Τι γίνεται το αίμα που προσφέρω σαν εθελοντής αιμοδότης;

Τι γίνεται το αίμα που προσφέρω σαν εθελοντής αιμοδότης; Τι γίνεται το αίμα που προσφέρω σαν εθελοντής αιμοδότης;

Εάν αυτό που σε κρατάει από το να γίνεις εθελοντής αιμοδότης είναι η απορία του τι γίνεται τόση ποσότητα αίματος που προσφέρεις, έχουμε την απάντηση! Καταρχάς, δεν είναι τόσο πολύ όσο πιστεύεις… 450ml μόνο, ούτε καν 500! Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει είναι ένας έλεγχος μέσω εξετάσεων (μικροβιολογικών, βιοχημικών αλλά και για πιθανά νοσήματα) κάτω από ιδιαίτερα αυστηρές συνθήκες. Το αίμα συνήθως μεταγγίζεται με τη μορφή των τριών κύριων συστατικών του: πλάσμα, αιμοπετάλια και ερυθρά αιμοσφαίρια. Μετά από αυτή τη διαδικασία τα διάφορα προϊόντα μεταγγίζονται ανάλογα με τις ενδείξεις:

  • Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του οξυγόνου σε όλα τα σημεία του σώματος και για τη συλλογή του διοξειδίου του άνθρακα και τη μεταφορά του στους πνεύμονες όπου αποβάλλεται με την αναπνοή. Χρησιμοποιούνται για αντικατάσταση απώλειας αίματος σε περιπτώσεις ατυχημάτων, τραυματισμών, τοκετού και κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. Επίσης, συμβάλουν σημαντικά για τη θεραπευτική αντιμετώπιση διαφόρων μορφών αναιμίας (και για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία) αλλά και για άλλες παθήσεις του αίματος. Αυτό το πολύ σημαντικό υλικό πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσα σε 35-42 ημέρες από την ημερομηνία της λήψης του, και συντηρείται στους +4οC.
  • Το πλάσμα είναι κιτρινωπό υγρό. Εκεί μέσα κολυμπάνε τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια, τα αιμοπετάλια και το νερό. Το πλάσμα, περιέχει σημαντικές πρωτεΐνες, χρησιμοποιείται κυρίως σαν πηγή παραγόντων πήξεως και σαν υποκατάστατο όγκου καθώς επίσης και για την παρασκευή λευκωματίνης, μίας πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται με τη σειρά της κυρίως στην αντιμετώπιση εκτεταμένων εγκαυμάτων. Το πλάσμα αποτελεί το 55% του όγκου του αίματος. Ο χρόνος συντήρησης κατεψυγμένου πλάσματος είναι ένας χρόνος.
  • Τα αιμοπετάλια παίζουν σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος και προφυλάσσουν από σημαντική αιμορραγία. Τα αιμοπετάλια πρέπει να παραχθούν από την αρχική μονάδα αίματος μέσα σε οκτώ ώρες από την αιμοληψία και φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου υπό συνεχή ανακίνηση ώστε να παραμένουν λειτουργικά. Ο χρόνος συντήρησης τους δεν ξεπερνά τις πέντε ημέρες. Ακριβώς λόγω του μικρού χρόνου συντήρησης η ανάγκη για αιμοπετάλια είναι μεγαλύτερη, γι’αυτό υπάρχει ξεχωριστή προσφορά αιμοπεταλίων, γνωστή σαν Αιμοπεταλιαφαίρεση, όπου μόνο  αιμοπετάλια, συλλέγονται επιλεκτικά από το αίμα του εθελοντή αιμοδότη.

Γίνε λοιπόν εθελοντής αιμοδότης το συντομότερο δυνατό. Τώρα ξέρεις πόσο σπουδαίο είναι.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: