Γιατί οδηγώντας το καλοκαίρι νομίζουμε ότι βλέπουμε νερά στο οδόστρωμα;

Γιατί οδηγώντας το καλοκαίρι νομίζουμε ότι βλέπουμε νερά στο οδόστρωμα; Γιατί οδηγώντας το καλοκαίρι νομίζουμε ότι βλέπουμε νερά στο οδόστρωμα; Flickr.com

Ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα που παρατηρούμε στα καλοκαιρινά μας ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο όταν η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο, είναι ο καθρεφτισμός του ουρανού ή ενός αντικείμενο στο δρόμο. Αυτό μας δημιουργεί την εντύπωση ότι στο βάθος του δρόμου υπάρχει νερό. Το φαινόμενο αυτό το παρατηρούν συχνά και οι ταξιδιώτες της ερήμου. Ο ουρανός που καθρεφτίζεται στην έρημο δημιουργεί την εντύπωση της επιφάνειας μιας λίμνης ή θάλασσας η οποία διαρκώς απομακρύνεται όσο την πλησιάζεις. Τα νέα είναι ενθαρρυντικά! Δεν το χάσαμε ακόμη… πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο και ονομάζεται αντικατοπτρισμός.

Ο αντικατοπτρισμός παρατηρείται όταν το έδαφος είναι πολύ θερμό. Το στρώμα αέρα που υπάρχει ακριβώς πάνω από το έδαφος είναι πιο θερμό σε σχέση με τον υπόλοιπο αέρα που βρίσκεται ψηλότερα. Ο δείκτης διάθλασης δεν παραμένει ο ίδιος και έτσι η πορεία διαδρομής του φωτός αλλάζει. Μια φωτεινή ακτίνα που έρχεται από ένα αντικείμενο αλλάζει συνεχώς διεύθυνση, γιατί μπαίνει σε οπτικά αραιότερα στρώματα αέρα. Τελικά, κοντά στο έδαφος υφίσταται ολική ανάκλαση με αποτέλεσμα η δέσμη να φτάνει στα μάτια μας (εντός του αυτοκινήτου). Το αποτέλεσμα είναι να σχηματίζεται το είδωλο του αντικειμένου στο έδαφος και ο παρατηρητής να το βλέπει ανεστραμμένο. Έτσι, ο οδηγός, βλέπει τον αντικατοπτρισμό του ουρανού και του δημιουργείται η εντύπωση πως βλέπει νερό! Αυτή ακριβώς είναι η εξήγηση και για τις οάσεις που νομίζουν πως βλέπουν συχνά ταξιδιώτες της ερήμου.

Ήξερες ότι: η Φάτα Μοργκάνα (το φαινόμενο που τρομάζει τους ναυτικούς για χρόνια) χρησιμοποιείται στη σικελική παράδοση για να υποδηλώσει ένα ιδιαίτερο είδος διπλού αντικατοπτρισμού; Όταν ο ήλιος θερμαίνει την ατμόσφαιρα πάνω από τον ωκεανό, δημιουργεί μεγάλο εύρος θερμοκρασιών: κοντά στην επιφάνεια, είναι πιο δροσερός, επειδή το νερό ψύχει αυτό τον αέρα, αλλά πιο πάνω είναι ένα στρώμα θερμότερου αέρα. Στην περίπτωση της Φάτα Μοργκάνα ο αντικατοπτρισμός, το φως που ανακλάται από ένα μακρινό αντικείμενο, όπως ένα πλοίο, είναι λυγισμένο προς τα κάτω καθώς περνά μέσα από τον ψυχρότερο, πυκνότερο αέρα κοντά στην επιφάνεια του ωκεανού. Αλλά το μυαλό μας τοποθετεί το αντικείμενο εκεί όπου θα ήταν αν το φως ερχόταν σε μας σε μια ευθεία πορεία, υψηλότερα από ό, τι είναι στην πραγματικότητα. Αυτό το λύγισμα του φωτός μπορεί σε συνδυασμό με την καμπυλότητα της Γης, αν οι συνθήκες είναι οι σωστές, να δημιουργήσει εικόνες Φάτα Μοργκάνα όπου παρατηρούνται διαθλασμένες πόλεις και πλοία πέρα από τον ορίζοντα.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

    Πηγές

    http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C201/531/3516,14432/

    http://physiclessons.blogspot.com/2013/11/blog-post_1316.html

    http://www.physics4u.gr/faq/mirror.html

     

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: