Κεφάλαιο εγκυμοσύνη: Γιατί οι έγκυοι συνιστάται να μη τρώνε ωμή σαλάτα;

Κεφάλαιο εγκυμοσύνη: Γιατί οι έγκυοι συνιστάται να μη τρώνε ωμή σαλάτα; Κεφάλαιο εγκυμοσύνη: Γιατί οι έγκυοι συνιστάται να μη τρώνε ωμή σαλάτα;

Παρ’ όλο που η σαλάτα αποτελεί μια πολύ υγιεινή διατροφή, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης απαγορεύεται δια ροπάλου η ωμή σαλάτα όταν προέρχεται από εστιατόρια και take away. 

Αυτό οφείλεται στο παράσιτο Toxoplasma gondii το οποίο αποτελεί αναγνωρισμένη αιτία λοίμωξης εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κύριος ξενιστής του εν λόγω παράσιτου αποτελεί η γάτα η οποία αποβάλει το παράσιτο με τα περιττώματά της στο περιβάλλον. Υπολογίζεται ότι το 25-30% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν νοσήσει από τοξόπλασμα ενώ σε χώρες με συχνότερη κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένου κρέατος το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο του 60%. Ωστόσο, πολύ λίγοι άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα ενός υγιούς ατόμου συνήθως εμποδίζει το παράσιτο να προκαλέσει ασθένεια. Ωστόσο, οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη θα πρέπει να είναι προσεκτικές γιατί μια λοίμωξη από τοξόπλασμα θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σε μια εγκυμοσύνη, η συγγενής τοξοπλάσμωση -η ασθένεια που σχετίζεται με το παράσιτο Toxoplasma gondii-είναι πιθανό να επηρεάσει το έμβρυο μέσω μετάδοσης της λοίμωξης από τη μητέρα μέσω του πλακούντα αλλά και μέσω του φυσιολογικού τοκετού. Ο κίνδυνος αποβολής και νευροαναπτυξιακών διαταραχών και ενδοκρανιακών αλλοιώσεων του εμβρύου είναι αυξημένος, ιδιαίτερα κατά την αρχή της κύησης.

Οι ωμές σαλάτες αποτελούν πιθανή εστία μόλυνσης ειδικά όταν η υγιεινή στις κουζίνες των εστιατορίων είναι αμφίβολη. Επίσης, οι έγκυοι πρέπει να δίνουν προσοχή στα παρακάτω προς αποφυγή τοξοπλάσματος:

-Η κατανάλωση σαλάτας μόνο αν είμαστε σίγουροι ότι έχουν πλυθεί καλά και όχι από αμφιβόλου υγιεινής κουζίνες

-Η κατανάλωση μόνο καλά μαγειρεμένου κρέατος

-Η επαφή με γάτες πρέπει να γίνεται με προσοχή και μόνο αν γνωρίζουμε ότι είναι οικόσιτες

-Η φροντίδα των φυτών πρέπει να γίνεται με γάντια

Tip: Αν έχετε αντισώματα, είστε τυχερές γιατί το πιο πιθανό είναι ότι δεν έχετε να φοβάστε τίποτα! (Αν και υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό. Σε κάθε περίπτωση, ενημερωθείτε από το γιατρό σας!

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: