Πώς μπορώ να βάψω αυγά με φυσικό τρόπο;

Πώς μπορώ να βάψω αυγά με φυσικό τρόπο; Πώς μπορώ να βάψω αυγά με φυσικό τρόπο;

Όπως κάθε χρόνο η μεγάλη μάχη του τσουγκρίσματος αυγών- για τους φίλους- το Πάσχα πλησιάζει. Πριν μπεις στη διαδικασία να διαλέξεις το πιο λαχταριστό και σκληροτράχηλο αυγό που θα σε κάνει να πατήσεις κάτω τους συγγενείς που τόσο αγαπάς, σκέψου conscious και επέλεξε φυσικές βαφές για να στολίσεις τον μαχητή σου. Η βαφή αυγών με φυσικά συστατικά είναι πολύ απλή και οικονομική διαδικασία. Λαχανικά πλούσια σε χρώμα όπως το κόκκινο λάχανο (μπλε-μωβ), τα φύλλα κρεμμυδιού (καφέ), η σκόνη κουρκουμά (κίτρινο), τα παντζάρια (κόκκινο-ροζ), το σπανάκι (πράσινο) και πολλά άλλα απελευθερώνουν φυσικές χρωστικές δίνοντας στα αυγά διαφορετικό χρώμα.  Φυσική χρωστική θεωρείται η ουσία, που συντίθεται και συσσωρεύεται μέσα στα ζωντανά ή νεκρά κύτταρα φυτών, ζώων, μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών ή εκκρίνεται από αυτά. 

Για να βάψεις λοιπόν τα αυγά σου χρειάζεται να βράσεις νερό στο οποίο έχεις προσθέσει κομμένο το λαχανικό που έχεις επιλέξει με βάση την απόχρωση που θέλεις να πετύχεις και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προσθέσεις λίγο ξύδι. Γιατί ξύδι; Όταν ένα αυγό βυθίζεται σε ένα όξινο μείγμα το κέλυφός του αντιδρά με το οξύ και παράγεται διοξείδιο του άνθρακα. Σταδιακά το κέλυφος διαλύεται αυξάνοντας έτσι την επιφάνεια του αυγού που εκτίθεται στη χρωστική. Φαντάσου την επιφάνεια του αυγού από λεία να γεμίζει εσοχές οι οποίες εμποτίζονται με τη χρωστική. Ένα άλλο φαινόμενο που συμβαίνει στη λεπτή επιφάνεια του κελύφους του αυγού παρουσία όξινου διαλύματος είναι η αντίδραση των πρωτεϊνών αυτής της περιοχής με το ξίδι-οξύ. Το αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης είναι η πρωτονίωση των πρωτεϊνών, δηλαδή το κέλυφος «γεμίζει» με θετικά φορτία τα οποία είναι εύκολο να αντιδράσουν με τα μόρια της βαφής τα οποία είναι αρνητικά φορτισμένα. Άλλη μια σχέση αγάπης δημιουργείται μεταξύ ετερώνυμων κάνοντας τη βαφή να κολλήσει γερά στο τσόφλι. Μπορείς να βράσεις τα αυγά μαζί με το μίγμα ή να τα προσθέσεις μετά βρασμένα και να τα αφήσεις όσο χρόνο θέλεις ανάλογα με το πόσο έντονα χρώματα σου αρέσουν. Ελπίζουμε η συνταγή να είναι επιτυχημένη τόσο στο χρώμα όσο και στη μάχη! Let the egg wars begin!

Tip: Στην αγορά μπορείς να βρεις ριζάρι σε σκόνη. Το ριζάρι είναι αυτοφυής θάμνος και ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στο παρελθόν, γιατί από την ρίζα του παραγόταν μία κόκκινη χρωστική, κατάλληλη για βαφή νημάτων. Τα πασχαλινά αυγά βαμμένα με ριζάρι έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα και δεν ξεβάφουν στα χέρια και στις επιφάνειες.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: