Η Δύναμη των Νοηματικών Γλωσσών: Κάτι περισσότερο από Χειρονομίες

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2024, 09:10
Η Δύναμη των Νοηματικών Γλωσσών: Κάτι περισσότερο από Χειρονομίες Η Δύναμη των Νοηματικών Γλωσσών: Κάτι περισσότερο από Χειρονομίες

Είναι Τρίτη πρωί, 7:15 π.μ. Δεν έχεις πιει ούτε τον καφέ σου. Γεμάτο το λεωφορείο και ωχ, τι είναι αυτό; – το πορτοφόλι του διπλανού σου στο πάτωμα. Του μιλάς, του φωνάζεις να τον ειδοποιήσεις, αλλά αυτός τίποτα. Τί στο καλό; Γιατί σε αγνοεί; ώσπου προσέχεις κάτι – φοράει ακουστικά βαρηκοΐας. Σταματάς για μια στιγμή, σκέφτεσαι πώς αλλιώς θα μπορούσες να επικοινωνήσεις μαζί του.

Και τότε καταλαβαίνεις ότι οι λέξεις δεν είναι πάντα απαραίτητες. Τα χέρια σου, τα μάτια, οι εκφράσεις του προσώπου μπορούν να πουν πολύ περισσότερα απ’ ό,τι πίστευες. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποιείς πως η γλώσσα δεν περιορίζεται στους ήχους – υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος όπου τα χέρια και το πρόσωπο είναι η φωνή!

Οι Νοηματικές Γλώσσες Δεν Είναι Οικουμενικές

Πολλοί υποθέτουν ότι η νοηματική γλώσσα είναι η ίδια παντού, αλλά αυτό είναι ένας μύθος. Κάθε χώρα έχει τη δική της νοηματική γλώσσα. Για παράδειγμα, η Αμερικανική Νοηματική Γλώσσα (ASL) προέρχεται από τη Γαλλική (FSL) και μοιράζεται περισσότερες ομοιότητες με αυτήν, παρά με τη Βρετανική (BSL). Όπως οι ομιλούμενες γλώσσες, οι νοηματικές αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες από 300 διαφορετικές νοηματικές γλώσσες σε όλο τον κόσμο.

Το Πρόσωπο τα Λέει Όλα

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα για τη νοηματική γλώσσα είναι ο ρόλος των εκφράσεων του προσώπου. Όπως οι ομιλητές χρησιμοποιούν ρυθμό και τόνο στη φωνή τους για να δώσουν έμφαση και νόημα, οι εκφράσεις του προσώπου στους ομιλητές της νοηματικής είναι το "κλειδί" για την κατανόηση της ροής της συζήτησης. Τα φρύδια, τα μάτια και οι κινήσεις του στόματος δίνουν τόνο και συναίσθημα στις χειρονομίες των χεριών.

Fun fact: Συχνά, οι ομιλητές της Αμερικανικής Νοηματικής Γλώσσας (ASL) προφέρουν ταυτόχρονα τις λέξεις ενώ τις υποδεικνύουν με νοήματα, κάτι που προσθέτει επιπλέον έμφαση στην επικοινωνία.

Πώς ο Εγκέφαλος Επεξεργάζεται τη Νοηματική Γλώσσα;

Ίσως να μην το φαντάζεσαι, αλλά όταν χρησιμοποιείς νοηματική γλώσσα, ο εγκέφαλός σου δουλεύει με τον ίδιο τρόπο όπως όταν μιλάς. Οι νοηματικές γλώσσες επεξεργάζονται κυρίως στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, το ίδιο τμήμα που είναι υπεύθυνο για τις ομιλούμενες γλώσσες. Όμως, υπάρχει μια διαφορά: επειδή η νοηματική γλώσσα βασίζεται στην οπτική και χωρική αντίληψη, ενεργοποιείται και το δεξί ημισφαίριο, το οποίο διαχειρίζεται τα οπτικά ερεθίσματα. Έτσι, ο εγκέφαλός μας προσαρμόζεται πλήρως, είτε ακούμε λόγια είτε τα "βλέπουμε". Όπως με την ομιλία, μια εγκεφαλική βλάβη μπορεί να επηρεάσει τη χρήση της νοηματικής, επηρεάζοντας την ικανότητα σωστού συνδυασμού σημάτων και κινήσεων.

Μωρά και Ζώα: Η Μαγεία της Επικοινωνίας Χωρίς Λέξεις

Όπως τα μωρά μαθαίνουν να μιλούν παρατηρώντας και μιμούμενα τους γύρω τους, έτσι μαθαίνουν και τη νοηματική γλώσσα. Τα μωρά που μεγαλώνουν σε οικογένειες χρηστών της νοηματικής γλώσσας αρχίζουν να χρησιμοποιούν νοήματα μέσα από τη φυσική αλληλεπίδραση, ξεκινώντας με απλοποιημένες κινήσεις, όπως ακριβώς μαθαίνουν και τις πρώτες λέξεις με ασαφείς ήχους. Σιγά σιγά, οι κινήσεις τους εξελίσσονται σε πιο σύνθετες χειρονομίες, με την ανάλογη γραμματική, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την ανάπτυξη του προφορικού λόγου.

Αν πιστεύεις όμως ότι η νοηματική γλώσσα είναι μόνο προνόμιο των ανθρώπων, τότε η ιστορία της Koko, της γοριλίνας θα σε διαψεύσει! Η Koko, μια γοριλίνα που γεννήθηκε το 1971 στο ζωολογικό κήπο του Σαν Φρανσίσκο, έμαθε πάνω από 1.000 νοήματα της Αμερικανικής Νοηματικής Γλώσσας (ASL). Η εκπαιδεύτριά της, Francine Patterson, που φρόντιζε την Koko για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, ανέφερε ότι η Koko δεν περιοριζόταν σε απλές λέξεις όπως "φαγητό" ή "νερό", αλλά μπορούσε να εκφράσει πολύπλοκα συναισθήματα όπως χαρά, λύπη και αγάπη. Η Koko έγινε διάσημη για την ευαισθησία της, ιδιαίτερα όταν υιοθέτησε ένα γατάκι, το οποίο φρόντιζε σαν να ήταν το δικό της παιδί. Η ικανότητά της να δημιουργεί νέους συμβολισμούς για αντικείμενα και συναισθήματα, όπως το "finger-bracelet" για να περιγράψει ένα δαχτυλίδι, έδειξε μια απίστευτη γλωσσική ευφυΐα. Ποιος θα το φανταζόταν ότι μια γοριλίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιεί νοηματική για να δείξει αγάπη;

Η Μαγευτική Ιστορία των Παιδιών της Νικαράγουας: Η Γέννηση μιας Νέας Γλώσσας

Πώς θα ήταν άραγε μια παιδική χαρά όπου τα παιδιά δεν ανταλλάσσουν απλώς βλέμματα, αλλά δημιουργούν... μια νέα γλώσσα;! Στη Νικαράγουα της δεκαετίας του '80, όταν συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά κωφά παιδιά σε ένα σχολείο, κάτι απίστευτο συνέβη: χωρίς να έχουν διδαχθεί νοηματική γλώσσα, άρχισαν να επινοούν χειρονομίες για να επικοινωνήσουν. Μέσα σε λίγα χρόνια, αυτές οι χειρονομίες εξελίχθηκαν σε μια πλήρη γλώσσα – τη Νικαραγουανή Νοηματική Γλώσσα (NSL), με γραμματική, σύνταξη και κανόνες. Το πιο τρελό; Τα μικρότερα παιδιά ήταν εκείνα που οδήγησαν αυτή τη διαδικασία, δημιουργώντας τους γραμματικούς κανόνες και το λεξιλόγιο. Οι επιστήμονες που κατέγραψαν αυτή την εξέλιξη έμειναν άφωνοι, καθώς παρακολούθησαν την πρώτη αυθόρμητη γέννηση μιας νέας γλώσσας. Το φαινόμενο αυτό δείχνει πόσο ισχυρή είναι η ανάγκη για επικοινωνία και πώς μπορεί να ανθίσει ακόμα και χωρίς εξωτερική καθοδήγηση.

Εν κατακλείδι, οι νοηματικές γλώσσες δεν είναι απλώς εναλλακτικά μέσα επικοινωνίας, αλλά ζωντανά, πολυδιάστατα και συνεχώς εξελισσόμενα συστήματα. Από τα μωρά που «χτυπούν τα χέρια τους» προσπαθώντας να επικοινωνήσουν, μέχρι την Koko τη γοριλίνα που χρησιμοποιούσε σημάδια για να εκφράσει την αγάπη της, και τα παιδιά της Νικαράγουας που δημιούργησαν μια εντελώς νέα γλώσσα, η νοηματική αποδεικνύει ότι η ανάγκη για επικοινωνία είναι παγκόσμια και ξεπερνά τα σύνορα του ανθρώπινου είδους.

 

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(7 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: