Θα μπορούσε ο Άγιος Βασίλης να μοιράσει όλα τα δώρα πριν ξημερώσει;

Θα μπορούσε ο Άγιος Βασίλης να μοιράσει όλα τα δώρα πριν ξημερώσει; Θα μπορούσε ο Άγιος Βασίλης να μοιράσει όλα τα δώρα πριν ξημερώσει;

Θα μπορούσε ένας γλυκούλης τροφαντός παππούς να παραδώσει δώρα σε όλα τα παιδιά του κόσμου σε 48 ώρες; Ναι, 48 ώρες παρακαλώ, γιατί ο αγαπημένος μας είναι έξυπνος και ξέρει να εκμεταλλεύεται τις χρονικές ζώνες. Ξεκινώντας τις παραδόσεις των δώρων από τη Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας (νοητή γραμμή στην επιφάνεια της Γης, η οποία περνά από τον Ειρηνικό ωκεανό και χωρίζει το χτες από το αύριο). Αεροπλάνο ή πλοίο, το οποίο περνά την Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας, προσαρμόζει την ημερομηνία του αφαιρώντας ή προσθέτοντας μια μέρα, ανάλογα την κατεύθυνση που έχει. Έτσι, περνώντας τη γραμμή και ταξιδεύοντας δυτικά, ακολουθώντας την περιστροφή της Γης γύρω από τον ήλιο, κερδίζει πολλές επιπλέον ώρες χρόνου. Χάρη στις διακυμάνσεις του χρόνου ανατολής και δύσης του ηλίου μεταξύ τοποθεσιών και γεωγραφικού πλάτους, ο χρόνος που έχει ο Άγιος Βασίλης να παραδώσει τα δώρα είναι 48 ώρες περίπου και όχι ένα βράδυ. Στην πραγματικότητα δηλαδή, τη στιγμή που ένα παιδί ξυπνά και ανοίγει το δώρο του, σε κάποια άλλη μακρινή τοποθεσία είναι νύχτα και ο Άγιος Βασίλης συνεχίζει το καθήκον του. 

Ακόμα κι έτσι όμως, ο πληθυσμός της Γης αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 7,7 δισεκατομμύρια και υπάρχουν περίπου 1,6  δισεκατομμύρια νοικοκυριά παγκοσμίως. Δεδομένου ότι η Γη απαρτίζεται από 65 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα κατοικήσιμης γης, η μέση απόσταση μεταξύ δύο νοικοκυριών είναι 0,225 χιλιόμετρα. Υπολογίζοντας διάφορες παραμέτρους και με τη βοήθεια στατιστικών, ο Άγιος Βασίλης θα έπρεπε να παραδώσει δώρα σε περίπου 10.000 σπίτια κάθε δευτερόλεπτο μέσα σε 48 ώρες για να μην αφήσει κανένα παιδί δυσαρεστημένο, πράγμα ανέφικτο… Εκτός κι αν χρησιμοποιεί μαγεία!

Χρόνια πολλά!

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

    Πηγές

    https://phys.org/news/2004-12-physics-santa-claus.html

    https://www.worldometers.info/world-population/

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: