Κάνει να έχουμε φυτά στο δωμάτιό μας;

Κάνει να έχουμε φυτά στο δωμάτιό μας; Κάνει να έχουμε φυτά στο δωμάτιό μας;

Η φιλοσοφία της μετατροπής ενός διαμερίσματος σε «αστική ζούγκλα», ήρθε για να μείνει, κυρίως στην εποχή της καραντίνας λόγω της Covid-19, ως μια νέα τάση διακόσμησης και ως μια νέα παραγωγική ασχολία. Έτσι, βλέπουμε συχνά εντυπωσιακές φωτογραφίες από δωμάτια «πνιγμένα» στο πράσινο. Είναι όμως καλό για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων να υπάρχουν τόσα φυτά σε έναν κλειστό χώρο;

Στα κύτταρα των φυτών λαμβάνουν χώρα δύο διεργασίες οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία και την επιβίωσή τους. Η πρώτη ονομάζεται αερόβια κυτταρική αναπνοή (respiration) κατά την οποία καταναλώνονται μόρια γλυκόζης και οξυγόνου ώστε να παραχθούν διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και νερό. H δεύτερη φυσιολογική διεργασία είναι η φωτοσύνθεση (photosynthesis) όπου από μόρια διοξειδίου του άνθρακα και νερό παράγονται γλυκόζη και οξυγόνο, τα οποία στη συνέχεια τροφοδοτούν την κυτταρική αναπνοή συνεχίζοντας τον κύκλο. H κυτταρική αναπνοή λαμβάνει χώρα συνεχώς τόσο στο φως όσο και στο σκοτάδι. Η φωτοσύνθεση από την άλλη, που είναι και ο τρόπος που τρέφεται το φυτό, λαμβάνει χώρα μόνο την ημέρα, εκμεταλλευόμενη την ενέργεια που φτάνει σε αυτό μέσω των φωτεινών ακτίνων του ήλιου.

Τα περισσότερα φυτά τέλος, μπορεί να είναι τοξικά για τα κατοικίδια ζώα εάν καταποθούν. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να γίνεται σωστή έρευνα πριν την αγορά κάποιου φυτού εσωτερικού/εξωτερικού χώρου με τη συμβουλή ενός κτηνιάτρου.

Κάντε την έρευνά σας λοιπόν και φύγαμε για ένα «πράσινο» σπίτι.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

    Πηγές

    https://byjus.com/biology/plant-respiration/

    https://ntrs.nasa.gov/api/citations/19930073077/downloads/19930073077.pdf

    https://ucanr.edu/sites/poisonous_safe_plants/Plant_Toxicity_Levels_523/

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: