Τι είναι τα κερωμένα φρούτα και λαχανικά;

Τι είναι τα κερωμένα φρούτα και λαχανικά; Τι είναι τα κερωμένα φρούτα και λαχανικά;

Πολλά λαχανικά και φρούτα δημιουργούν μια φυσική κηρώδη επίστρωση. Μετά τη συγκομιδή, τα φρέσκα προϊόντα πλένονται προκειμένου να απομακρυνθεί η βρωμιά και το χώμα, με αποτέλεσμα να αφαιρείται μαζί και το φυσικό κερί. Υπάρχει ένας αριθμός ενώσεων που μπορούν να ενσωματωθούν στην επίστρωση φρέσκων προϊόντων για να καθυστερήσουν τη γήρανσή τους, να διατηρήσουν τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες, την υφή αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης παθογόνων στην επιφάνειά τους.

Το κερί ήταν η πρώτη βρώσιμη επικάλυψη που χρησιμοποιήθηκε σε φρούτα και λαχανικά. Οι Κινέζοι τοποθετούσαν κερί στα πορτοκάλια και τα λεμόνια τον 12ο και 13ο αιώνα. Σήμερα, το κερί χρησιμοποιείται συνήθως σε πολλά προϊόντα όπως εσπεριδοειδή, ντομάτες, πιπεριές κ.α. Μετά την επίστρωση, παρατηρείται μείωση της διαπνοής και οι πόροι στο περίβλημα του προϊόντος μπλοκάρονται από το κερί, σφραγίζοντας έτσι την υγρασία μέσα στο προϊόν, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη διατήρηση της τραγανότητας, της σφριγηλότητας και της ζουμερότητας των φρούτων και των λαχανικών. Ένα άλλο πλεονέκτημα της βρώσιμης επικάλυψης είναι ότι βελτιώνει την εμφάνιση του τροφίμου με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται φρέσκο άρα και ελκυστικό για τους καταναλωτές.

Τα υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κεριού, εξαρτώνται σε κάποιο βαθμό από τους κανονισμούς της εκάστοτε χώρας παραγωγής ή/και εξαγωγής. Γενικά, αυτές οι επιστρώσεις οποιασδήποτε σύστασης πρέπει να εγκριθούν ως «food grade»(βρώσιμες) από τις αρμόδιες αρχές των αντίστοιχων χωρών και να πιστοποιηθούν για χρήση σε τρόφιμα.

Αν, λοιπόν, δείτε σε κάποια συνταγή να προτείνεται η χρήση ξύσματος από ακέρωτο λεμόνι, αποφύγετε να αγοράσετε προϊόν εισαγωγής, γυαλιστερό και πολύ ομοιόμορφο. Αυτή τη φορά πρέπει να περάσει το casting το πιο «ατσούμπαλο» λεμόνι, ή απλά ρωτήστε τον μανάβη σας.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

  Πηγές

  Juan Carlos Díaz-Pérez, Postharvest Physiology and Biochemistry of Fruits and Vegetables, 2019

  Milind S. Ladaniya, Citrus Fruit, 2008

  M.Sr. Vakkalanka et al, Emerging Food Packaging Technologies, 2012

  H.J. Park, Food Preservation Techniques, 2003

  https://ucfoodsafety.ucdavis.edu/sites/g/files/dgvnsk7366/files/inline-files/26396.pdf

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: