Πώς τα τατουάζ μένουν μόνιμα πάνω στο δέρμα μας;

Πώς τα τατουάζ μένουν μόνιμα πάνω στο δέρμα μας; Πώς τα τατουάζ μένουν μόνιμα πάνω στο δέρμα μας;

Στο κορμί σου έχεις κάνει το όνομά μου τατουάζ …

Τα τατουάζ είναι μία πανάρχαια συνήθεια. Μούμιες που χρονολογούνται έως και 6000 χρόνια πριν βρέθηκαν με σημάδια τατουάζ! Ανάλογα με την εποχή και τον πολιτισμό έχουν ποικίλους συμβολισμούς και διαφορετική σημασία, όπως τη μετάβαση στην ενηλικίωση ή την επιβράβευση για κάποιο επίτευγμα, ακόμα και τιμωρητικό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα των συμβολισμών, αποτελούν μέρος της ταυτότητας του ανθρώπου που το έχει.

Από την άλλη μεριά, το δέρμα είναι ένας από τους ιστούς που ανανεώνεται συνεχώς με νεκρά κύτταρα να απορρίπτονται κάθε μέρα. Μάλιστα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χάνουμε 4kg σε κύτταρα δέρματος! Πώς, όμως, τα τατουάζ μένουν για πάντα πάνω στο δέρμα, αφού η επιδερμίδα μας ανανεώνεται διαρκώς;

Κατά τη διαδικασία του τατουάζ η βελόνα κάνει έως 30.000 μικροενέσεις το λεπτό, περνάει τα ανώτερα τμήματα της επιδερμίδας και φτάνει σε μία εσωτερική στιβάδα που λέγεται χόριο ή δερμίδα. Στη δερμίδα βρίσκονται τα τριχοθυλάκια και οι ιδρωτοποιοί αδένες. Σε αυτή τη στιβάδα εναποτίθεται το μελάνι του τατουάζ. 

Το σώμα αναγνωρίζει το μελάνι ως ξένο υλικό, δηλαδή το θεωρεί εισβολέα, επομένως θέτει σε λειτουργία το μηχανισμό της ανοσoαπόκριση. Έτσι, έρχονται στο σημείο κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, κυρίως μακροφάγα τα οποία προσλαμβάνουν το μελάνι και προσπαθούν να το εξουδετερώσουν. Το μελάνι, βέβαια, αποτελεί περίπλοκη χημική ουσία την οποία δεν μπορούν να πέψουν. Έτσι τα μακροφάγα παραμένουν εγκλωβισμένα στην περιοχή του δέρματος μαζί με το μελάνι. Για το λόγο αυτό τα τατουάζ δεν ξεθωριάζουν άμεσα, αφού δεν βάφονται τα κύτταρα του δέρματος, αλλά, κυρίως, βάφονται κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού διαφεύγουν στην κυκλοφορία και καταλήγουν στους λεμφαδένες, όπου και απορρίπτονται από το σώμα. Έτσι, σε βάθος χρόνου το τατουάζ ξεθωριάζει και πιθανώς χρειάζεται ανανέωση.

 

Bonus fact: Η πρώτη σύγχρονη μηχανή τατουάζ βασίστηκε στο σχέδιο για χαρακτική μηχανή του Tomas Edison και λειτουργούσε με ηλεκτρική ενέργεια!

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: