Είναι πιο «οικολογικό» να στολίζουμε φυσικό ή τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Είναι πιο «οικολογικό» να στολίζουμε φυσικό ή τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο; Είναι πιο «οικολογικό» να στολίζουμε φυσικό ή τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εορτασμού των Χριστουγέννων γεμίζοντας χαρά μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, πολλοί συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, αναλογιζόμενοι τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της αγοράς τους, αναρωτιούνται αν θα πρέπει να προμηθευτούν ένα φυσικό ή ένα τεχνητό δέντρο.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που συνοδεύει το στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι πολλοί και, όπως και σε κάθε προϊόν, το συνολικό ανθρακικό του αποτύπωμα καθορίζεται από ολόκληρο τον κύκλο της ζωής του (παραγωγή, μεταφορά, χρήση & απόρριψη). Με τον όρο ανθρακικό αποτύπωμα, αναφερόμαστε στο ποσοστό των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται κατά τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος ή από κάποια ανθρώπινη δραστηριότητα και εκφράζεται σε τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως αγοράζοντας ένα φυσικό δέντρο επιβαρύνουμε το περιβάλλον πολύ περισσότερο από ότι αν στολίσουμε ένα τεχνητό δέντρο, συμβάλλοντας στην αποψίλωση παρθένων δασών. Τα δέντρα που προορίζονται για αγορά ωστόσο, καλλιεργούνται σε ειδικά φυτώρια, ειδικά για τον σκοπό αυτό. Αντίστοιχα, το πλαστικό δέντρο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε περισσότερες φορές, οπότε μειώνουμε ακόμη περισσότερο την πιθανότητα να βλάψουμε το περιβάλλον, σωστά; Σωστά, εν μέρει! Κατά την καλλιέργεια καθώς και κατά την διάρκεια της ζωής του, ένα φυσικό δέντρο ευνοεί το περιβάλλον καθώς απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και άζωτο από το έδαφος. Το ανθρακικό του αποτύπωμα ισοδυναμεί έτσι περίπου με -3.13 kg CO2 (θετικός αντίκτυπος) εάν καταλήξει σε έναν χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, αλλά αυξάνεται στα 5.12 kg CO2 (αρνητικός αντίκτυπος) εάν καεί μετά τη χρήση του. Επιπλέον, ένα φυσικό δέντρο μπορεί μετά την χρήση του να αξιοποιηθεί ως πρώτη ύλη σε γεωργικές ή ξυλουργικές εργασίες. Το ανθρακικό αποτύπωμα ενός τεχνητού δέντρου από την άλλη προέρχεται κυρίως από την παραγωγή του, καθώς κατά την σύνθεση πολυβινυλοχλωριδίου και μετάλλων εκπέμπεται σημαντικό ποσοστό αερίων του θερμοκηπίου. Ένα τεχνητό δέντρο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν την απόρριψή του για να μπορέσει να ισοσταθμίσει τον περιβαλλοντικό του αντίκτυπο. Ανεξάρτητα από τη φύση του δέντρου, ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει το ανθρακικό αποτύπωμά του προέρχεται από την χρήση καυσίμου κατά τη μεταφορά του.

Συμπερασματικά, η αγορά ενός φυσικού ή ενός τεχνητού χριστουγεννιάτικου δέντρου έχει υπό προϋποθέσεις σχεδόν την ίδια επίδραση στο περιβάλλον, η οποία στο σύνολό της είναι απειροελάχιστη σε σχέση με το ανθρακικό αποτύπωμα άλλων δραστηριοτήτων των ανθρώπων. Επομένως, μπορούμε να αγοράσουμε άφοβα όποιο δέντρο μας αρέσει αρκεί να το χρησιμοποιήσουμε σωστά.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

    Πηγές

    https://www.canr.msu.edu/news/environmental_effects_of_christmas_trees

    https://www.nature.org/en-us/what-we-do/our-priorities/protect-water-and-land/land-and-water-stories/real-vs-fake-christmas-tree/

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: