Τι είναι η «αθλητική καρδιά»;

Τι είναι η «αθλητική καρδιά»; Τι είναι η «αθλητική καρδιά»; Image credits: @dimoskonto_art

Οι επαγγελματίες αθλητές αλλά και άτομα που ασκούνται σε υψηλή συχνότητα εκτός από προσαρμογές (αλλαγές) στην υγεία και το σώμα τους παρουσιάζουν και προσαρμογές στην καρδιά τους. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται σύνδρομο «αθλητικής καρδιάς» και αφορά προσαρμογές στην ανατομική και λειτουργική φύση της καρδιάς.

            Ανατομικά οι αλλαγές αυτές εμφανίζονται κυρίως με τη μορφή αύξησης του μεγέθους της καρδιάς. Όχι μόνο «μεγαλώνει η καρδιά» αλλά ανάλογα με τον τύπο του αθλήματος μεγαλώνει και με διαφορετικό τρόπο. Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρείται μεταξύ αθλητών στατικού και δυναμικού τύπου (άρση βαρών) και αθλητών αντοχής (μαραθωνοδρόμοι). Πιο γενικά θα λέγαμε πως η διαφορά κυμαίνεται μεταξύ αναερόβιας και αερόβιας άσκησης.

            Συγκεκριμένα, σε αθλητές αναερόβιων αθλημάτων η αύξηση του μεγέθους της καρδιάς μεταφράζεται σε υπερτροφία της αριστερής κοιλίας καθώς και ανάπτυξη του καρδιακού τοιχώματος. Αυτό οφείλεται στις μεγάλες πιέσεις και στον όγκο αίματος που απαιτεί η στατική δυναμική φόρτιση της καρδιάς. Σε αθλητές αερόβιων αθλημάτων υπάρχει αντίστοιχα αύξηση του μεγέθους της καρδιάς αυτή τη φορά όμως εμφανίζεται με την αύξηση της εσωτερικής διαμέτρου της αριστερής κοιλίας.

Οι προσαρμογές αυτές εμφανίζονται κυρίως σε επαγγελματίες αθλητές λόγω της μεγάλης συχνότητας προπόνησης. Η καρδιά είναι κι αυτή μυς και όσο πιο πολύ ασκούμαστε τόσο πιο πολύ γυμνάζουμε κι αυτόν τον μυ όπως όλους τους άλλους. Αξίζει να αναφερθεί πως αυτή η αύξηση του μεγέθους συμβάλλει σε καλύτερες αποδόσεις και δεν είναι μια μόνιμη και μη αναστρέψιμη κατάσταση. Η «αθλητική καρδιά» επανέρχεται στο φυσιολογικό της μέγεθος όταν ο αθλητής πάψει να προπονείται για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά αυτό καλό θα ήταν να συμβαίνει ομαλά, με σταδιακή μείωση της άσκησης.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

    Πηγές
    • http://ikee.lib.auth.gr/record/284763
    • http://ikee.lib.auth.gr/record/72809
    • http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/8646

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: