αλλάζουμε(;) συνήθειες. Μήπως λοιπόν να αποδεχτούμε την πρόκληση του Veganuary;

Τι είναι το Veganuary;

To Veganuary είναι μια παγκόσμια κίνηση που ξεκίνησε το 2014 από μια οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Αγγλία. Σκοπός της είναι να προσκαλέσει και να προκαλέσει κρεατοφάγους ανά τον κόσμο να ακολουθήσουν vegan διατροφή για 1 μήνα, κάθε Ιανουάριο για την ακρίβεια. Όπως είναι προφανές, το “Veganuary” προκύπτει από σύντμηση των λέξεων “Vegan” + “January”. Και ενώ το μακρινό 2014 η κίνηση αυτή είχε κάποιους χιλιάδες ακολούθους, το 2021 οι αριθμοί ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά του Veganuary, περισσότεροι από 582.000 άνθρωποι από 209 χώρες και περιοχές του πλανήτη αποδέχθηκαν την πρόκληση. Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου του 2021 περισσότερα από 825 νέα προϊόντα ή γεύματα λανσαρίστηκαν εκείνον το μήνα, ενώ 57 μεγάλες εταιρείες ανά τον κόσμο εφάρμοσαν την πρόκληση Veganuary στο χώρο εργασίας.

Τι σου προσφέρει;

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η vegan διατροφή είναι μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή στην οποία αποφεύγονται το κρέας και όλα τα ζωικά παράγωγα. Σε αυτή τη διατροφή, απαγορεύονται επίσης τα ψάρια και τα μαλάκια καθώς και το μέλι. Το Veganuary σου παρέχει vegan συνταγές μέσω του “celebrity cookbook” του και εύκολα tips, ώστε να αλλάξεις τη διατροφή σου χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Οργανώνει τα γεύματά σου αλλά σου παρέχει και coaching tips, διευκολύνοντάς σε να μείνεις σταθερός στο στόχο σου για το μήνα.

Η vegan φιλοσοφία

Μέσα στους εκατομμύρια ανθρώπους που ακολουθούν τη vegan διατροφή, κάποιοι το κάνουν για την υγεία τους, κάποιοι για το περιβάλλον και κάποιοι για τα ζώα. Παρόλα αυτά, για τους περισσότερους τα πλεονεκτήματα για την υγεία μας αλλά και γενικότερα η ανθρωποκεντρική προσέγγιση (όπως στη θρησκευτική νηστεία) που αφορά την πνευματική άσκηση εγκράτειας δεν αρκούν για να σε προσδιορίσουν “vegan”. Γιατί ο ορισμός δεν σταματά σε μια συγκεκριμένη επιλογή διατροφής.

Ο βιγκανισμός θεωρείται φιλοσοφία ή «cruelty-free ηθική», με τους ενστερνιστές της να αλλάζουν πάρα πολλά στοιχεία του τρόπου ζωής τους. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι περισσότεροι vegan έχουν βαθιά ενσυναίσθηση ως προς τα ζώα και μέσω του τρόπου ζωής τους εγκαταλείπουν κάθε είδους δραστηριότητας που σχετίζεται με βασανισμό ή εκμετάλλευση έμβιων όντων από τους ανθρώπους. Σε αυτά συγκαταλέγονται καθημερινές συνήθειες όπως η αγορά δερμάτινων ρούχων και παπουτσιών, καλλυντικών που χρησιμοποιούν ζωικά παράγωγα και άρνηση αγοράς οποιουδήποτε είδους που περιλαμβάνει την παρέμβαση σε ζώα σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγικής αλυσίδας.

Σε ένα πολύ ευρύ πλαίσιο θα μπορούσε κανείς να πει ότι στο βιγκανισμό οι άνθρωποι προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους ως κομμάτι ενός ευρύτερου συνόλου όπου οι άνθρωποι, τα ζώα και το φυσικό περιβάλλον έχουν ίση αξία και πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Αυτό -κατά τη γνώμη μου- αποτελεί μια σπουδαία εξέλιξη για το ανθρώπινο είδος και είναι μια επανατοποθέτηση του εαυτού μας που έρχεται αντιμέτωπη με τον τρόπο που μεγαλώσαμε και έχει προεκτάσεις που δεν προλαβαίνω να αναπτύξω σε ένα μόνο άρθρο. Ακόμα και αν δεν συμφωνεί κανείς με όλα, ακόμα και αν δεν είναι έτοιμος να αλλάξει συνήθειες ζωής, η φιλοσοφία αυτή θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια θεμέλιο λίθο εξέλιξης προς μια πιο βιώσιμη και conscious καθημερινότητα.

Γιατί να το κάνεις;

To Veganuary παρόλο που είναι μια κίνηση με μεγάλη σημασία έχει κατηγορηθεί από τον πυρήνα της vegan κοινότητας ότι αναφέρεται και εστιάζει περισσότερο στο κομμάτι της διατροφής και όχι τόσο στη φιλοσοφία.  

Ωστόσο, ακόμα και αυτή η αλλαγή της διατροφής μας θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρώτη επαφή με αυτή τη φιλοσοφία και γιατί όχι, να μας δώσει και μια ώθηση για αναζήτηση και ευαισθητοποίηση.

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι. Ας είμαστε φέτος η καλύτερη έκδοση του εαυτού μας. Ξεκινώντας σήμερα.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

    Πηγές

    https://veganuary.com/

    Greenebaum, Jessica. "Veganism, identity and the quest for authenticity." Food, Culture& Society 15.1 (2012): 129-144.

    McDonald, Barbara. "" Once You Know Something, You Can't Not Know It" An Empirical Look at Becoming Vegan." Society &Animals 8.1 (2000): 1-23.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(5 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: