Πώς γίνεται η παραγωγή μητρικού γάλακτος;

Πώς γίνεται η παραγωγή μητρικού γάλακτος; Πώς γίνεται η παραγωγή μητρικού γάλακτος;

Γνωρίζατε ότι το σώμα μιας γυναίκας ετοιμάζεται για θηλασμό πριν καν γεννήσει; Ενώ είναι έγκυος, το στήθος αλλάζει επιτρέποντας στο στήθος να παράξει γάλα.

Ο ρόλος του στήθους: Το πιο αξιοσημείωτο από τους ορατούς μετασχηματισμούς κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης είναι οι εκτεταμένες αλλαγές του στήθους. Ο αναπτυσσόμενος πλακούντας διεγείρει την απελευθέρωση των ορμονών οιστρογόνου και προγεστερόνης, οι οποίες με τη σειρά τους διεγείρουν το περίπλοκο βιολογικό σύστημα που καθιστά δυνατή την παραγωγή γάλακτος.  Σε μια γυναίκα, ο υποστηρικτικός ιστός, οι αδένες του γάλακτος και το προστατευτικό λίπος αποτελούν μεγάλο μέρος του στήθους. Η ποσότητα του λιπώδους ιστού είναι ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό και ποικίλει μεταξύ των γυναικών, γι' αυτό υπάρχουν στήθη με διαφορετικό σχήμα και μέγεθος. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι το μέγεθος των μαστών μιας γυναίκας δεν καθορίζει την ικανότητά της να παράξει γάλα ή να θηλάσει. Η παραγωγή γάλακτος συμβαίνει μέσα στις κυψελίδες του στήθους, οι οποίες είναι συστάδες κυττάρων που μοιάζουν με σταφύλι. Μόλις φτιαχτεί το γάλα, συμπιέζεται μέσω των κυψελίδων στους αγωγούς γάλακτος, που μοιάζουν με αυτοκινητόδρομους. Οι αγωγοί μεταφέρουν το γάλα μέσω του μαστού.

Ο ρόλος του εγκεφάλου: Καθώς το μωρό θηλάζει, στέλνεται μήνυμα στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος στη συνέχεια σηματοδοτεί την απελευθέρωση των ορμονών προλακτίνης και οξυτοκίνης. Η προλακτίνη αναγκάζει τις κυψελίδες να αρχίσουν να παράγουν γάλα. Η οξυτοκίνη προκαλεί στους μυς γύρω από τις κυψελίδες να συμπιέσουν το γάλα μέσω των αγωγών γάλακτος. Ωστόσο κατά την περίοδο θηλασμού, το «κατέβασμα» γάλακτος μπορεί να συμβεί και για πολλούς άλλους λόγους, όπως όταν ακούει η μητέρα το μωρό να κλαίει, το βλέπει ή το σκέφτεται. Μπορεί επίσης να συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας ακόμη και αν το μωρό δεν είναι κοντα στην μητέρα (καθαρά εγκεφαλικό).

Ο ρόλος του μωρού: Όσο περισσότερο γάλα πίνει το μωρό, τόσο περισσότερο γάλα θα παράγει το σώμα. Ο συχνός θηλασμός ή η απομάκρυνση του γάλακτος (8-12 φορές ή περισσότερο κάθε 24 ώρες), ειδικά τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες της ζωής του μωρού, βοηθά σε μια καλή παροχή γάλακτος.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

    Πηγές

    https://wicbreastfeeding.fns.usda.gov/how-breast-milk-made

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: