Τι είναι η γαλακτόρροια;

Τι είναι η γαλακτόρροια; Τι είναι η γαλακτόρροια;

Συνήθως παράγεται γάλα μόνο μετά τη γέννα για όσο διάστημα συνεχίζεται ο θηλασμός και ίσως σε μερικές γυναίκες λίγο πριν τη γέννα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν οι θηλές βγάζουν γάλα, οι γυναίκες έχουν μία σπάνια πάθηση που λέγεται γαλακτόρροια. Η γαλακτόρροια είναι μία γαλακτώδης έκκριση των θηλών, που δεν σχετίζεται με την φυσιολογική παραγωγή γάλακτος λόγω θηλασμού. Από μόνη της δεν αποτελεί ασθένεια αλλά σύμπτωμα. Επιβεβαιώνεται με την εύρεση υψηλού επιπέδου προλακτίνης στο αίμα. Σε άλλες περιπτώσεις πραγματοποιείται μαγνητική τομογραφία για την αναζήτηση ενός προλακτινώματος ή άλλου όγκου κοντά στην υπόφυση.

Μπορεί να συμβεί σε γυναίκες όταν οι εμμηνορροϊκές περίοδοι μειώνονται, απουσιάζουν ή όταν το μητρικό γάλα παράγεται απροσδόκητα. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών με γαλακτόρροια έχουν ένα είδος υποφυσιακού όγκου που λέγεται προλακτίνωμα. Ο όγκος συνήθως δεν είναι καρκινικός, αλλά εκκρίνει προλακτίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει την παραγωγή γάλακτος από το μαστό. Οι γυναίκες με προλακτινώματα έχουν συχνά χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε κολπική ξηρότητα και, ως εκ τούτου, δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ήξερες ότι: Εκτός από τις γυναίκες, οι άντρες και τα μωρά μπορεί να εμφανίσουν γαλακτόρροια; Στους άνδρες, η γαλακτόρροια μπορεί να σχετίζεται με ανεπάρκεια τεστοστερόνης και συνήθως εμφανίζεται με διόγκωση του στήθους. Γαλακτόρροια συμβαίνει μερικές φορές στα νεογνά. Τα υψηλά ποσοστά οιστρογόνων στη μητέρα, διαπερνούν τον πλακούντα στο αίμα του μωρού προκαλώντας διόγκωση του μαστού, η οποία μπορεί να συνδέεται με μια γαλακτώδη έκκριση των θηλών.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

    Πηγές

    https://www.merckmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/pituitary-gland-disorders/galactorrhea

    https://www.aafp.org/afp/2004/0801/p543.html

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: